تهران - ايرنا - رييس انجمن علمي مامايي ايران با اشاره به تبعيض شديد در پرداخت تعرفه هاي مامايي در بخش دولتي گفت: در كتاب ارزش گذاري نسبي خدمات سلامت، بسياري از خدمات مامايي از جمله تعرفه زايمان لحاظ شده كه تعرفه زايمان براي ماما و پزشك يكسان است اما در زمان پرداخت، تعرفه ماماها ناچيز شده و در بسياري از موارد پرداخت نمي شود.

به گزارش ايرنا از سازمان نظام پزشكي، ناهيد خداكرمي با بيان اينكه در سال گذشته حدود 72 درصد زايمان هاي طبيعي توسط ماماها انجام شده، افزود: اين رقم نشان مي دهد بار اصلي زايمان طبيعي در كشور بر عهده ماماهاي شاغل در زايشگاه هاست و نكته مثبتي كه در طرح تحول سلامت مشاهده مي شود، يكسان ديده شدن تعرفه زايمان براي ماما و پزشك است.

وي با گلايه از اينكه در زمان پرداخت دستمزدها تعرفه ماماها بسيار ناچيز مي شود، ادامه داد: در بسياري از موارد فقط 10 يا 15 درصد تعرفه به ماما پرداخت مي شود كه اگر بخواهيم عدالت در سلامت را نهادينه كنيم، ابتدا بايد عدالت بين حرفه اي را رعايت كنيم.

خداكرمي با بيان اينكه ماما عملي به اسم زايمان طبيعي را انجام مي دهد، افزود: يك تولد حداقل هشت ساعت استرس و مهارت را مي طلبد و ماما بايد به ميزان اين ساعات تلاش و فعاليت دستمزد داشته باشد و اين در حاليست كه از 50 كاي زايمان فقط 60 تا 70 درصدش به ماما كه عامل زايمان است تعلق مي گيرد.

وي با اشاره به اينكه مشكل اصلي ماماها در مراكز دولتي است، تصريح كرد: در مراكز دولتي تبعيض شديد در پرداخت ها وجود دارد و 50 كاي زايمان به دست ماما نمي رسد.



** كمبود 9 هزار ماما در زايشگاه هاي كشور

رييس انجمن علمي مامايي ايران با بيان اينكه طبق يك سرشماري غير دقيق و تخميني بين 18 تا 20 هزار ماما در نظام شبكه و بيمارستان ها خدمت مي كنند گفت: در خوشبينانه ترين حالت 10 تا 15 هزار ماماي بيكار داريم و يا در حرفه اي غير از مامايي مشغول به فعاليت هستند و اين در حاليست كه زايشگاه هاي ما حدود 9 هزار ماما كمبود دارند.

وي با اشاره به طرح تحول سلامت و تاكيد آن بر رايگان كردن زايمان طبيعي و ارتقاي فيزيكي اتاق زايمان افزود: زايمان طبيعي نسل سالم به دنيا تحويل مي دهد اما در كشور ما نيروي انساني لازم براي اين عمل در نظر گرفته نشده و اين در حاليست كه مادر باردار مهمترين نيازش اين است كه مراقبت نفر به نفر شود.

خدا كرمي با بيان اينكه در طرح تحول سلامت ماما عهده دار انجام زايمان طبيعي است، گفت: در يك شيفت كاري ماما از 7 تا 8 مادر مراقبت مي كند و 2 يا 3 زايمان را انجام مي دهد اما به خاطر تعرفه هاي زايماني و افزايش آمار زايمان طبيعي براي پزشك، پرونده هاي ماما به نام پزشك ثبت مي شود.

به گفته وي اين مشكل در بيمارستان هاي خيريه اي بيشتر است و در سامانه ثبت تولد كشور عمل زايمان براي پزشك لحاظ مي شود در حاليكه تولد توسط ماما انجام شده است.



** 16 درصد بارداري ها پر خطر است

خداكرمي در خصوص نقش متخصصان زنان و زايمان در ارتقاي سطح سلامت مادران باردار گفت: 15 تا 16 درصد بارداري ها پرخطر هستند كه نقش متخصصان زنان و زايمان ارائه خدمات تخصصي به اين گروه است و سال گذشته نيز 51 درصد زايمان ها به روش سزارين انجام شده است.

وي با تاكيد بر اينكه سلامت باروري زنان يك مقوله بسيار مهم تلقي مي شود، خاطرنشان كرد: متخصصان زنان و زايمان بايد بررسي هاي لازم را از نظر بيماري هاي زمينه اي، سرطان زنان، ناباروري و بارداري هاي پر خطر انجام دهند و عمل زايمان طبيعي را به ماماها واگذار كنند تا منافع مالي نيز به اين گروه برسد.



** نيازمند استانداردسازي نيروي انساني در زايشگاه ها هستيم

رييس انجمن علمي مامايي ايران با بيان اينكه وزارت بهداشت براي رسيدن به اهداف خود در جهت كاهش آمار سزارين در جامعه بايد به استاندارد سازي نيروي انساني در زايشگاه ها بپردازد، اظهار داشت: عدالت در پرداخت ها و تعرفه زايماني و استانداردسازي نيروي انساني در زايشگاه ها از جمله عواملي است كه سبب كاهش ميزان سزارين در جامعه مي شود.

وي در خصوص عقد قرارداد سازمان هاي بيمه گر با جامعه مامايي افزود: در تعهدات سازمان هاي بيمه گر مراقبت هاي دوران بارداري و زايمان لحاظ شده اما چنانچه مراقبت دوران بارداري را ماما انجام دهد، سازمان هاي بيمه گر آن را لحاظ نكرده و اين رفتار دوگانه ان ها براي جامعه مامايي آزار دهنده است.

خداكرمي همچنين عقد قرارداد سازمان هاي بيمه گر با ماماهاي داراي دفتر كار را يك راهكار علمي و استاندارد براي كاهش آمار سزارين و افزايش نرخ باروري عنوان كرد و افزود: اگر سياستگذاران خواهان افزايش نرخ باروري در كشور هستند، يكي از راه ها تقويت رشته مامايي و اجبار سازمان هاي بيمه گر براي عقد قرارداد با ماماها جهت دريافت خدمات فيزيولوژيك و نشاط بخش در طي دوران بارداري مادر و زايمانش است.



** خدمات سرپايي مامايي مغفول مانده است

خداكرمي با بيان اينكه خدمات مامايي نياز به تعرفه گذاري مستقل ندارد، گفت: كافيست سازمان هاي بيمه گر نگاهشان به خود خدمت باشد نه فردي كه خدمت را ارائه كرده زيرا اگر ماما خدمات دوران بارداري را ارائه دهد، تعرفه اش را نمي پردازند و يا تنها 10 تا 15 درصد آن را پرداخت مي كنند، در حاليكه اگر متخصص زنان و زايمان اين خدمات را ارائه دهد، حق الزحمه او را تماما پرداخت مي كنند.

وي با تاكيد بر اينكه خدمات سرپايي مامايي مغفول مانده، اظهار داشت: طبق مصوبه شوراي عالي بيمه سلامت وقت در سال 73، سازمان هاي بيمه گر ملزم به عقد قرارداد با ماماها شدند اما 20 سال است كه اين مصوبه اجرايي نشده كه اميد است در سال جاري سازمان نظام پزشكي بتواند با همكاري وزارت خانه هاي بهداشت و رفاه بدنه كارشناسي و مديران مياني را متقاعد كند كه بحث عقد قرارداد سازمان هاي بيمه گر با ماماها در دستور كار شوراي عالي بيمه سلامت قرار گيرد.



** صدور پروانه مطب با اعمال مدرك بالاي مامايي

رييس انجمن علمي مامايي با بيان اينكه ماما نقش مهمي در كاهش مرگ و مير مادر و نوزاد و همچنين عوارض ناشي از بيماري ها دارد، گفت: در شمارش مشكلات نظام سلامت هر كشوري و عوارض كل بيماري ها و تولد و زايمان نقش اين حرفه بسيار ويژه بوده و به عنوان حافظ سلامت مادر و نوزاد شناخته شده است.

وي با بيان اينكه مامايي حرفه اي چند ريشه اي است كه با سلامت باروري سروكار دارد، خاطرنشان كرد: طيف وسيعي از خدمات مانند سلامت دختران در دوران بلوغ، مراقبت هاي قبل و بعد از بارداري و همچنين مراقبت هاي نوزاد تا 28 روز بر عهده ماما است لذا شعار امسال مراقبت نفر به نفر مامايي براي فردايي بهتر در نظر گرفته شده است.

اجتمام ** 7268 ** 1071