تهران- ايرنا- مطالعات نشان مي دهد كه پخت صحيح و با دماي 70 درجه سانتي گراد موادغذايي، ميكروارگانيسم هاي خطرناك را از بين مي برد و آن را براي مصرف آماده مي كند.

به گزارش گروه علمي ايرنا از دانشگاه علوم پزشكي تهران، به گفته محققان پخت صحيح موادغذايي عامل مهمي در از بين بردن ميكروب هاي خطرناك موجود در موادغذايي است كه مي تواند بيماري زا و مسموم كننده باشد.

در همين راستا اين دانشگاه به مناسبت هفته سلامت (از يكم تا هفتم ارديبهشت ماه) و با توجه به اهميت موضوع ايمني غذا از مرحله توليد تا مصرف، پنج نكته كليدي را در اين زمينه به شرح زير منتشر كرد.



** لزوم پخت مواد غذايي به طور كامل

پخت غذاهايي مانند گوشت چرخ كرده، رولت ها و گوشت هاي در هم پيچيده، تكه هاي بزرگ گوشت و مرغ كامل، نياز به دقت بيشتري دارد و بايد دماي پخت آنها به 70 درجه سانتي گراد برسد.

همچنين موادغذايي به ويژه گوشت قرمز، مرغ، تخم مرغ و غذاهاي دريايي بايد به طور كامل پخته شود و در پخت غذاهايي مانند سوپ و خورش بايد دما به نقطه جوش 70 درجه سانتيگراد برسد.



** لزوم نگهداري جداگانه غذاهاي خام و پخته

به منظور جلوگيري از تماس غذاهاي خام و پخته بايد اين مواد در ظروف دربسته نگهداري شود چراكه موادغذايي خام به ويژه گوشت قرمز، مرغ و غذاهاي دريايي مي تواند داراي ميكروارگانيسم هاي خطرناكي باشد و هنگام تهيه، طبخ و نگهداري به موادغذايي ديگر منتقل شود.

همچنين بايد از وسايل، ظروف، چاقو و تخته آشپزي جداگانه براي گوشت قرمز، مرغ و ماهي هاي خام استفاده شود.



** لزوم رعايت بهداشت در تهيه و پخت غذاها

بيشتر ميكروارگانيسم ها به صورت گسترده در خاك، آب و گوشت حيوانات يافت مي شود. اين ميكروارگانيسم ها در ظروف و تخته آشپزي نيز وجود دارد و كوچكترين تماس با آنها مي تواند موجب انتقال بيماري به غذا شود بنابراين لازم است در رعايت بهداشت ظروف آشپزي دقت شود.

دوركردن حشرات و جوندگان از آشپزخانه و قفسه موادغذايي، شستن دست ها قبل از تهيه و آماده كردن موادغذايي و شستن مرتب سطوح، ظروف و وسايل مورد استفاده براي تهيه غذاها مي تواند در حفظ سلامت غذاها كمك كننده باشد.



** لزوم استفاده از آب و مواد اوليه سالم در پخت غذا

از موادغذايي كه تاريخ مصرف آنها گذشته است، نبايد در پخت غذاها استفاده كرد چراكه مي تواند آلوده به ميكروارگانيسم هاي خطرناك و مواد شيميايي باشد.

در هنگام خريد و انتخاب موادغذايي خام بايد دقت شود كه سالم و بدون كپك و گنديدگي باشد بنابراين موادغذايي تازه و سالم را بايد انتخاب و از آب سالم براي پخت غذاها استفاده كرد.

رعايت نكاتي مانند شستن و پوست كندن مواد غذايي خام پيش از پخت، نيز احتمال آلودگي را كاهش مي دهد.



** نگهداري موادغذايي در دماي مناسب

موادغذايي پخته شده نبايد بيش از 2 ساعت در دماي اتاق نگهداري شود چراكه بسياري از ميكروارگانيسم ها مي تواند به سرعت در آن رشد كند. با نگهداري غذاهاي پخته شده در دماي كمتر از پنج درجه سانتي گراد، رشد ميكروارگانيسم ها كند يا متوقف شود.

گرم كردن موادغذايي پخته شده با دماي بالاي 60 درجه سانتي گراد، قبل از سرو كردن نيز مي تواند به جلوگيري از فساد كمك كند.

موادغذايي پخته شده را حتي در يخچال و فريزر نيز نبايد به مدت طولاني نگهداري كرد. همچنين موادغذايي منجمد در دماي اتاق نبايد يخ زدايي شود بلكه بايد در داخل يخچال نگهداري تا پس از مدتي به تدريج از حالت انجماد درآمده و آماده پخت شود.

هفته سلامت با عنوان دولت و ملت؛ همدلي و همزباني براي ارتقاي عادلانه سلامت و با شعار ايمني غذا از مزرعه تا سفره، فرصت مغتنمي است كه در مسير تحقق سلامت مردم و تغذيه سالم اطلاع رساني درستي صورت گيرد.

علمي(1)1354**1834