تاریخ انتشار: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۹:۱۰

تهران - ایرنا -تصمیمات ملك سلمان شاه عربستان مبنی بر ایجاد تغییراتی برای ترسیم آینده این كشور ادامه دارد، به گونه ای كه در آخرین تغییرات، وی پسر خود را كه جانشین ولیعهد، وزیر دفاع ملی و رییس كمیسیون اقتصادی و توسعه است، به ریاست شركت آرامكو به عنوان بزرگترین شركت نفتی عربستان و بزرگترین شركت پتروشیمی دنیا منصوب كرده است.

به گزارش پایگاه خبری الوقت، تصمیمات جدید سبب شد كه مقرن بن عبدالعزیز از ولیعهدی بركنار و محمد بن نایف جایگزین وی شود، تا محمد بن سلمان بر مسیر تخت پادشاهی قرار گیرد.

این تصمیم در حالی اتخاذ شد كه بهای نفت پایین آمده و هزینه های جنگ و نیروهای امنیتی و نظامی آن روبه افزایش است.

به طور كلی هدف از این اقدامات، تثبیت قدرت محمد بن نایف به عنوان وزیر كشور و محمد بن سلمان به عنوان وزیر دفاع و صرف میلیاردها دلار برای خریدن مخالفان این تغییرات در بین خانواده پادشاهی عنوان شده است.

اما نقاط مثبت این تغییرات و هدف از این مساله كه تمامی پرونده های اقتصادی در دست محمد بن سلمان باشد، چیست؟



**از دیوان پادشاهی تا ولیعهد دوم

هنگامی كه ملك سلمان بر تخت پادشاهی عربستان سعودی نشست، به سرعت پسرش محمد را به سمت ریاست دیوان پادشاهی، وزیر دفاع ملی و رییس كمیسیون اقتصادی و توسعه منصوب كرد، از این رو تصمیمات شاه از طریق دیوان، توافقات اقتصادی از طریق كمیسیون و تصمیمات نظامی از طریق وزارت دفاع به كنترل محمد بن سلمان در آمد كه نتیجه آن در حملات نیروهای سعودی به یمن تحت عنوان عملیات عاصفة الحزم (طوفان قاطعیت) مشخص شد.

الوقت نوشت: شكی نیست كه جنگ عربستان علیه یمن، اقدامی طراحی شده از سوی محمد بن نایف و محمد بن سلمان برای اجرای سناریوی 'الفجر الصامت' بوده به خصوص اینكه در این بین ولیعهد از منصب خود بركنار شد، در حالی كه این اقدام در عربستان سعودی سابقه نداشته و حتی در ابتدای دهه 60 قرن گذشته بین سعود و فیصل اختلافاتی به وجود آمد، اما سعود برادر خود را از ولیعهدی عزل نكرد، در حالی كه سلمان دستور پادشاهی ملك عبدالله مبنی بر عدم بركناری و یا عزل ولیعهد را فراموش كرد.

واضح است كه این بند راه را بر پادشاه پس از عبدالله برای ایجاد تغییرات می بست كه در زمان ملك عبدالله چنین عملی پیش بینی نمی شد.

به گزارش الوقت،البته سلمان نیز با انتقادات مهمی روبه رو بوده است كه سه محور آن عبارتند از: صرف میلیاردها دلار در بین خاندان آل سعود برای جلب رضایت آنان برای بیعت با وی، بزرگنمایی و تمجید فراوان از اقدامات هر دو محمد به خصوص محمد بن سلمان در رسانه ها و بیان این نكته از سوی شاه كه انتخاب وی به ولیعهدی بر اساس توصیه محمد بن نایف بوده است، تا جایی كه این شائبه پیش آمده است كه پادشاه اختیار این را ندارد كه پسرش را به عنوان ولیعهد انتخاب كند.

بنابراین با حمله عربستان به یمن، گرچه ملك سلمان نتوانست به اهداف تعیین شده برسد اما می تواند فرزند خود را در مسیر پادشاهی قرار داده و وی را به عنوان ولیعهد دوم معرفی كند و مبارزه با انصارالله و برگشت دولت مستعفی یمن، توجیهاتی بیش برای اینكه این دخالت صورت گیرد، نبوده است.

اما پرسشی كه مطرح می شود این است كه محمد بن سلمان چه زمانی به مقام اولین ولیعهدی خواهد رسید؟ و این تصمیم اخیر چه نقشی در این مساله دارد؟ و متعب بن عبدالله در این تغییرات در كجا قرار دارد؟



** متعب و سرنوشت مقرن

اختلافات ضمنی در خاندان سعودی زمانی مشخص شد كه پادشاه پس از چند ساعت از اعلام تصمیمات جدید، همراه دو محمد به زیارت مقرن ولیعهد سابق شتافت و سعی كرد در سخنان خود چنین وانمود كند كه به مقرن علاقه داشته و حتی پسر وی را به عنوان وزیر مشاور خود انتخاب كرده است.

به رغم اینكه مقرن از این تغییرات زیان بسیاری دیده است اما مهمترین مشكلات ملك سلمان و محمد بن نایف و محمد بن سلمان با به كارگیری مردان قدرتمندی چون متعب بن عبدالله در وزارت گارد ملی پوشیده می ماند. به رغم كودتاهای خاموشی كه اتفاق افتاده است همیشه متعب به عنوان فرماندهی گارد ملی عربستان و به مثابه نگهبان امپراطوری خاندان سعودی، اقدام كرده است. چرا كه وی از پایتخت، مساجد مقدس مكه و مدینه و صنایع نفتی حراست و نگهبانی می كند. اما سرنوشت او چه خواهد شد؟

گفته می شود كه متعب بن عبدالله به صورت اجباری با این دو محمد بیعت كرده است چرا كه می داند اگر اعتراض كند قدرت خود را از دست خواهد داد، از سویی محمد بن سلمان به دنبال این است كه رضایت متعب را به دست آورد تا در جنگ آینده بر سر ولیعهدی با بن نایف، بتواند به پیروزی برسد.

بدون شك متعب بن عبدالله نیز در تغییرات آینده نزدیك از منصب خود بركنار خواهد شد؛ چرا كه سه برادر وی به محض مرگ شاه قبلی و به قدرت رسیدن شاه جدید بركنار شدند.

همچنین باید اذعان كرد كه مشاركت گارد ملی در طوفان قاطعیت به این معنی است كه این وزارتخانه تحت سیطره وزارت دفاعی درآمده كه فرمانده آن محمد بن سلمان است، كه در این صورت به سناریوی مطرح شده در نشریه فرانسوی اینتلیجنس آنلاین جامع عمل می پوشد. این نشریه می گوید: با توجه به گسترش نیروهای گارد ملی عربستان در طول مرزهای جنوبی و شمالی، بنا به دستور ملك سلمان گارد ملی منحل خواهد شد.

این نشریه می افزاید: نیروهای گارد ملی به گروههای گارد پادشاهی خواهند پیوست و نیروهای مستقر در مرزها به وزارت كشور و زیر نظر محمد بن نایف منتقل شده و مابقی آنها نیز به وزارت دفاع و تحت فرماندهی محمد بن سلمان خواهند رفت تا زمینه ولیعهدی محمد بن سلمان در زمانی كوتاه فراهم شود.

خاورم**9109**1010