به گزارش ایرنا رسول اشتودان روز دوشنبه در نشست با خبرنگاران به مناسبت برگزاری همایش هورامان شناسی در سنندج افزود: پرونده ثبت جهانی هورامان در فهرست آثار یونسكو در حال آماده شدن است.
وی اظهار كرد: از طرف ایران 635 اثر برای ثبت جهانی در فهرست یونسكو قرار داده شده است و انتظار می رود با توجه به اینكه كردستان اثر ثبت شده جهانی ندارد هورامان در اولویت سال 95 كشورمان برای معرفی به یونسكو قرار گیرد.
مدیر كل میراث فرهنگی كردستان با بیان اینكه از طرف استان كردستان سه اثر غار كرفتو، دریاچه زریوار و منطقه هورامان برای ثبت جهانی پیشنهاد شده است، گفت: هورامان به دلیل داشتن تمام شاخص های لازم مورد پذیرش مسوولان میراث فرهنگی كشور برای بررسی مستندات قرار گرفت.
وی ادامه داد: سازمان یونسكو برای ثبت جهانی یك اثر تاریخی و طبیعی 10 شاخص در نظر گرفته است كه منطقه هورامان به دلیل دارا بودن همه موارد قابلیت ثبت جهانی را در فهرست آثار جهانی دارد.
اشتودان در مورد مزایای ثبت جهانی یك اثر بیان كرد: محوطههایی كه در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیدهاند از برنامهها و اقدام های حفاظتی و شیوههای نظارتی مناسبی بهره مند می شوند كه شامل آموزشهای فنی لازم به تیمهای بومی مدیریت محوطه است.
وی شناخته شدن در سطح جهانی، قرار گرفتن در فهرست دفاتر گردشگری دنیا و تبلیغات و اطلاع رسانی برای معرفی منطقه را از دیگر مزایای ثبت جهانی یك اثر ذكر كرد.
مدیركل میراث فرهنگی كردستان با اشاره به اینكه منطقه هورامان در دو كشور ایران و عراق قرار گرفته است، گفت: در ایران نیز این منطقه در دو استان كردستان و كرمانشاه واقع شده كه با ثبت جهانی منطقه هورامان این ثبت به اسم كردستان می شود و دیگر مناطق هورامان در استان كرمانشاه و كشور عراق شماره ثبت فرعی می خورد.
وی اضافه كرد: مطالعات و تحقیقاتی توسط پژوهشگران و محققان دانشگاه كردستان، مركز كردستان شناسی و اداره كل میراث فرهنگی در خصوص منطقه هورامان انجام شده است كه برای ارائه این مطالعات و تحقیقات همایش ملی هورامان، انسان، طبیعت و زندگی با هدف باز شناخت منظر فرهنگی هورامان برگزار می شود.
به گفته اشتودان با ثبت جهانی هورامان یك پایگاه در آن ایجاد می شود و باید تمام دستگاه های اجرایی و خدمات رسان در قالب یك مدیریت واحد در این منطقه فعالیت كنند.
وی همچنین بیان كرد: تاكنون 24 اثر معنوی منطقه هورامان شامل موسیقی، صنایع دستی و آیین های سنتی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
مدیر كل میراث فرهنگی كردستان در ادامه به برگزاری همایش ملی 'هورامان، انسان، طبیعت و زندگی' نیز اشاره كرد و افزود: این همایش 10 اردیبهشت جاری با همكاری میراث فرهنگی و مركز كردستان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه كردستان در تالار مولوی دانشگاه كردستان در سنندج برگزار می شود.
وی محورهای اصلی این همایش را شیوه های بهره برداری از آب و منابع طبیعی، معماری بافت و الگوهای سكونت، كشاورزی، باغداری و دامپروری، رسوم و آیین ها، انسان، راه و كوهستان، نغمه ها و نواها، باز نمود طبیعت در هنر و ادبیات و گروه های اجتماعی و فرهنگ و یاریگری عنوان كرد.
اشتودان اظهار كرد: صنایع دستی، پوشاك و معیشت پایدار، جلوه های بارز زمین ریخت شناسی هورامان، زیست بوم و تنوع زیستی، قابلیت ها و ظرفیت های گردشگری و زن تدوام زندگی اجتماعی از دیگر محورهای این همایش است.
وی ادامه داد: تاكنون تعداد 60 مقاله با موضوعات و محورهای اصلی همایش به دبیر خانه ستاد همایش ملی هورامان ارسال شده است.
مدیر كل میراث فرهنگی كردستان اضافه كرد: در حاشیه این همایش ملی نمایشگاه صنایع دستی و سوغات و نمایشگاه عكس هورامان نیز برپا خواهد شد و در روز جمعه 11 اردیبهشت ماه كه مصادف با روز كومسای است مهمانان در این آیین معنوی حضور می یابند و همچنین از مفاخر كردستان تجلیل می شود.
اشتودان افزود: منطقه هورامان به یك شهر ختم نمی شود بلكه یك منطقه را در برمی گیرد و این منطقه به عنوان یك امكان برای استان كردستان و كشور ایران مدنظر سازمان میراث فرهنگی كشور قرار گرفته است.
اورامان یا هورامان، نام منطقه ای با دره های پرپیچ و خم و عمیق و رودبارهای متعدد است، اورامان منطقه ای واقع در میان شهرستان های مریوان و سروآباد در استان كردستان و شهرستان پاوه در استان كرمانشاه است و در خارج از ایران نیز بخشی از محدوده كردستان عراق در استان حلبچه را در بر می گیرد.
مردم منطقه اورامان، كُرد هورامی زبان هستند. این منطقه زادگاه و مهد پرورش افراد سخت كوشی است كه استقامت را از كوه های سر به فلك كشیده آن و لطافت طبع را از انواع گل های زیبای دامنه های كم نظیر رشته كوه های زاگرس به ارث برده اند.
واژه ˈهورامانˈ از دو بخش ˈهوراˈ به معنی اهورا و ˈمانˈ به معنای خانه و جایگاه و سرزمین تشكیل شده است، بنابراین هورامان به معنای سرزمین اهورایی و جایگاه اهورا مزدا است.
ˈهورˈ در اوستا به معنی خورشید آمده و هورامان جایگاه خورشید نیز معنی می دهد، بنا به اعتقاد این مردم، روستای ˈهورامانˈ زمانی شهر بزرگی بوده و مركزیت خاص داشته است و به همین دلیل از آن به عنوان تخت یا مركز حكومت ناحیه هورامان یاد می كنند.
وضعیت خاص روستاهای منطقه هورامان از نظر معماری، موقعیت جغرافیایی، چشمه های پر از آب، سرسبز بودن، كوه های سر به فلك كشیده و همچنین مراسم خاص، آداب، رسوم و وجود مقبره و مسجد پیرشالیار در شهر اورامان تخت این منطقه را به یكی از مقاصد مهم گردشگری كشور تبدیل كرده است.
در منطقه اورامان، شهر اورامان تخت با قدمتی سه هزار ساله و چهار هزار نفر جمعیت كه در 160 كیلومتری شهر سنندج واقع شده است به دلیل معماری خاص روستا، آداب و فرهنگ و وجود مقبره پیرشالیار و برگزاری سالانه مراسم های معنوی مربوط به این پیر بیشتر مورد توجه است.
2077/3033/6108
تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۵
سنندج - ایرنا - مدیر كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كردستان، گفت: مردم كردستان انتظار دارند هورامان برای ثبت جهانی از طرف ایران به یونسكو پیشنهاد شود.