به گزارش روابط عمومي استانداري گيلان به ايرنا، محمدعلي نجفي عصر يكشنبه در نشست بررسي وضعيت برنج و برنجكاران استان با اشاره به تنش هاي آبي سال هاي اخير در استان و پيشگيري از وقوع اين مساله گفت: در سفر پانزدهم رييس جمهوري به گيلان براي توسعه بخش آب كشاورزي استان يكهزار ميليارد ريال علاوه بر بودجه تخصيصي امسال، در سر جمع بودجه سالجاري در نظر گرفته شده است.
وي اضافه كرد: در سفر رييس جمهوري تصميمات خوبي در بخش برنج شامل ممنوعيت واردات در فصل برداشت و افزوده شدن به بودجه آبرساني كشاورزي در سال 94 گرفته شد.
وي بيان كرد: همچنين در اين سفر تسطيح 50 هزار هكتار از شاليزارهاي گيلان در مدت پنج سال به تصويب رسيد كه براي امسال 500 ميليارد ريال اختصاص داده شده است.
استاندار گيلان در ادامه از اختصاص كامل اعتبارات تجهيز و نوسازي اراضي استان خبر داد و بيان كرد: برطرف كردن مشكل آب و اقتصادي شدن كشت برنج از برنامههاي در حال انجام دولت در گيلان است.
وي افزود: همچنين در قالب اين بودجه براي تكميل 11 سد لاستيكي در سال جاري 400 ميليارد ريال اختصاص يافته كه تعدادي از اين سدها امسال به بهره برداري مي رسد.
نجفي با اشاره به هدر رفتن آب در بخش جلگه گيلان، خاطرنشان كرد: احداث سدهاي لاستيكي در پاييندست از اين امر جلوگيري ميكند.
استاندار گيلان همچنين آغاز عمليات اجرايي سد لاسك شفت در غرب گيلان را از مصوبات سفر رييس جمهوري به استان ذكر كرد و يادآور شد: احداث ساختمان سد ديورش در 50 كيلومتري جنوب شرقي شهر رشت، تكميل بدنه سد مخزني پلرود رودسر و مذاكره براي برطرف كردن مشكل عمليات اجرايي سد شفارود منطقه پونل رضوانشهر از ديگر مصوبات مربوط به سفر رييس جمهوري به گيلان است.
* ارزش بيش از سي هزار ميلياردي بازار برنج در گيلان
استاندار گيلان نگرش مسوولان نسبت به كشت برنج در استان را با اهميت خواند و اظهار كرد: گيلان 238 هزار هكتار شاليزار دارد و طبق آمار رسمي 77 درصد از زراعت استان مربوط به كشت برنج است.
استاندار گيلان با اشاره به ارزش بيش از سي هزار ميليارد ريالي بازار برنج گيلان خاطر نشان كرد: به رغم جايگاه بسيار خوب در اقتصاد استان، اين محصول از مظلوميت خاصي بهره مي برد.
وي با بيان اينكه بايد تلاش كنيم تا كشاورزان با اميدواري و نشاط و شادابي وارد شاليزارها شوند، گفت: زمانيكه كشاورز احساس كند به دليل واردات زحماتش به هدر مي رود و برنجكاري براي آنها مقرون به صرفه نيست زمين هايش را رها مي كند.
نجفي يادآور شد: در حاليكه بيشتر از 700 هزار تن برنج براي واردات نياز نيست در برخي از سال ها حتي سه برابر اين ميزان واردات برنج انجام شد كه به بازار داخلي ضربه وارد كرد.
*دولت دروازه هاي واردات برنج را بسته نگه دارد
استاندار گيلان ادامه داد: از وزارت جهاد كشاورزي كه متولي امر واردات است انتظار داريم در دفاع از برنج كاران داخلي دروازه ها را براي واردات بي رويه برنج بسته بگذارد.
وي افزود: البته بر اساس مباحثي كه در سفر اخير هيات دولت به گيلان مطرح شد واردات برنج در فصل برداشت ممنوع شده كه خبر خوبي است.
نجفي افزود: سال گذشته دولت براي حمايت از كشاورز خريد تضميني برنج را اجرايي كرد و تلاش دولت بر كاهش پيدا نكردن قيمت برنج در راستاي حمايت از كشاورز است.
وي با بيان اينكه برنج بايد قيمت واقعي خود را به دست آورد، تصريح كرد: قيمت واقعي برنج موجب ماندگاري كشاورز در مزرعه ميشود.
*نوسازي كارخانه هاي برنج
استاندار گيلان همچنين بر نوسازي كارخانجات برنجكوبي هم تأكيد كرد و گفت: از چهار هزار و 200 كارخانه برنجكوبي هزار و 875 كارخانه در گيلان است كه سازمان صنعت، معدن و تجارت برنامه هاي جدي را براي نوسازي اين كارخانجات انجام دهد.
وي با قدرداني از اطلاع رساني رسانه ها بويژه صدا و سيما براي درخواست از كشاورزان به منظور صرفه جويي در مصرف آب خاطرنشان كرد: در اطلاع رساني ها بايد بيشتر بر روي حضور كشاورزان در مزرعه تبليغات شود.
تاكنون 97 درصد شخم اول و 95 درصد خرانه گيري در زمين هاي شاليزاري استان انجام شده است.
برنج، محصول اصلي و راهبردي گيلان محسوب مي شود و با توليد 730 تا 750 هزار تن برنج سفيد در استان، نياز 20 ميليون ايراني به اين محصول فراهم مي شود.
آب 180 هزار هكتار شامل 70 درصد اراضي شاليزاري استان، از طريق سدسفيدرود و شبكه هاي آبياري آن تامين مي شود و 317 هزار خانوار گيلاني در امر شاليكاري اشتغال دارند.
هم اكنون 902 ميليون مترمكعب آب پشت سد سفيدرود ذخيره است.
استان گيلان بزرگترين توليدكننده ارقام بومي و با كيفيت برنج در كشور است كه با 238 هزار هكتار اراضي شاليزاري، رتبه اول كشور را از لحاظ سطح زيركشت و رتبه دوم توليدكنندگان كشور را به خود اختصاص داده است.
فصل شاليكاري در استان گيلان از اوايل ارديبهشت ماه آغاز و تا مهرماه ادامه مي يابد.ك/1
7296/ 6158
تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۸:۲۳
رشت - ايرنا - استاندار گيلان با بيان اينكه دولت تدبير و اميد به بخش كشاورزي و محيط زيست گيلان نگاه ويژه اي دارد، گفت: با حمايت دولت براي تحول در اين بخش ها مصمم هستيم.