مهاباد - ایرنا - سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سردشت گفت: سمپاشی هوایی جنگل های سردشت خطری برای سلامتی جنگل نشینان این شهرستان در برندارد.

سیدقادر قریشی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در راستای مبارزه شیمیایی برای مقابله با آفت جوانه خوار بلوط در جنگل های سردشت و پیرانشهر از نوعی محلول استفاده می شود كه برای جانداران بی خطر است.

وی گفت: این مبارزه شیمیایی همزمان با رشد نسل سوم آفت جوانه خوار بلوط و شروع برگ خواری آن، با استفاده از دو فروند هواپیما و از طریق فرودگاه موقت پیرانشهر و به مدت 10 روز از امروز آغاز می شود.

قریشی اضافه كرد: برای مبارزه مفیدتر و گسترده تر، این محلول پاشی با استفاده از هواپیما انجام می شود و در این مدت هفت هزار هكتار از جنگل های پیرانشهر و قسمت عمده ای از كانون های این بحران در سردشت نیز محلول پاشی می شود.

سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سردشت گفت: این محلول برای سایر جانداران بی خطر بوده و تنها لارو جوانه خوار بلوط را از بین می برد.

وی یادآوری كرد: این اداره برای آگاه سازی مردم اطلاعیه ها و برشورهای را نیز در بین مردم روستاهای مناطق جنگلی پخش كرده تا در این مدت در تماس مستقیم با محلول پاشیده شده از هواپیما قرار نگیرند.

وی اظهار كرد: در سالهای گذشته این مبارزه از طریق تله های فرمونی به صورت فیزیكی توسط شركت های بخش خصوصی طرف قرارداد و با نظارت كارشناسان اداره منابع طبیعی سردشت صورت گرفته كه موثر نبود.

قریشی افزود: عدم مبارزه اصولی و همگانی با آفت جوانه خوار بلوط در سالهای گذشته از یك سو و مساعد بودن آب و هوای منطقه در سالهای اخیر موجب افزایش این آفت شده است.

وی اضافه كرد: آفت پروانه جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana L) كه در چند دهه اخیر، گونه های مختلف بلوط را به ویژه در جنگلهای سردشت و پیرانشهر مورد حمله قرار داده، آفتی بسیار مخرب است كه موجب كاهش رویش چوب، زوال جنگل، تغییر در زادآوری و توالی شده و یا حتی باعث مرگ و میر درختان می شوند.

وی گفت: شرایط اقلیمی، مخاطرات زیست محیطی از جمله ریزگردها، جنگل تراشی و عدم چاره جویی برای درمان این آفت از عواملی است كه روز به روز سطح بیشتری از این جنگلها را در معرض آسیب این بیماری مهلك قرار می دهد.

جنگل های منطقه سردشت با بیش از 80 هزار هكتار جزو جنگلهای منطقه زاگرس به شمار می روند كه به لحاظ حفاظت از منابع آب و خاك، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیكی، مصارف درمانی، قابلیتهای اكوتوریستی و ارزشهای زیست محیطی دارای اهمیت منحصر به فردی هستند.

لاروهای پروانه جوانه خوار بلوط در اوایل فصل بهار، وارد جوانه های تازه باز شده بلوط شده و تغذیه خود را شروع می كنند و در همین حال لاروهای سن آخر نیز تغذیه خود را با خوردن برگهای باز شده، كامل می كنند كه ادامه این روند درختان را در اواخر بهار عاری از برگ می كند.

از بین رفتن برگهای درخت در فصل رویش باعث می شود تا درخت ابزار و وسیله تولید را از دست داده، میزان فتوسنتز تقلیل یافته و در نتیجه از میزان رویش قطری و ارتفاع آن كاسته شود كه ادامه این وضعیت در چند سال متوالی می تواند به كاهش تولید چوب منتهی شده و جنگل را به سمت نابودی سوق دهد.

80 هزار هكتار از 110 هزار هكتار محدوده جنگلی آذربایجان غربی در سردشت واقع شده كه این جنگلها به عنوان محل آغاز رویش جنگلهای زاگرس نیز معرفی می شوند.

سردشت در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است.

7506/2030/6185/6008