تهران- ايرنا- رييس مركز تحقيقات سلولي، مولكولي و علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشكي ايران اعلام كرد: براي اولين بار در ايران مطالعات رفتاري با استفاده از تحريكات عمقي مغز انجام مي شود.

به گزارش گروه علمي ايرنا از دبيرخانه همايش بين المللي علوم شناختي، دكتر محمدتقي جغتايي در حاشيه برگزاري اين همايش اظهار كرد: اين پژوهش با عنوان پروژه DBS، به سفارش ستاد راهبري توسعه علم و فناوري علوم شناختي نهاد رياست جمهوري و با همكاري دانشكده برق و كامپيوتر پرديس فني دانشگاه تهران و مجتمع آموزشي و درماني حضرت رسول اكرم (ص) انجام مي شود.

وي افزود: اين روش علمي كه از تركيب علوم فني - مهندسي و پزشكي شكل مي گيرد، براي مطالعه رفتاري بسياري از بيماران مغزي به ويژه بيماران مبتلا به پاركينسون و معتادان كارآيي دارد.

جغتايي با بيان اينكه پروژه تحقيقاتي DBS طي سه فاز عملياتي مي شود، گفت: در فاز اول اين پروژه، تيم مهندسان دانشكده برق و كامپيوتر دانشگاه تهران، ساخت الكترودها كه تحريكات مغزي را ايجاد مي كنند، انجام دادند و با كاشت الكترودها در مغز حيوان و ايجاد شرايط بيمار مبتلا به پاركينسون و لرزش هاي بدن، كاربرد مدل آزمايشگاهي را در مطالعه رفتاري حيوان بررسي كردند كه نتايج آن موفقيت آميز بود.

وي افزود: در دنيا تحريكات مغزي به دو شكل سطحي و عمقي انجام مي شود كه تحريكات عمقي مغز بسيار پيچيده است اما با توجه به اينكه هزينه ساخت و كاشت الكترودها در مغز بسيار زياد است، درحال حاضر استفاده از آن براي درمان بيماران در ايران امكانپذير نيست اما با اجراي اين پروژه تحقيقاتي كه در نهايت منجر به توليد فناوري مربوطه خواهد شد، هزينه ها تا يك پنجم كاهش مي يابد.

رييس مركز تحقيقات سلولي و مولكولي و علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشكي ايران ادامه داد: در فازهاي دوم و سوم، اين مطالعه بر روي حيوانات بزرگ و سپس انسان، انجام خواهد شد و كاربرد اين مطالعات را در بسياري از بيماري هاي علوم اعصاب و اختلالات مغزي و تكاملي شاهد خواهيم بود.



** طراحي و ساخت دستگاه سنجش تعادل بيماران دچار اختلالات مغزي

جغتايي گفت: دستگاه سنجش تعادل بيماران دچار اختلالات مغزي و حركتي با همكاري اين مركز تحقيقاتي و دانشگاه صنعتي شريف، براي اولين بار در ايران طراحي و ساخته شده است.

وي افزود: اين فعاليت پژوهشي با پشتيباني مالي صندوق حمايت از پژوهشگران معاونت علمي رياست جمهوري، تحت عنوان پروژه BIODEX اجرا شد و با ساخت اين دستگاه، اندازه گيري ميزان تعادل بيمار با هدف كمك به درمان اختلالات مربوطه صورت مي گيرد.

جغتايي با بيان اينكه اولين نمونه اين دستگاه مربوط به كشور انگليس است، ادامه داد: مهندسان كشورمان، با طراحي نرم افزار جديد و تغييراتي بر روي امكانات فيزيكي آن، دقت و قابليت نمونه خارجي اين نوع دستگاه را در نمونه ايراني ارتقا دادند و استفاده از آن را براي بيماران به ويژه سالمندان، آسان تر كرده اند.

وي با تاكيد بر اينكه اين محصولات حاصل فعاليت چند تخصص و دانش در كنار يكديگر است، گفت: توانبخشي عصبي به ويژه براي سالمندان، بيشتر در منزل انجام مي شود و تهيه اين دستگاه با كمترين هزينه، مي تواند به توانبخشي اين نوع بيماران كمك كند.

به گفته جغتايي، با ساخت و توليد اين دستگاه در ايران، هزينه يكصد هزار پوندي نمونه خارجي آن به كمتر از يك چهارم كاهش مي يابد.

رييس مركز تحقيقات سلولي و مولكولي دانشگاه علوم پزشكي ايران، هزينه اين مطالعه، طراحي و ساخت دو نمونه را 200 ميليون تومان برآورد كرد.

ششمين همايش بين المللي علوم شناختي از هفتم ارديبهشت ماه جاري به مدت سه روز با حضور متخصصان، اساتيد و دانشجويان رشته هاي مختلف علوم شناختي، علوم اعصاب، فني – مهندسي و علوم انساني در مركز همايش هاي رازي دانشگاه علوم پزشكي ايران برگزار شد.

در حاشيه محل برگزاري اين همايش علمي، شركت هاي مختلف، انواع دستاوردها و محصولات كه به نوعي براي مطالعه و ارزيابي كاركرد مغز و سنجش هوش و رفتارسنجي مورد استفاده قرار مي گيرد، به نمايش گذاشتند.

علمي (1) ** 9340**1834