تهران-ايرنا- معاون دبير كل سازمان جهاني مالكيت فكري گفت: نقض قوانين بين المللي و تجاوز به حقوق مولفان و پديدآورندگان آثار فرهنگي و هنري يك فاجعه بزرگ است كه در بسياري از كشورهاي جهان روي مي دهد.

به گزارش روز پنج شنبه گروه فرهنگي ايرنا، خانم آنه لير، در نخستين كارگاه آموزشي حمايت بين المللي از آثار ادبي و هنري در فرهنگسراي نياوران افزود: وظيفه ما اين است كه از حقوق اين افراد دفاع كنيم و در اين مسير بايد چالش ها و مشكلات موجود را به دقت مورد بررسي قرار دهيم و ببينيم در مقابل اين پديده مي توانيم چه اقداماتي صورت دهيم.

وي اضافه كرد: بايد تاكيد كنم كه من سياست مدار نيستم. ما تنها كارشناسان تخصصي در اين بخش هستيم و درمورد اجراي اين قوانين و حمايت از حقوق مولفان در زمينه فعاليت هاي فرهنگي و هنري تلاش مي كنيم.

آنه لير افزود: كپي رايت مهمترين موضوع مورد بحث ما است و قوانيني كه بايد در همه جاي جهان به آن احترام گذاشت. ما از اعضاي خودمان با اين قوانين در سراسر جهان حمايت مي كنيم و اميدواريم بتوانيم زمينه اجراي صحيح اين قوانين را در همه كشورها فراهم كنيم.

وي گفت: سمينارهاي آموزشي زيادي در اين بخش برگزار مي شود و تاثير زيادي در حمايت از حقوق مولفين دارد.

وي افزود: افرادي كه در اين سمينارها حضور پيدا مي كنند از بخش هاي مختلف و در رده هاي سني گوناگون هستند و هيچ تفاوتي در اين زمينه وجود ندارد. ما براي جلوگيري از نقض حقوق مالكيت معنوي با سياستمداران و مسئولين بخش هاي مختلف رايزني مي كنيم و مي بينيم در اين بخش چه اقداماتي را مي توان به درستي انجام داد.

معاون دبيركل سازمان جهاني مالكيت فكري افزود: آموزش يكي از مهمترين بخش ها در زمينه گسترش قوانين و طبيعتا حمايت از هنرمندان و مولفان است. شما بايد بدانيد كه براي خريد هر كالايي حتي از يك سوپرماركت بايد هزينه آن را بپردازيد و طبيعتا اين فرهنگ بايد در جامعه هم وجود داشته باشد و همه از اين مسئله آگاه باشند كه حق مالكيت معنوي براي مولفان و آفرينندگان آثار فرهنگي و هنري نيز وجود دارد.



** مقابله با يك فاجعه فرهنگي

معاون دبيركل سازمان جهاني مالكيت فكري در بخش فرهنگ و صنايع خلاق، ضمن قدرداني از برگزاركنندگان اين نشست گفت: بسيار خوشحالم كه به ايران سفر كردم و در اين برنامه حضور دارم. همچنين خوشحالم اين برنامه در مكان زيبايي و با حضور هنرمندان و كارشناسان فرهنگي و هنري ايراني برگزار مي شود.

آنه لير افزود: كشورهاي زيادي عضو كنوانسيون برن هستند و در حال حاضر 180 كشور به عضويت اين كنوانسيون درآمده‌اند. بر خلاف تصور نادرستي كه وجود دارد اين كنوانسيون اختصاص به كشورهاي خاصي از جهان نداشته و همه كشورها مي‌توانند بخشي از آن باشند. اين كنوانسيون قصد دارد از حقوق هنرمندان و خالقان آثار ادبي و هنري در سراسر جهان حمايت كند.



** اين مبارزه در مسير حمايت از سرمايه گذار است

ويلانگادو باكام كارشناس حوزه مالكيت ادبي از هندوستان در ادامه اين نشست با اشاره به گستردگي فعاليت هاي فرهنگي و هنري در هند گفت: همانطور كه مي دانيد من از كشور هندوستان هستم ، يك كشور بزرگ و پهناور كه فعاليت هاي فرهنگي زيادي در آن صورت مي گيرد. هندوستان يكي از بزرگ ترين كشورهاي جهان در زمينه نشر و تاليف كتاب به شمار مي رود و نيازي نيست كه بگويم بزرگ ترين صنعت چاپ و نشر در هند فعاليت مي كند. همچنين در زمينه آثار فرهنگي بعد از سينماي هاليوود دومين سازنده فيلم هندوستان است و فعاليت هاي رسانه اي در اين كشور با وسعت زيادي انجام مي شود.

وي افزود:‌ به طور طبيعي موضوع كپي رايت و مالكيت معنوي هم در اين كشور از اهميت بالايي برخوردار است و اين مسئله با جديت از سوي كارشناسان و فعالان حوزه فرهنگ و هنر دنبال مي شود.

باكام ادامه داد: قوانين مالكيت معنوي نه تنها از توليد كننده بلكه از سرمايه گذار و پخش كننده حتي از مصرف كننده نيز در جاي خودش به درستي حمايت مي كند. اين قوانين در واقع حامي واقعي خلاقيت، هنر و استعدادها را به همراه دارند.

وي افزود: توزيع كننده و سرمايه گذار نقش مهمي در گسترش و پيشرفت فعاليت هنري بر عهده دارد. وقتي كسي در يك اثر هنري يا فرهنگي سرمايه گذاري مي كند بايد از سرمايه او حمايت شود. در واقع اين شخص يك ريسك مهم انجام داده و در صورتي كه قوانين الزام آور لازم وجود نداشته باشد حقوقش را از دست مي دهد. به همين دليل مقابله با نقض مالكيت معنوي يكي از اهداف بزرگ ما است.

به گفته وي، از سال 2012 در هندوستان به شكل جدي مابرزه با نقض قوانين چرا كه سرمايه گذار ريسك و ضرر مي كند اما اين مبارزه در مسير حمايت از سرمايه گذار است و موجب توسعه و گسترش فعاليت هاي فرهنگي و هنري در بخش هاي مختلف مي شود.اين قوانين همچنين حامي هنرمندان است. مثلا در موسيقي آهنگساز نوازنده و همه كساني كه در ساخت يك اثر هنري نقش دارند بايد مورد حمايت قرار بگيرند. حتي نوازنده هاي سنتي هندوستان كه در كنار خيابان براي مارها مي نوازند هم بايد مورد حمايت قرار بگيرند و به حقوق آنها هم احترام گذاشته شود.



** آگاهي و آموزش اهميت زيادي دارد

در ادامه نشست رامين صديقي از فعالان حوزه موسيقي نيز در خصوص قوانين مالكيت معنوي و اهميت حمايت از حقوق هنرمندان گفت: در اين بخش هميشه نگراني هايي براي هنرمندان وجود داشته اما حفاظت از حقوق هنرمندان يكي از اولويت هاي اصلي ما است. حقيقت اين است كه حقوق هنرمند ، مولف و ناشر آثار فرهنگي و هنري به راحتي ضايع مي شود و از دست مي رود.

وي افزود: در اين بخش آموزش و فرهنگسازي از اهميت بالايي برخوردار است. حتي لازم است كه بعضي از توليد كنندگان و ناشران هم در اين زمينه اطلاعات بيشتري كسب كنند و با آگاهي از حقوق خودشان فعاليت كنند. مسئله مالكيت معنوي و كپي رايت جدي گرفته نمي شود و سرمايه گذار در اين بخش سرمايه خودش را از دست مي دهد اما بايد در اين بخش شاهد بازنگري و فعاليت جدي باشيم.

صديقي ادامه داد: نبايد اهميت هنر و خلاقيت را فراموش كنيم.بايد بدانيم كه در اين بين حقوق زيادي از بين مي رود و هنرمند يا مولف همچنين ناشر آثار فرهنگي و هنري به حق واقعي خودش نمي رسد. من فكر مي كنم ما و همه همكارانمان بايد نسبت به حق واقعي خود در اين بخش آگاهي پيدا كنيم. در حال حاضر اين حوزه طيف وسيعي از فعالان عرصه فرهنگ و هنر را در بر مي گيرد كه اگر آگاهي لازم را داشته باشند حقوق خودشان را از دست نمي دهند. بايد با قوانين جهاني خصوصا كپي رايت به خوبي همراه شويم و از حقوق خودمان به درستي استفاده كنيم.



** من قرباني نقض حق مالكيت معنوي هستم

عليرضا شجاع نوري بازيگر، تهيه كننده و يكي از چهره هاي سرشناس حوزه سينماي ايران نيز در ادامه نشست ابتدا از برگزاركنندگان اين جلسه قدرداني كرد و گفت: زماني كه در ژاپن بودم در يكي از رستوران هاي اين كشور يك نوازنده آهنگ هاي جان لنون را مي‌نواخت. پس از مدتي تلويزيون ژاپن گزارش داد خانواده لنون از اين فرد شكايت كرده‌اند كه چرا بدون اجازه آهنگ‌هاي اين آهنگساز صاحب نام را مي‌نوازد. آن نوازنده يك چيز بسيار ساده مي نواخت و اصلا چنين تصوري نداشت اما در نهايت محكوم شد چرا كه بايد به حق قانوني مولف يك اثر هنري احترام مي گذاشت.

وي افزود:‌در اين سو اگر بخواهم تجربه اي از خودم مطرح كنم بايد بگويم زماني كه اولين فيلم خودم به نمايش گذاشته شد در مقابل همان سينما در هفته اول اكران فيلم شاهد بودم كه يك دستفروش سي دي كار را مي فروشد و مردم با خريد سي دي مي روند تا فيلم را در خانه تماشا كنند. حتي وقتي اعتراض كردم موفق نشدم از حق خودم دفاع كنم و كاري از من ساخته نبود. حالا بايد بگويم خود من قرباني اين مسئله هستم و حق مالكيت معنوي و كپي رايت هنوز هم به صورت جدي دنبال نمي شود كه اين بسيار تلخ است.

شجاع نوري افزود: بايد جلوي قاچاق آثار هنري گرفته شود و بالاخره اين اتفاق روزي خواهد افتاد. نبايد وقت خودمان را تلف كنيم و بايد خيلي زود به فكر اجراي صحيح قوانين در اين بخش باشيم.

وي افزود: البته در سينما موضوع فقط بحث فيلم هاي ايراني نيست.حتي فيلم هاي خارجي هم قبل از اينكه در سينماهاي آن كشور به نمايش گذاشته شود به سي دي تبديل مي شود و خيلي ها يك كلكسيون كامل از همه اين فيلم ها را در اختيار دارند.آموزش و فرهنگسازي در اين بخش از اهميت زيادي برخوردار است اما فراموش نكنيم آموزش به تنهايي كافي نيست و بايد اقدامات جدي در اين بخش صورت پذيرد.

در ادامه، حاضران سوالاتي در اين زمينه از ميهمانان خارجي مطرح نمودند و كارشناسان سازمان جهاني مالكيت فكري نيز به اين سوالات پاسخ دادند.

نخستين كارگاه آموزشي حمايت بين المللي از آثار ادبي و هنري با حضور خانم آنه لير معاون دبيركل سازمان جهاني مالكيت فكري در بخش فرهنگ و صنايع خلاق، ويلانگادوباكام كارشناس حوزه مالكيت ادبي از هندوستان و خانم كندي لانگ كارشناس حقوقي در فرهنگسراي نياوران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومي فرهنگسراي نياوران در اين برنامه كه توسط بنياد آفرينش هاي هنري نياوران برگزار شد؛ رامين صديقي، عليرضا شجاع نوري و فريندخت زاهدي به عنوان كارشناسان و فعالان حوزه هاي گوناگون فرهنگي و هنري از ايران حضور داشتند و به گفت و گو با نمايندگان سازمان جهاني مالكيت فكري پرداختند.

همچنين علي مرادخاني معاون امور هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و لادن حيدري مديركل دفتر حقوقي و مالكيت معنوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز در اين نشست حضور يافتند.

پنجمين همايش ملي حقوق مالكيت ادبي، هنري و حقوق مرتبط 14 ارديبهشت با حضور آنه لير معاون دبيركل سازمان جهاني مالكيت فكري، وزراي فرهنگ و ارشاد اسلامي و دادگستري و جمعي از حقوقدانان ملي و بين المللي در تالار وحدت گشايش يافت.

فراهنگ**1027**