تهران - ایرنا - عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران از شیوع كوتاه قدی در كشور خبر داد و به والدین توصیه كرد، كودكان خود را به ورزش های رزمی و كشتی و بویژه دختران را به كلاس های ژیمناستیك نفرستند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، دكتر احمدرضا درستی روز یكشنبه در همایش تغذیه در سنین مدرسه در دانشگاه علوم پزشكی تهران افزود: بررسی ها در سال 91 نشان می دهد كه 10 درصد كودكان در سنین مقطع ابتدایی، كوتاه قد مانده اند.

وی خاطرنشان كرد: هرچند لاغری و چاقی نیز معضل سلامتی هستند، اما كوتاه قدی نیز بسیار مهم است. قد زنان اروپایی 180 تا 190 سانتیمتر است، اما زنان ایرانی بسیار كوتاه قدتر هستند؛ چه اتفاقی افتاده كه كوتاه قدی در جامعه تا این اندازه رایج شده است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران ادامه داد: بیمار 19 ساله با قد 147 سانتیمتر مراجعه كرده كه حاضر است با عمل در چهار نقطه پا، بریدن استخوان، دو بار جراحی، گچ ماندن پا به مدت یك سال و حتی احتمال خطر مرگ فقط چهار سانتیمتر قد بلندتر شود، در حالیكه این فرد می توانست در دوران كودكی سالانه شش سانتیمتر قد بكشد اما این فرصت را از دست داد.



** كوتاه قدی ژنتیكی نیست.

درستی با بیان اینكه از 18 سالگی سالانه نیم سانتیمتر به قد فرد اضافه می شود، گفت: اكنون برخی متخصصان دارای اطلاعات قدیمی، كوتاه قدی را ژنتیكی و تابع قد پدر و مادر می دانند در حالیكه این تئوری كاملا رد شده است.

وی با نادرست خواندن این تئوری كه پدر و مادران كوتاه قد، فرزندان كوتاه قدی نیز دارند، افزود: علت كوتاه قدی، وراثت نیست بلكه عوامل دیگری مانند تغذیه در آن خیلی مهم است؛ ژاپنی هایی كه مقیم آمریكا شدند و غذاهای آمریكایی خوردند هم قد مردم این كشور شدند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران خاطرنشان كرد: نتایج مقالات متعدد نشان می دهد كه كودكانی كه مورد بی مهری قرار می گیرند، لاغر، كوتاه و یا چاق می شوند.

وی یادآور شد: تغذیه روی تمام وجوه سلامتی بدن نقش دارد، بطور مثال فردی به علت بی توجهی به سلامت تغذیه، بستنی سنتی خورده و هشت ماه به تب مالت مبتلا شده و در بستر بیماری افتاده و هنوز هم سوءتغذیه دارد و متاسفانه تب مالت می تواند دوباره بازگردد.

درستی گفت: علاوه بر تغذیه، مشكلات روحی و روانی نیز می تواند روی سلامت كودكان تاثیر منفی داشته باشد، بطور مثال نباید از كودكان خواست كه تمام نمرات درس خود را 20 بگیرند.

وی به تاثیر بیماری های هورمونی و فصلی بر سلامت اشاره كرد و افزود: كم كاری تیروئید در جامعه بخش قابل توجهی از افراد را آزار می دهد. تغذیه در فصول مختلف، رسیدگی های خاص خود را دارد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران با اشاره به مساله اشتها در كودكان گفت: كودكان در طول یك سال اول زندگی، سه برابر وزن پیدا می كنند اما در سال دوم فقط دو و نیم كیلو وزن اضافه می كند كه این مساله موجب می شود والدین به زور به كودك خود غذا بخورانند، در حالیكه این مساله اشتهای كودك را تحت تاثیر قرار می دهد.

وی افزود: استرس نیز روی اشتهای كودكان و بزرگسالان تاثیر دارد. برخی افراد با استرس، هیچ چیز نمی خورند و برخی دیگر با استرس،‌ پرخوری می كنند.



** تاثیر ورزش های رزمی و ژیمناستیك بر قد

درستی به تاثیر منفی ورزش های رزمی و ژیمناستیك بر قد اشاره كرد و به والدین توصیه كرد كه كودكان خود را به ورزش های رزمی و كشتی و بویژه دختران را به كلاس های ژیمناستیك نفرستند.

وی افزود: بدترین ورزش برای دختران، ژیمناستیك است، زیرا كوتاه قدی های جدی در آنان ایجاد می كند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران ادامه داد: خواب مناسب نیز روی سلامت و قد كودكان تاثیر دارد؛ كاكائوی زیاد به رشد قدی كودك لطمه می زند.

وی گفت: همه افراد حتی مبتلایان به دیابت و افراد چاق هر روز باید نان و غلات به اندازه كافی بخورند. كمبود این مواد غذایی موجب ریزش مو، كم شدن بینایی و مشكلات پوستی می شود.

درستی افزود: همچنین همه افراد روزانه باید سه تا پنج واحد سبزی بخورند. بسیاری از كوتاه قدی ها ناشی از مصرف نكردن سبزی است. 40 درصد ویتامین «آ» روزانه به صورت پیش ساز از سبزی ها دریافت می شود.



** مصرف روزانه حداقل دو واحد میوه

وی گفت: روزانه باید حداقل دو واحد میوه مصرف كرد؛ هر واحد میوه به اندازه یك سیب متوسط و درباره میوه هایی مانند توت به اندازه یك فنجان است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران ادامه داد: هرچند بحث سموم باقیمانده در سبزی و میوه مطرح است، اما باید این مواد غذایی را مصرف كرد، زیرا در غیراینصورت زودتر عمر به پایان می رسد؛ مردم در تغذیه اشتباهاتی دارند، بطور مثال در مورد نان باگت، قسمت برشته شده آن را خورده و خمیر آن را دور می ریزند درحالیكه بیشترین میزان پروتئین نان در همان قسمت خمیر است.



** عسل در گروه مواد متفرقه غذایی قرار می گیرد

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران گفت: عسل در گروه متفرقه مواد غذایی قرار می گیرد یعنی باید آن را كم مصرف كرد.

درستی افزود: عسل امروز تقلبی تولید می شود زیرا شكر را جلوی زنبور می ریزند تا عسل تولید كند؛ عسل واقعی، شفا و عسل تقلبی، مرض است.



** بسیاری از سوءتغذیه ها ناشی از مصرف مكمل های اضافی است

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران با انتقاد از مصرف انواع قرص و كپسول و حتی آمپول های تقویتی برای سلامت كودكان گفت: بسیاری از سوءتغذیه های كودكان به دلیل مصرف مكمل های اضافی است.

درستی افزود: بطور مثال مصرف قرص آهن زیادی، جذب كلسیم را پایین می آورد و كودك قد نمی كشد یا قرص ویتامین «آ»، مسمومیت های شدیدی ایجاد می كند.

وی ادامه داد: شیر از منابع عالی ویتامین «آ» است؛ كمبود ویتامین «آ» منجر به كوری می شود؛ هفت درصد مردم كشور كمبود شدید ویتامین «آ» دارند و شب ها خوب نمی بینند؛ شب كوری مقدمه كمبود ویتامین «آ» است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران افزود: كمبود ویتامین «دی» نیز در كشور شایع است. دست ها وصورت روزانه نیم ساعت باید در معرض نور مستقیم آفتاب قرار گیرد، حتی اگر روی صورت كرم معمولی هم باشد ویتامین «دی» جذب نمی شود. برای جذب ویتامین «دی» همچنین باید هفته ای دو بار ماهی خورد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران با بیان اینكه كمبود كلسیم موجب كوتاه قدی می شود، گفت: بلوغ دیررس، ریزش مو و مشكلات پوستی از دیگر پیامدهای كمبود كلسیم و روی است؛ گوشت قرمز و سفید بهترین منبع تامین روی هستند.

درستی یادآور شد: كمبود آهن در زنان بیشتر از مردان دیده می شود و بهتر است زنان از مكمل آهن به اندازه مناسب استفاده كنند.

وی با بیان اینكه مادران بهتر است از شش ماهگی تا دو سالگی، غذای كودك را نچشند، گفت: ابتلا به بیماری های فشارخون و دیابت در بزرگسالی رابطه مستقیم با تغذیه در دوران كودكی دارد.

اجتمام(3) ** 9185 ** 1071