تهران- ایرنا-پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكی تبریز با استفاده از نانوذرات مغناطیسی موفق به ساخت نانوحامل‌های داروی ضد سرطان ریه شدند.

به گزارش ایرنا ازستاد ویژه توسعه فناوری نانو، دكتر ابوالفضل اكبرزاده از پژوهشگران این طرح گفت:این نانوحامل می‌تواند به كمك یك میدان مغناطیسی خارجی دارو را به بافت تومور انتقال دهد، این تحقیقات در مقیاس آزمایشگاهی صورت گرفته است.

وی بیان كرد:نانوذرات مغناطیسی اصلاح شده با كوپلیمرهای زیست تخریب پذیر، راهكاری امیدواركننده جهت انتقال هوشمند و كنترل شده‌ داروها به بافت هدف، در راستای درمان سرطان‌ها، شناخته شده‌اند.

اكبرزاده اظهاركرد: در این طرح نیز محققان به بررسی استفاده از این نانوذرات در نقش نانوحامل داروی آبدوست سیس پلاتین و تأثیر آن بر اثرات ضد سرطانی این دارو در مقایسه با حالت آزاد آن پرداخته‌اند.

به گفته اكبرزاده، اگرچه داروهای دیگری نیز برای درمان سرطان ریه معرفی شده است، اما همچنان سیس پلاتین، با وجود داشتن عوارض جانبی فراوان، به عنوان اصلی‌ترین داروی شیمی درمانی این سرطان استفاده می‌شود.

وی ادامه داد:استفاده از نانو داروها به ویژه نانوذرات مغناطیسی پوشش داده شده با پلیمرهای زیست سازگار و زیست تخریب پذیر، به جای درمان سنتی و مرسوم شیمی درمانی، می‌تواند روشی مطمئن، مناسب و كم هزینه برای بیماران سرطانی باشد، با استفاده از سیستم‌های دارورسانی هدفمند می‌توان عوارض جانبی داروها را به حداقل رساند.

اكبرزاده در رابطه با مزیت استفاده از نانوذرات مغناطیسی اكسید آهن گفت: این نانوذرات غیرسمی، سازش پذیر و قابل انتقال به محل‌های هدف یابی شده هستند، بنابراین نانوحامل مغناطیسی پلیمریزه شده به راحتی و با استفاده از میدان مغناطیسی خارجی، به طور هدفمند در محل بافت‌های سرطانی تجمع پیدا می‌كند.

وی افزود: با توجه به اینكه نانوحامل سنتز شده به pH محیط حساس است، نانو داروی ضد سرطان با تغییر محیطی این شرایط در بافت‌های سرطانی، به آسانی در سلول سرطانی رها می‌شود.

اكبرزاده یادآور شد: كمك این نانوحامل می‌توان دوز مصرف سیس پلاتین را بدون كاهش اثرات درمانی آن كم كرده و سمیت دارو را نیز كاهش داد، بدین ترتیب اثرات مضر سیس پلاتین بر بدن نیز كاهش خواهد یافت.

نتایج این تحقیقات با كمك دكتر ابوالفضل اكبرزاده، دكتر سودابه داوران، دكتر مرتضی میلانی، اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی تبریز، كاظم نجاتی انجام شده است.

علمی (1) ** 9340**1440