تهران - ایرنا - مدیر كل دفتر آب و خاك سازمان حفاظت محیط زیست تصویب لایحه خاك را از جمله اقدامات ماندگار دولت یازدهم دانست و گفت: اجرایی شدن این مصوبه گامی در جهت توجه هر چه بیشتر به حفظ خاك به عنوان منبع حیاتی ارزشمند برای انسان و سایر موجودات است.

در جلسه سی ام فروردین ماه امسال هیات دولت لایحه حفاظت از خاك به تصویب هیات وزیران رسید.

به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، حسن پسندیده افزود: سازمان حفاظت محیط زیست با توجه ویژه به موضوع خاك در سال 93 با مشاركت سازمان ها و دستگاه های اجرایی ذیربط لایحه خاك را تدوین كرد.

وی اظهار كرد: مفاد این لایحه پس از نشست های مستمر كارشناسی، تخصصی، علمی و مدیریتی تهیه و به هیات دولت تقدیم شد بعد از آن در كمیسیون های تخصصی، حقوقی و فرعی دولت نیز مورد بررسی قرار گرفت و نهایتا روز گذشته همزمان با روز جهانی زمین پاك به تصویب هیات وزیران دولت رسید.

مدیر كل دفتر آب و خاك سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان كرد: تصویب لایحه خاك از جمله اقدامات ماندگار دولت تدبیر و امید در حوزه محیط زیست خواهد بود زیرا با تصویب نهایی این لایحه، خاك دارای قانون مشخص و مدون خواهد شد.

پسندیده توضیح داد: در این لایحه دو بخش اصلی فرسایش و آلودگی خاك تدوین شده به طوری كه راهبردها، سیاست ها و خط مشی مدیریت، حفاظت و بهره برداری پایدار از منابع خاك، معیارها و شاخص های آلودگی و تخریب خاك و اصول فنی بهره برداری پایدار حسب كاربری های مختلف منابع خاك كشور اجرا شود.

وی ادامه داد: از جمله موضوعات مهم در پاسداشت زمین پاك كه باید مورد توجه قرار گیرد حفظ توازن و تعادل و آهنگ طبیعت است، خداوند هر یك از منابع را با نظم و ترتیب و براساس نیاز مخلوقات در جای خود خلق كرده است. وظیفه بشر استفاده صحیح از این منابع و حفظ حقوق سایر زیستمندان و حفظ و امانتداری حقوق نسل های آتی است.

مدیر كل دفتر آب و خاك سازمان حفاظت محیط زیست خاطر نشان كرد: در توسعه تمام فعالیت های اقتصادی، اجتماعی، تولیدی و صنعتی در كشور نیز باید به ظرفیت و توان زمین و قدرت تحمل سرزمین توجه شود به طوری كه نوع كاركردها و استفاده از زمین نیز براساس ظرفیت توان اكولوژیكی محیط زیست صورت گیرد.

*** تولید روزانه 48 هزار تن پسماند عادی در كشور

وی یكی از موضوعات مهم و مورد توجه همگان در روز زمین پاك را نحوه مدیریت پسماندها در كشور دانست و گفت: در حال حاضر روزانه در حدود 48 هزار تن پسماند عادی (به جز پسماندهای عمرانی و ساختمانی) در شهرها و روستاهای كشور تولید می شود كه 38 هزار تن آن شهری و بقیه سهم روستاها است.

به گفته پسندیده ، 600 مركز دفن زباله كشور نیز عموما به روش های سنتی فعالیت می كنند كه با توجه به اهمیت موضوع، مساله ساماندهی و موضوع اصلاح روش دفن و دفن مهندسی و بهداشتی زیست محیطی به صورت ویژه از طریق سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت كشور دنبال می شود.

وی افزود: تعداد واحدهای كمپوست و بیوكمپوست در كشور ما حدود 31 واحد هستند كه بعضا با ظرفیت كامل فعال نیستند اما با توجه به این كه حدود 70 درصد از تركیب پسماندهای شهری و خانگی را بخش آلی آن تشكیل می دهد در صورت اجرای صحیح و كامل طرح تفكیك از مبدا می توان بخش اعظمی از پسماندهای آلی را بازیافت و تبدیل به كود مناسب و كمپوست كرد. كمپوست می تواند جایگزین مناسبی برای كودهای شیمیایی باشد.

مدیر كل دفتر آب و خاك سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در حال حاضر فقط یك زباله سوز فعال پسماندهای شهری در تهران با ظرفیت 200 تن در روز كار می كند كه رعایت استانداردهای زیست محیطی و ضوابط مربوطه و ملاك عمل سازمان در راهبری آن و توسعه سایر زباله سوزها در كشور الزامی است.

وی تاكید كرد: از جمله موضوعات مهم و اولویت های سازمان حفاظت محیط زیست كه با مشاركت وزارت كشور دنبال می شود مساله ساماندهی پسماندها و زباله ها در استان های ساحلی به ویژه استان های ساحلی شمالی است زیرا در این مناطق به دلیل حساسیت اكوسیستم های خشكی و آبی نواحی ساحلی، بالا بودن سطح آب های زیرزمینی، فقدان اراضی مناسب برای دفن بهداشتی پسماندها، ظرفیت پذیرش بالای گردشگری و اكوتوریسم حجم زیادی پسماند تولید می شود.

وی گفت: از این رو سازمان حفاظت محیط زیست با همكاری سازمان شهرداری ها و دهیاری ها نسبت به تهیه برنامه ساماندهی و مدیریت پسماندهای استان های ساحلی شمالی با رویكرد مشاركت بخش خصوصی اقدام كرده كه پس از انجام مراحل فنی و تخصصی برای تصویب به هیات دولت ارسال خواهد شد.

پسندیده گفت: از جمله موضوعات مهم دیگر در حوزه مدیریت پسماندها وضعیت مدیریت پسماندهای صنعتی در كشور است، متوسط تولید پسماندهای صنعتی روزانه 32 میلیون تن و پسماندهای ویژه صنعتی 8 میلیون تن در روز است كه طبق بررسی های به عمل آمده در مجموع 293 واحد بازیافتی فعال در زمینه مدیریت این گونه پسماندها برای بازیافت كاغذ، شیشه، پلاستیك، مواد شیمیایی و ... فعالیت می كنند.

به گفته مدیر كل دفتر آب و خاك سازمان حفاظت محیط زیست، روزانه 400 تا 450 تن پسماند در بیمارستان های كشور تولید می شود كه حدود 25 درصد آن پسماند ویژه محسوب می شود.

وی افزود: حدود 90 درصد بیمارستان های كشور مجهز به سیستم اتوكلاو ( بی خطر سازی زباله ) هستند و ضرورت دارد برای انجام مراحل امحای كامل پسماندهای پزشكی و بیمارستانی و همچنین پسماندهای سایر مراكز بهداشتی، كلینیك ها، درمانگاه ها، آزمایشگاه ها و مطب ها برنامه اجرایی مدون و مشخصی از روش های نوین، استانداردهای روز و منطبق با ضوابط ملاك عمل سازمان حفاظت محیط زیست استفاده شود.

وی افزود: طبق برآوردهای به عمل آمده سالانه حدود 170 میلیون تن پسماند كشاورزی مربوط به فعالیت های شیلات و آبزیان، نهاده های كشاورزی مانند سم، كود، بذر، پسماندهای دامپزشكی، دامداری ها، پرورش طیور ، جنگل داری، باغبانی و زراعت تولید می شود كه بخش زیادی از آن قابلیت بازیافت و استفاده مجدد، تولید خوراك دام، مصارف صنعتی، دارویی و صنایع دستی دارند.

پسندیده ادامه داد: از جمله منابع اثرگذار دیگر بر آب و خاك می توان به فاضلاب ها و پساب ها اشاره كرد، با توجه به این كه ایران در یك ناحیه خشك و نیمه خشك قرار گرفته و كمبود ذخایر آب سطحی و زیر زمینی با توجه به شرایط اقلیمی كشور از یك سو و از سوی دیگر خشكسالی های اخیر باید به برنامه استراتژیك مدیریت بحران منابع آب در كشور توجه خاصی شود.

به گفته وی، ضرورت دارد تمام مصرف كنندگان در بخش های مختلف شهری، خانگی، صنعتی و كشاورزی الگوهای مصرف را تغییر و برای مدیریت صحیح مصرف منابع آب و واقعی كردن قیمت آب تلاش كنند.از این رو برای جبران كمبود آب مورد نیاز در كشور باید به مدیریت فاضلاب ها و پساب ها و بازیافت و بازچرخانی آن و تبدیل تهدید زیست محیطی آلاینده، به یك فرصت اقدام كرد.

مدیر كل دفتر آب و خاك سازمان حفاظت محیط زیست گفت: طبق اطلاعات اخذ شده از وزارت نیرو، تعداد شهرهای دارای انشعاب فاضلاب 269 شهر، حجم فاضلاب جمع آوری شده 3 میلیون و 492 هزار و 166 متر مكعب ( 166/492/3 ) در شبانه روز، تعداد تصفیه خانه های در مدار 150 واحد و تصفیه خانه های در حال احداث 87 واحد است.

وی ادامه داد: ضرورت دارد با تخصیص مناسب منابع مالی، جذب مشاركت و سرمایه گذاری بخش خصوصی توجه لازم برای حمایت و تسریع در اجرای شبكه های جمع آوری و تصفیه خانه فاضلاب شهری و اجرای طرح های بازچرخانی در بخش صنعتی اقدام شود.

پسندیده افزود: از سوی دیگر تعداد شهرك ها و نواحی صنعتی دارای تصفیه خانه مركزی كشور به 158 مركز می رسد، همچنین 48 واحد تصفیه خانه فاضلاب شهرك صنعتی هم در حال احداث است از این رو بازیافت و بازچرخانی پساب همزمان با كاهش مصرف آب با استفاده از فناوری های نوین در مدیریت منابع آب امری الزامی و موثر است.

مدیر كل دفتر آب و خاك سازمان حفاظت محیط زیست اظهار امیدواری كرد در كنار تلاش های این سازمان به منظور بهبود وضعیت و كیفیت محیط زیست، مشاركت و همكاری سایر دستگاه ها و همت و عزم ملی و همگانی گام های موثری برای حفاظت از آب و خاك كشور برداشته شود.

علمی ( 1 ) **9014**1581