مشهد - ایرنا - معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی گفت: راهبرد مهم و كلان در موضوع زیارت آن است كه توسعه استان از كریدور زیارت محقق شود.

محمدحسن واحدی روز سه شنبه در جمع خبرنگاران افزود: با وجود گذشت بیش از چهار سال از ایجاد معاونت هماهنگی و مدیریت امور زائران در سه استان زیارتی كشور، از جمله چالشهای جدی پایدار نبودن مسوولیت سنگین این معاونت در خراسان رضوی بوده است.

وی با اشاره تعیین معاون این حوزه از ابتدای اردیبهشت ماه در خراسان رضوی گفت: تاكنون با توجه به این وضعیت در حوزه زائر و زیارت برنامه ریزی خاص، مدون و كارشناسی انجام نشده است.

معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی افزود: در این مدت تنها مطالعه ای با عنوان 'طرح توسعه كمی و كیفی زیارت' كه از سال 1388 در استان كلید خورد به انجام رسیده اما هنوز تحویل استانداری نشده است.

وی با تاكید بر نیاز به برنامه ای جامع و كامل در حوزه زائر و زیارت گفت: برای رسیدن به این برنامه، راهبردی مهم و كلان دیده شده كه آن توسعه خراسان از كریدور زیارت است.

واحدی ادامه داد: باید هر گونه فعالیتی در عرصه های مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، عمرانی، زیربنایی، خصوصی و دولتی در خراسان رضوی بر مبنای موضوع زیارت و خدمت به زائران و مجاوران حضرت رضا(ع) انجام شود.

وی مشهدالرضا(ع) را كانون توجه 400 میلیون جمعیت شیعیان جهان توصیف و بیان كرد: باید در همه ابعاد اعم از استانی، ملی و بین المللی موضوع زیارت در این استان مبنای عمل قرار گیرد.

معاون استاندار خراسان رضوی گفت: معاونت هماهنگی امور زائران بعد از تكمیل 18 پست سازمانی كه تاكنون هشت مورد آن تعیین شده چند وظیفه اساسی در این راستا خواهد داشت كه از جمله آنها مطالعه و تدوین نقشه جامع امور مذهبی، هماهنگی، هدایت و ارائه راهكار جهت خدمات دهی مناسب به زائران، مطالعه و تدوین برنامه های خدمات به زائران و نظارت بر فعالیت دستگاههای متولی خدمات رسانی به زائران است.



* تعامل با آستان قدس و استفاده از ظرفیتهای آن

واحدی همكاری و تعامل با آستان قدس رضوی را از جمله برنامه ها ذكر و بیان كرد: در طرح مطالعه كمی و كیفی زیارت از این ظرفیت و توان استفاده شده و تلاش بر توسعه این تعاملات است زیرا اگر از این ظرفیت و توان بهره گرفته نشود مجموعه امور به بیراهه می رود.

وی گفت: طرح مطالعه توسعه كمی و كیفی زیارت در 56 جلد تهیه شده اما برای ورود به برنامه ریزی در عرصه زیارت باید این طرح تحویل گرفته شود كه در اجرای آن سند چشم انداز 20 ساله مد نظر بوده اما سیاستهای ابلاغی اخیر رهبر معظم انقلاب در بحث اقتصاد مقاومتی در آن لحاظ نشده لذا مقرر شد ظرف دو ماه بازنگری لازم صورت گرفته و كار تحویل شود.

معاون استاندار خراسان رضوی ادامه داد: برای اجرایی شدن این طرح كارگروهی با همین عنوان طراحی شده كه نحوه و چگونگی عملیاتی شدن طرح را مشخص می كند.

وی راهبردهای كلان معاونت را در حوزه زیارت هم شامل توسعه همه جانبه حریم رضوی، تعمیق زیارت امام رضا(ع) با رویكرد فرهنگ سازی برای زیارت عارفانه و تعیین الگوی خدمات برای تكریم زائر، ترویج سیره رضوی، تسهیل و تضمین سرمایه گذاری در این حوزه، استفاده از فرصتها و ظرفیتهای اصل 44 و اقتصاد مقاومتی، بهره گیری از ظرفیتهای پایتخت معنوی و فرهنگی ایران برای مشهد 2017 و پیگیری سهم استان برای این موضوع از بودجه كشورعنوان كرد.

واحدی افزود: توسعه اقتصاد زیارت نیز سالها مغفول مانده و ایجاد جذابیت برای سرمایه گذاری بخش خصوصی و خارجی در این زمینه كه خود به كاهش معضل بیكاری منجر می شود از جمله همین راهبردهای كلان است.

وی با بیان اینكه در بحث زیارت ظرفیتهای فراوانی داریم كه باید از آن حداكثر استفاده را انجام داد گفت: طرح سفر از مبدا تا مبدا با محوریت بخش خصوصی و توجه به بعد سیاحت و گردشگری در كنار زیارت و ظرفیتهای این حوزه و سرمایه گذاری خارجی می تواند اقتصاد زیارت را احیا كند.

او با اشاره به طرح جامع گردشگری خراسان رضوی كه به زودی شروع می شود نیز اظهارداشت: باید این طرح مكمل و هم جهت با طرح زیارت باشد و نباید بگونه ای دیده شود كه سیاستها و اهداف هم را خنثی كنند.

وی در ادامه توریست درمانی را از جمله ظرفیتها و از پایه های اساسی اقتصاد زیارت عنوان و بیان كرد: باید به این موضوع به جد پرداخته شود و با كمك بخش خصوصی طرح سفر از مبدا تا مبدا را با رویكرد توریست درمانی رقم بزنیم.



* ضرورت برگرداندن بودجه زیارت به مسیر اصلی

معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی گفت: تجمیع اطلاعات مربوط به ظرفیتهای موجود، پیگیری بازگرداندن بودجه زیارت به مسیر اصلی خود كه در برنامه پنجم برای سه استان زیارتی كشور دیده شده بود اما طی سالهای اخیر بین تمامی استانها توزیع می شود از جمله وظایف این معاونت هستند.

وی افزود: تلاش می شود با پیگیری نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی و استاندار خراسان رضوی این موضوع در برنامه ششم توسعه كشور اصلاح شود.

واحدی كل بودجه زیارت امسال خراسان رضوی را 200 میلیارد ریال اعلام و بیان كرد: این اعتبار هنوز بطور رسمی ابلاغ نشده اما این مبلغ بسیار اندك است لذا باید تلاش شود میزان بودجه زیارت افزایش یابد.

وی گفت: طی سه سال گذشته در مجموع هزار و 470 میلیارد ریال بودجه زیارت برای خراسان رضوی تعیین شد كه از این میزان در كل 980 میلیون ریال تخصیص یافته است.

معاون استاندار خراسان رضوی افزود: این در حالی بود كه بر اساس مصوبه برنامه پنجم توسعه طی پنج سال باید سالانه دو هزار میلیارد ریال اعتبار زیارت به مباحث مربوط به توسعه زیارت در سه استان خراسان رضوی، قم و فارس اختصاص یابد اما طی سالهای اخیر این بودجه بر اساس مصوبه مجلس بین تمامی استانهای كشور توزیع می شود و سهم خراسان رضوی از این رقم ناچیز است.

وی ادامه داد: در این سه سال با اعتبارات تخصیص یافته از محل بودجه زیارت 121 پروژه توسط 29 دستگاه اجرایی شده كه كارگروهی برای نظارت عالیه بر این پروژه ها و هزینه كرد اعتبارات طی روزهای اخیر تعیین شده است.

واحدی در ادامه سرانه بودجه عمرانی خراسان رضوی را 650 هزار ریال برای هر شهروند در این استان عنوان و بیان كرد: این در حالی است كه با این سرانه به حدود 27 میلیون زائر ایرانی و خارجی در سال خدمات ارائه می شود.

وی افزود: بر اساس مطالعه انجام شده سرانه خدمت به زائران با محاسبه همه مباحث اعم از زیربنایی و روبنایی با متوسط ماندگاری حدود سه روز به ازا هر زائر 800 هزار ریال، این سرانه به ازا هر زائر خارجی با اقامت 10 روزه در مشهد دو هزار دلار و برای زائران خارجی كه برای درمان می آیند این رقم 12 هزار دلار است.

او گفت: هم اینك از ظرفیتهای بخشهای مختلف اعم از شهرداری و دستگاههای متعدد برای این امر استفاده می شود و نیاز است سهم استان در بحث خدمت به این جمعیت زائر پیگیری شود.

معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی در ادامه تدوین راهبرد مذهبی، پشتیبانی از برنامه های مناسبتی و بسترسازی برای بخش خصوصی در ارائه خدمات فرهنگی، زیارتی، ساماندهی ظرفیتهای مختلف نهادها و دستگاههای برای اطلاع رسانی به زائران و ساماندهی زائران خارجی و مدیریت ستاد خدمات سفر را از جمله برنامه های این حوزه عنوان كرد.

وی تاكید كرد: توسعه استان با همكاری همه مدیران باید از كریدور زیارت باشد و بدین منظور چشم اندازی تعیین شده كه زیارت عارفانه، آسان، ارزان، باكیفیت و تكریم زائر با ماندگاری مناسب برای ترویج و تثبیت فرهنگ رضوی و اثرگذاری در زندگی مردم محقق شود.

واحدی با اشاره به برخورداری خراسان رضوی از 52 درصد ظرفیت اقامتی و 50 درصد ظرفیت حمل و نقل كشور افزود: در بخش زائران پیاده هم طی این سالها اقداماتی شروع شده كه از جمله آنها 'جاده زیارت' است كه 50 میلیارد ریال اعتبار برای آن اختصاص یافته و امسال اجرایی می شود.

محمدحسن واحدی كه پیش از این معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی بود اخیرا در مراسمی با حضور استاندار و با حكم وزیر كشور به سمت معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی منصوب شد.

شهر سه و نیم میلیون نفری مشهد سالانه پذیرای تا 30 میلیون زائر و مسافر از اقصی نقاط ایران و جهان است.

1906/1858