تهران - ايرنا - روزنامه شرق نوشت: پس از كاهش نرخ تورم، چند روزي است كه بحث اثرات كاهش نرخ سود بانكي بر بازار سرمايه مطرح شده است.

در ادامه اين مطلب كه روز دوشنبه در روزنامه شرق منتشر شد، مي خوانيد: با توافق بانك مركزي و وزارت اقتصاد و بانك‌ها، ‌نرخ سود بانكي دو درصد كاهش يافت. با كاهش دودرصدي نرخ سود بانكي، اين پرسش مطرح شده است كه آيا دو درصد كاهش در اين شرايط كافي است و يا كاهش اين مقدار سود مي‌تواند دليلي براي هدايت نقدينگي به سمت بازار سرمايه شود؟ آب‌وهواي تالار شيشه‌اي خيابان حافظ تقريبا از اولين روزهاي سال ٩٤ مه‌آلود است و اين بدان معناست كه سهام‌داران تحركات مثبت و اميدبخشي پيش‌رويشان نداشته‌‌اند.

بورس تهران سال گذشته نيز گرفتار موج ترديدها و ابهام‌ها بود. هفته گذشته، با تأييد خبر كاهش نرخ سود سپرده‌هاي بانكي، انتظار مي‌رفت كه بازار واكنشي به اين موضوع نشان دهد كه البته اين‌گونه نشد.

البته طبيعي است كه تنها يك خبر نتواند بازار را از ابهام خارج كند. چراكه بازار سرمايه كشورمان درحال‌حاضر از هرگونه خبر خوب يا بد واكسينه شده و همچنين كاهش دودرصدي نرخ سود سپرده‌هاي بانكي نمي‌تواند تحولات عظيمي مبني بر صعود دوباره را رقم بزند، چراكه با كاهش ميزان تعيين‌شده بايد گفت كه اگر بانك‌ها هيجان و جذابيت خود را براي مخاطبان خود از دست بدهند...

... درنهايت نقدينگي خارج‌شده از آنها به سمت بازارهاي موازي خواهد رفت. با كاهش تنها دو درصدي، اميدها براي كاهش قابل‌توجه نرخ سود بانكي هم فعلا نقش بر آب شده،‌ خودرويي‌ها هنوز با تعيين قيمت‌ها دست به گريبان هستند، نتيجه مذاكرات در لوزان هم كه در حد بيانيه باقي ماند و معلوم نيست تا تيرماه تحريم‌ها چگونه حذف خواهند شد.

با اين تفاسير، عجيب نيست كه در يك ماه بهاري كه گذشت، حال‌وروز بورس تهران چنگي به دل نزند.

به اعتقاد كارشناسان، كاهش دودرصدي نرخ سود سپرده‌ها، ‌دردي را دوا نخواهد كرد و اصولا هيچ سرمايه‌گذاري به‌خاطر دو درصد كاهش، زحمت تغيير بازار را بر خود هموار نمي‌كند و نقدينگي خود را از بانك خارج نخواهد كرد.

در بورس تهران بحث انتظار بازدهي و ريسك پيش‌روي سهام‌داران، يكي از موارد تعيين‌كننده در رفتار سهام‌داران است و ريسك‌هاي كنوني بازار بورس نمي‌گذارد نقدينگي وارد بازار سهام شود.

مجموعه عواملي چون عدم اعتماد نسبت به رفتار حقوقي‌ها، عدم خوشبيني نسبت به عرضه‌هاي سازمان خصوصي‌سازي، شرايط سياسي و روند مذاكرات هسته‌اي و نيز اظهارنظرهاي متفاوت و برداشت‌هاي گوناگوني كه از روند مذاكرات مي‌شود، ازجمله دلايل بي‌رونقي بورس و ترديد نقدينگي براي ورود به بازار سهام هستند.

در شرايط كنوني بازار، خبرهاي منتشرشده از مذاكرات سياسي همانند دستي بالاي سر بورس است كه اجازه رشد به بازار را نمي‌دهد؛ چراكه معامله‌‌گران نسبت به خبرهاي بد، واكنش و اقبال بيشتري نشان مي‌دهند تا خبرهاي مثبت؛ بر اين اساس نيز بورس به بازاري فرسايشي تبديل شده است كه سهام‌داران در آن انگيزه‌اي براي خريد و نگهداري سهام ندارند.

در شرايط كنوني بازار سهام جذابيتي براي جذب نقدينگي جديد ندارد و كاهش دودرصدي سود بانكي نيز پاداش ريسكي نيست كه موجب شود پول از بانك‌ها به سمت بازار سهام سرازير ‌شود.

اگر بخواهيم تأمين مالي بلندمدت بنگاه‌هاي اقتصادي را از بازار اوليه انجام دهيم، نرخ سود سپرده ٢٠ درصدي براي دستيابي به اين هدف مناسب نيست و اين رقم بايد باز هم كاهش يابد.

دماسنج بازار در عبور از كانال نزول، كار دشواري پيش‌روي خود دارد. درحال‌حاضر هيچ بازاري رقيب بورس نيست تا باعث كوچ سرمايه از اين بازار شود. حجم معاملات هم گوياي همين مسأله است. به‌طور مثال بازار پول درحال‌حاضر در حاشيه كم‌كردن نرخ سپرده است. در بازار مسكن نيز ركود پيش‌بيني مي‌شود؛ چون تقاضا براي خريد خانه كمتر از عرضه آن است.

بازار در حال بررسي سهام است. سهام‌داران پس از متعادل‌شدن بازار در حال غربال‌كردن پرتفوي خود هستند و به دنبال سهامي مي‌روند كه هم از جهت بنيادي وضع مناسبي داشته باشد و هم در صورت توافق هسته‌‌اي به منافع خوبي دست يابند.

بدون شك روزهاي‌ خوبي در نيمه دوم سال ٩٤ پيش‌روي بازار سرمايه خواهد بود. روزهايي كه در آن شاهد توافق ايران و غرب خواهيم بود. توافقي كه به‌معناي سلام دوباره ايران به اقتصاد جهاني و پذيرايي از سرمايه‌‌گذاران غربي در بازارهاي كشورمان است.

منبع: روزنامه شرق

اول ** 1346