تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۰

تهران- ايرنا- محققان آمريكايي با استفاده از نانوذرات متخلخل سيليكا، موفق به ساخت نانوحاملي شدند كه مي‌تواند سرطان پانكراس را درمان كند.

به گزارش ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، پژوهشگران موسسه نانوسيستم دانشگاه كاليفرنيا با همكاري محققان مركز جامع سرطان جانسون موفق به ابداع روشي شدند كه مي‌تواند اثرات منفي شيمي‌درماني را در سرطان پانكراس به حداقل برساند، در اين روش مقدار دوز دارو كاهش يافته كه هم هزينه كار و هم اثرات جانبي دارو را به حداقل مي‌رساند.

در اين پژوهش دو داروي مختلف درون نانوذرات متخلخل سيليكا قرار داده مي‌شود، با استفاده از اين روش درماني مي‌توان فقط با يك دوازدهم دوز دارو، سلول‌هاي تومور سرطان پانكراس را در موش از بين برد، با كاهش دوز دارو، هم هزينه درمان كاهش مي‌يابد و هم اثرات ناخواسته جانبي به حداقل مي‌رسد.

سرطان پانكراس بيماري بسيار خطرناكي است كه نرخ زنده مانده پنج ساله آن تنها 5 درصد است، شناسايي اين بيماري در مراحل اوليه خود به سختي انجام شده و تا رسيدن به مرحله پيشرفته علائم باليني آن به ندرت ظاهر مي‌شود، بنابراين بسياري از بيماران، زماني متوجه بيماري خود مي‌شوند كه تومور بسيار بزرگ شده و نمي‌توان با جراحي آن را از بين برد، در چنين شرايطي تنها شيمي‌درماني مي‌توان به كار گرفته شود.

اين روش نيز اثرات جانبي مهلكي دارد، در اين پژوهش محققان با تركيب دو داروي پاكليتاكسل و گمسيتابين موفق به بهبود موش‌ها شدند.

منگ از محققان اين پروژه مي‌گويد: زيبايي نانوذرات سيليكا در اين است كه مي‌توان هر دوي اين داروها را با هم وارد آن كرد، در واقع با يك نانوحامل، امكان رهاسازي دو داروي مختلف كه دوز رهاسازي‌شان با هم متفاوت است، فراهم مي‌شود، با اين كار تاثير منفي اثرات متقابل اين دو دارو به حداقل مي‌رسد.

محققان اين نانوذرات سيليكاي حاوي دارو را به بدن موش‌هايي تزريق كردند كه مبتلا به سرطان پانكراس انسان بودند. نتيجه كار نشان داد كه سرعت از بين رفتن سلول‌هاي سرطاني در اين موش‌ها نسبت به موش‌هاي شاهدي كه به روش‌هاي ديگر تحت درمان بوده‌اند بيشتر بوده است.

علمي (1) ** 9340**1440