رحمان وهاب زاده روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا در سردشت افزود: مبارزه هوايي با آفت كرم جوانه خوار بلوط براي نخستين بار با هماهنگي شوراي عالي حفاظت از جنگل ها و سازمان محيط زيست در سطح جنگل هاي سردشت و پيرانشهر انجام شد.
وي يادآوري كرد: اين نوع مبارزه توسط دو فروند هواپيما كه پايگاه آنها در پيرانشهر است انجام مي گيرد كه طي آن به مدت 10 روز كانون هاي آلوده به آفت جوانه خوار كه شناسايي شده اند را با يك نوع باكتري محلول پاشي مي كنند.
وهاب زاده گفت: طبق نظر كارشناسان و متخصصان زيست محيطي اين مبارزه بيولوژيكي هيچ ضرر و زياني براي حيواناتي كه زيستگاه آنان جنگل است و همچنين زنبور عسل ندارد.
وي از ايجاد پايگاه هوايي اطفاي حريق در سردشت نيز خبر داد و گفت: با هماهنگي جمعيت هلال احمر و مسوولان عالي استان پايگاه هوايي هلي برد دو منظوره با هدف پايگاه ثابت امداد و نجات جاده اي و همچنين اطفاي حريق در جاده سردشت به پيرانشهر در جوار روستاي نلاس - واوان بزودي داير مي شود.
وهاب زاده اضافه كرد: اين پايگاه در مساحت يك هكتار و داراي پد هلي برد با امكانات پزشكي، خودرويي و سه نفر نيرو است كه در مواقع ضروري و در زمان آتش سوزي با سنسورهايي كه در مناطق بالاي كوهها نصب مي شوند براي پايگاه مونيتوري اطلاع رساني مي شود و در اسرع وقت نسبت به اطفاي حريق با هلي برد اقدام مي شود.
وي گفت: جنگل هاي شهرهاي سردشت و پيرانشهر مناطق بحراني بوده و با توجه به موقعيت استراتژيك و توپوگرافي و همچنين پوشش جنگلي زياد نياز به توجه بيشتر در امر حفاظت از آنها وجود دارد.
وهاب زاده افزود: در سه ماهه اول سال جاري پيش بيني شده است تا مناطق جنگلي اين شهرستان با جذب نيروهاي حفاظتي و به همراه آن امكانات حفاظت اطفاي حريق، يگان خودرويي، نصب سنسورهاي ضد حريق و سيستم مونيتورينگ تجهيز تا به نحو مطلوب با مخربان جنگل و مرتع برخورد به موقع شود.
آفت پروانه جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana L) كه در چند دهه اخير، گونه هاي مختلف بلوط را به ويژه در جنگل هاي سردشت و پيرانشهر مورد حمله قرار داده است آفتي بسيار مخرب است كه باعث كاهش رويش چوب، زوال جنگل، تغيير در زادآوري و توالي شده يا حتي باعث مرگ و مير درختان مي شوند.
شرايط اقليمي، مخاطرات زيست محيطي از جمله ريزگردها، جنگل تراشي و عدم چاره جويي براي درمان اين آفت از عواملي است كه روز به روز سطح بيستري از اين جنگلها را در معرض آسيب اين بيماري مهلك قرار مي دهد.
جنگل هاي منطقه سردشت و پيرانشهر با بيش از 90 هزار هكتار جزو جنگلهاي منطقه زاگرس به شمار مي روند كه به لحاظ حفاظت از منابع آب و خاك، توليد محصولات فرعي، ذخاير ژنتيكي، مصارف درماني، قابليتهاي اكوتوريستي و ارزشهاي زيست محيطي داراي اهميت منحصر به فردي هستند.
لاروهاي پروانه خوار بلوط در اوايل فصل بهار، وارد جوانه هاي تازه باز شده بلوط شده و تغذيه خود را شروع مي كنند و در همين حال لاروهاي سن آخر نيز تغذيه خود را با خوردن برگهاي باز شده، كامل مي كنند كه ادامه اين روند درختان را در اواخر بهار كاملاً عاري از برگ مي كند.
از بين رفتن برگ هاي درخت در فصل رويش باعث مي شود تا درخت ابزار و وسيله توليد را از دست داده، ميزان فتوسنتز تقليل يافته و در نتيجه از ميزان رويش قطري و ارتفاع آن كاسته شود كه ادامه اين وضعيت در چند سال متوالي مي تواند به كاهش توليد چوب منتهي شده و جنگل را به سمت نابودي سوق دهد.
در استان آذربايجان غربي بيش از 110 هزار هكتار اراضي جنگلي وجود دارد.
سردشت و پيرانشهر در جنوب آذربايجان غربي و هم مرز با كشور عراق واقع شده اند.
2077/7506/6185/6008
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۷
مهاباد - ايرنا - مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري آذربايجان غربي گفت: براي مقابله با آفت جوانه خوار بلوط در جنگل هاي سردشت و پيرانشهر به صورت هوايي مبارزه مي شود.