به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از رویترز،شعار امسال سازمان جهانی 'افزایش مشاركت به سوی سیستم های بهداشتی بیمار محور: سلامتی خوب طول عمر را افزایش می دهد' درنظر گرفته شده است.
*** تالاسمی چیست
تالاسمی یك اختلال خونی ژنتیكی است كه سبب شكل گیری غیر طبیعی هموگلوبین و كم خونی می شود. این اختلال باعث تخریب و تضعیف سلول های قرمز خون می شود.
اختلال ژنتیكی تالاسمی از طریق ژن ها از والدین به كودك به ارث می رسد. زمانی كه یكی از والدین یا هر دوی آنان حامل این ژن باشند، احتمال ابتلای كودك نیز وجود دارد. در صورت ابتلای پدر و مادر به این بیماری، احتمال ابتلای فرزند بسیار بالاست.
**** انواع تالاسمی
چهار نوعی اصلی تالاسمی وجود دارد كه عبارتند از :
تالاسمی آلفا
تالاسمی بتا
تالاسمی دلتا
هموگلوبینوپاتی تركیبی
از این میان، انواع آلفا و بتا شایع تر هستند.
**** علل ابتلا به تالاسمی
هنوز دلیل قطعی جهش ژنتیكی مرتبط با تالاسمی مشخص نیست.
**** شایع ترین علایم تالاسمی كدامند
ضعف، خستگی، كندی رشد، تورم غیر طبیعی، صورت رنگ پریده، ساختار غیر طبیعی استخوان؛ به ویژه در ناحیه صورت و جمجمه، مشكلات قلبی و تجمع آهن در خون، مهمترین علایم این بیماری محسوب می شوند. علایم تالاسمی در برخی نوزادان كاملا مشهود است؛ در حالی كه در برخی دیگر این علایم به مرور زمان در دوسال اول زندگی دیده می شود.
**** درمان
بیماران مبتلا به تالاسمی شدید (ماژور)، نیازمند درمان هایی مانند پیوند مغز استخوان و دریافت خون هستند؛ در حالی كه در بیماران مبتلا به تالاسمی خفیف (مینور)، ممكن است به درمان خاصی نیاز نباشد.
**** پیشگیری
مهمترین روش برای جلوگیری از تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی، آزمایش خون و آزمون های ژنتیكی قبل از ازدواج است كه با دقت بالایی احتمال تولد نوزاد مبتلا را پیش بینی می كند.
هشتم ماه مه (هجدهم اردیبهشت ماه) روز جهانی تالاسمی نام دارد. هدف از برگزاری این روز، افزایش آگاهی عمومی و اقدامات لازم جهت پیشگیری است.
علمی (6) ** 9259**1440
تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۸:۰۶
تهران-ایرنا-سازمان جهانی بهداشت (WHO)به منظور فراهم آوردن فرصت برای بیماران تالاسمی برای یك زندگی عادی كنار افراد سالم، هشتم ماه مه (هجدهم اردیبهشت ماه) را روز جهانی تالاسمی نامیده است.