این تحركات باعث نگرانی مسوولان سیاسی بنگلادش و افزایش تدابیر ویژه امنیتی دراین كشور شده است.
ایمن الظواهری رهبر القاعده سال گذشته شاخه جدید گروه بنیاد گرای القاعده در شبه جزیره هند را اعلام كرد و گفت این گروه قصد دارد مبارزه خود را به هند،میانمار و بنگلادش گسترش دهد.
در سال 2013 یك گروه افراطی وابسته به القاعده در بنگلادش اسامی 84 نفر از افرادی را كه در لیست ترور این گروه دارند منتشر كرد و از آن زمان تاكنون تعدادی از این افراد به قتل رسیده اند.
در 26 فوریه سال 2015- هفتم اسفند - فیلم ضبط شده توسط دوربین های مدار بسته نشان داد كه سه نفر با تعقیب 'اجیت روی' نویسنده امریكایی – بنگلادشی كه سخنانی علیه افراط گرایی بیان كرده بود ، وی را با ضربات چاقو به قتل رساندند.
به گفته پلیس، هدایت این جوخه مرگ را فردی به نام رضوان الرعنا دانشجوی دانشگاه داكا به عهده داشت .
**تلاش برای برقراری خلافت اسلامی
در اوایل ماه جاری، نیرو های امنیتی بنگلادش مقادیر زیادی اسلحه و مهمات، 150 كیلوگرم مواد منفجره و تجهیزات ساخت بمب از یك گروه افراطی كشف كردند.
نظر احمد رئیس نیرو های ویژه امنیتی بنگلادش اعلام كرد كه میزان اسلحه و مهمات جنگی كشف شده به حدی بود كه می شد یك ارتش كوچك را تجهیز كرد.
یكی از كارشناسان دلایل تشكیل گروه های افراطی در بنگلادش را اعتراض به محاكمه رهبران جماعت اسلامی به دلیل ارتكاب جنایات جنگی در سال 1971 ذكر می كنند.
ایمن الظواهری رهبر القاعده از پایگاه خود در پاكستان خواستار آغاز جنگ شده بود و از همه مسلمانان خواسته بود كه علیه دولت بنگلادش قیام كنند.
مقامات اطلاعاتی بنگلادش بر این باورند كه جنگجویان بنگلادشی به این دعوت القاعده پاسخ مثبت داده اند در حالی كه تعداد آن ها مشخص نیست.
سال گذشته یك فیلم ویدیویی ضبط شده متعلق به گروه انصار الله با عنوان نابودی دموكراسی پخش شد كه در آن از نیرو های مسلح وطن پرست بنگلادشی خواسته شده بود علیه دولت قیام كنند و یك خلافت اسلامی در این كشوربوجود آورند.
**اجابت سخنان روحانی تحصیل كرده در هند
پلیس بنگلادش معتقد است كه پیروی از سخنان جشی الدین رحمانی،روحانی بنگلادشی تحصیل كرده در هند، دانشجویان افراطی دانشگاه داكا را به تشكیل گروه های افراطی ترغیب كرده است.
به گفته این مقام پلیس ،سخنان رحمانی از مدت ها پیش منشاء تحریك گروه های افراطی بنگلادش بوده است .
رسانه های بنگلادش به نقل از مقامات پلیس اعلام كرده اند كه رجب كریم متهم به بمب گذاری در پرواز بریتیش ایر ویز و رضوان الاحسان نفیس متهم به تلاش برای انفجار بانك فدرال امریكا تحت تاثیر جشی الدین رحمانی بوده اند.
رحمانی به اتهام تحریك به قتل رجب حیدر- از افراد مسوول در تظاهرات ضد اسلامی شاه باغ - در سال 2013 در دادگاه ضد تروریستی بنگلادش محاكمه شده است.
**اولین بازداشت ها
پلیس داكا اولین بازداشت های خود را در سال 2013 با دستگیری عوامل وابسته به گروه انصار الله آغاز كرد. پس از آن پلیس بنگلادش در راستای مبارزه با افراط گرایی بیش از20 عضو گروه انصار الله را دستگیر كرد.
پلیس معتقد است كه خط سیر نسل جدید افراط گرایان بنگلادشی مانند نسل های پیشین خود است.
**پیدایش گروه جماعت المجاهدین بنگلادش
حركت گروهی كه خود را جهاد اسلامی بنگلادش می نامد در سال 1992 با الهام از گروه هایی شكل گرفت كه علیه شوروی در افغانستان می جنگیدند.
در سال 1996 رهبران این گروه با یك گروه بنیاد گرای دیگر متحد شد و گروه جماعت المجاهدین بنگلادش تشكیل شد.
گروه جماعت المجاهدین بنگلادش حملات مرگبار خود را به مراكز ویا رویدادهای فرهنگی با هدف از بین بردن فرهنگ تلفیقی بنگلادش آغاز كرد
در یكی از مشهور ترین حملات این گروه در تاریخ 17 آگوست سال 2005 میلادی،500 بمب در 300 منطقه در 50 شهر بنگلادش كار گذاشته شد.
هدف این گروه در این حملات، فشار بر دولت برای اجرای حكومت اسلامی اعلام شده است .
دولت بنگلادش در آن زمان به نخست وزیری خالده ضیاء كه به حمایت جماعت اسلامی نیاز داشت ، هیچ اقدامی علیه این افراد انجام نداد. اما دولت نظامی كه در سال 2006 قدرت را به دست گرفت، چهار نفر از عاملان این حملات تروریستی را دستگیر و اعدام كرد. از آن زمان تاكنون صد ها نفر از اعضای این گروه از سوی دولت شیخ حسینه دستگیر شده اند.
ادعا می شود كه رهبران و اعضای این گروه كه هنوز دستگیر نشده اند در خاك هند مخفی شده اند.
** شدت عمل دولت
رهبران اصلی این گروه از جمله دلور حسین سیدی و عبدالقادر ملا در انتظار اجرای حكم اعدام هستند.
سال گذشته مطیع النظامی معاون این گروه نیز به اتهام قاچاق اسلحه به داخل خاك هند برای شبه نظامیان شمال شرق هند به اعدام محكوم شد.
امروزه گروه جماعت اسلامی و دیگر گروه های تندرو به شدت در معرض سركوب دولت قراردارند و دولت شیخ حسینه تلاش زیادی برای مبارزه با آنها انجام می دهد.
با این حال جماعت اسلامی با نفوذ در بنگلادش توانسته است شبكه ای از سازمان های خیریه، آموزشی، مراكز اعتباری و حتی بانك احداث كند كه طبق برآورد های كارشناسان بنگلادشی درآمدی حدود 200 میلیون دلار در سال دارد و این بیش از هرچیز دیگر باعث نگرانی دولت بنگلادش است كه گروه های تندرو تحت پوشش این فعالیت ها، شبكه های خود را تقویت و دامنه عملیات تروریستی را گسترده تر سازند.
*آساق*2*267* 1600 **1446
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۹
دهلی نو- ایرنا- افزایش فعالیت گروه های وابسته به القاعده و ترورهای سازمان یافته افراد سیاسی و فعالان ضد افراط گرایی در بنگلادش زنگ خطر را برای این كشور جنوب آسیا به صدا در آورده است .