تاریخ انتشار: ۳۱ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۰

تهران - ایرنا - با وجودی كه بازار سرمایه در روزهای اخیر روند مثبت و مطلوبی نداشت اما انتشار خبر تفاهم بانك ها برای كاهش نرخ سود بانكی به 20 درصد علاوه بر كاهش جو ناامیدی، می تواند به این بازار جان تازه‌ای بخشد و بخشی از زیان سهامداران را جبران كند.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، شنبه گذشته خبری مبنی بر توافق بانك‌های خصوصی و دولتی برای كاهش نرخ سود سپرده یك‌ساله به 20درصد منتشر شد، خبری كه در صورت تصویب شورای پول و اعتبار نوید كاهش نرخ سود سپرده بانكی در نظام پولی كشور را از 15 اردیبهشت ماه می دهد.

البته خبر تعدیل نرخ سود بانكی در راستای كاهش نرخ تورم روز شنبه گذشته در حالی منتشر شد كه وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به فاصله زیاد میان نرخ تورم و نرخ سود سپرده ها و تسهیلات بانكی گفته بود بالا بودن نرخ سود بانك ها نه تنها مشكلاتی را برای فعالان اقتصادی ایجاد كرده بلكه سبب شده فعالان اقتصادی نرخ سودی را كه حداقل 12 درصد بیشتر از نرخ تورم است، پرداخت كنند.

علی طیب نیا خاطرنشان كرد: نرخ بالای سود بانكی برای بازار سرمایه نیز مشكل ساز شده زیرا اگر مردم بتوانند سودهای بیست و چند درصدی از نظام بانكی بگیرند، انگیزه برای ورود منابع مالی به بازار سرمایه و تامین مالی فعالیت های اقتصادی در این بازار با مشكل مواجه می شود.

علاوه بر وزیر اقتصاد، كارشناسان بازار سرمایه نیز معتقدند كه نرخ بالای سود بانكی برای بازار سرمایه نیز مشكل ساز شده بود زیرا نرخ سود 22 درصدی در نظام بانكی، انگیزه را برای ورود نقدینگی به بازار سرمایه و تامین مالی بنگاههای تولیدی در بورس كاهش داده بود.

با توجه به این مشكلات بازار سرمایه این روزها گوش بزنگ انتشار خبر كاهش نرخ سود بانكی بود، خبری كه می توانست روند مثبت را به این بازار بازگرداند و انتشار همین خبر هم باعث شد تا بازار سرمایه در روز گذشته سراسر سبزپوش باشد.

البته برخی كارشناسان بازار سرمایه معتقدند این اتفاق علاوه بر اینكه به حركت تدریجی نقدینگی از بانك ها به سمت بورس می شود موجب كاهش نرخ تسهیلات بانكی به بنگاههای تولیدی شده و بر كاهش قیمت تمام تولید و سودآوری آنها اثر مثبت خواهد گذاشت به طوری كه این اتفاق می تواند برای بازار سرمایه و فعالان و شركتهای حاضر در بورس خبر خوشایندی باشد.

به باور كارشناسان، زمانی كه نرخ سود بانكی بالا باشد، هزینه‌های تولید هم رشد می كند و بخش‌های صنعت و كشاورزی قادر به پرداخت این هزینه نخواهند بود، چرا كه بازدهی‌شان چشمگیر نیست و در پی آن سرمایه‌گذاری در بخش‌های مولد صورت نمی‌گیرد و سرمایه‌ها به سمت بخش‌های زودبازده‌ای حركت خواهد كرد كه سوددهی بالایی دارند و نتیجه این می‌شود كه ستون فقرات اقتصاد كشور یعنی بخش‌های اصلی معدن، صنعت و كشاورزی با كمبود منابع مواجه ‌شوند.

البته ناگفته نماند كه بازار سرمایه علاوه بر انتظار كاهش نرخ سود بانكی این روزها منتظر نتایج مذاكرات هسته ای هم هست و تعیین تكلیف این امر نیز تاثیر زیادی بر وضعیت معاملات بورس خواهد گذاشت اما در قدم اول كاهش نرخ سود بانكی می تواند نقدینگی را به این بازار سوق دهد.

محمدیوسف امین داور كارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا درباره تاثیر كاهش نرخ سود بانكی بر بازار سرمایه كشور، گفت: كاهش نرخ سود بانكی تاثیر زیادی در میان مدت در بازار سرمایه دارد و می تواند P/E (شاخص سود) را بالا ببرد.

وی ادامه داد: علاوه بر این كاهش نرخ سود سپرده های بانكی هزینه های مالی را كاهش می دهد و این امر اثر مستقیم و غیر مستقیم بر بازار سرمایه كشور خواهد داشت.

این كارشناس بازار سرمایه تصریح كرد: البته ناگفته نماند كه كاهش نرخ سود جذابیت سهام بانك ها را كاهش می دهد زیرا برخی معتقدند با این كاهش، نقدینگی از بازار پول به سایر بازارها سرازیر می شود.

وی گفت: كاهش نرخ سود بانكی می تواند جو ناامیدی در بازار سرمایه را كاهش دهد و فعالان بازار معتقدند كه این امر می تواند امید را به بازار بازگرداند.

امین داور با اشاره به فروش های روزهای گذشته، اظهار داشت: روزهای گذشته هیجان بی منطق بر بازار حاكم بود البته به دلیل نامشخص بودن این امر كاملا مشهود بود كه این وضعیت عمر طولانی نخواهد داشت.

همچنین امیر افسر دیگر كارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، در خصوص تاثیر كاهش نرخ سود بانكی بر بازار سرمایه، گفت: بازار پول رقیب بازار سرمایه است و زمانی كه نرخ سود بانكی افزایش یابد به تبع آن بخشی از نقدینگی از بازار خارج و به سمت بانك ها روانه می شود.

وی ادامه داد: بدیهی است با كاهش نرخ سود بانكی مطلوبیت سرمایه گذاری در بانك كاهش می یابد و بخشی از سپرده های بانكی به بازار سرمایه تزریق می شود بنابر این افزایش شاخص در معاملات امروز را می توان تحت تاثیر خبر كاهش نرخ سود بانكی دانست.

امین داور تصریح كرد: با عملی شدن این نرخ ها در سیستم بانكی كشور به طور حتم وضعیت شاخص بورس بهبود می یابد.

این كارشناس بازار سرمایه اظهارداشت: همچنین پس از كاهش شاخص بورس در روزهای گذشته، قیمت سهام بسیاری از شركت ها با افت محسوسی مواجه شده و مطلوبیت سرمایه گذاری را این روزها در بازار سرمایه افزایش داده است.

شاهین شایان‌آرانی یكی دیگر از كارشناسان بازار سرمایه در این خصوص گفت: با كاهش نرخ سود بانكی رغبت سرمایه گذاران برای نگهداری پول در بانك ها كاهش می یابد و منابع خود را از بانك‌ها خارج می‌كنند و به بازارهای دیگر می‌برند.

به گفته وی، بخشی از این منابع ممكن است به سمت بورس برود و سرمایه‌گذاری‌های جدیدی را در بورس انجام دهد.

وی متذكر شد: این اتفاق خوب است، اما به شرط آنكه منابعی كه به سمت بورس سرازیر می‌شود، بادقت و حرفه‌ای‌گری سرمایه‌ گذاری شود و یك‌دفعه موجی وارد بازار نشویم؛ چرا كه این موضوع می‌تواند اثر مخرب روی شاخص و قیمت سهام بگذارد.

هرچند كارشناسان بازار سرمایه نظرات متفاوتی در خصوص میزان تاثیر كاهش نرخ سود بانكی بر بازار سرمایه دارند اما محمد فطانت رییس سازمان بورس و اوراق بهادار معتقد است كه كاهش نرخ سود بانكی باعث رونق بورس می‌شود.

وی در دیدار نوروزی مدیران ارشد بازار سرمایه با تاكید بر اینكه نرخ سود بانكی در وضعیت فعلی بازار سرمایه را تحت‌تاثیر منفی قرار می‌دهد، بنابراین باید تلاش جدی در خصوص رفع این مشكل صورت گیرد.

به گفته فطانت، مسوولان اقتصادی و تصمیم‌گیران در خصوص كاهش نرخ بهره بانكی متفق‌القول هستند و در این برهه زمانی تلاش می‌كنیم كه كاهش نرخ سود سپرده بانكی سریع‌تر با مصوبات مطابقت داده شود.

حال با این تحلیل ها به نظر می رسد بازار سرمایه با اجرایی شدن كاهش نرخ سود بانكی شاهد روزهای پررونق تری باشد.

اقتصام(5)9141**1558