به گزارش ایرنا، این اجلاس، پنجمین نشست از نوع خود به شمار می رود كه در آن ضمن انجام توافق بین مسوولان دو طرف، توافق های نشست های پیشین و مسوولان كشوری ایران و تركیه بررسی می شوند.
زمینه سازی برای توسعه تجارت مرزی، ارتقای سطح مناسبات اقتصادی و سرمایه گذاری های مشترك، گسترش همكاری های مشترك در بخش های مختلف از جمله بخش های صنعتی، علمی، فرهنگی، دانشگاهی، ورزشی و گردشگری، پیگیری اجرای مفاد تفاهمنامه های قبلی بین دو طرف و حفظ و تقویت روابط فیمابین از جمله مهمترین اهداف برگزاری این اجلاس بیان شده است.
در كنار برگزاری جلسات مشترك استانداران، سه كمیته فرعی نیز برای این اجلاس در نظر گرفته شده كه شامل كمیته های سرمایهگذاری و همكاریهای صنعتی، كمیته حمل و نقل - گمرك و تجارت مرزی و كمیته امور گردشگری - فرهنگ - آموزش - بهداشت و درمان هستند.
چهارمین اجلاس از این نوع در پاییز سال 91 در استان آغری تركیه برگزار شده بود.
پیش از آن نیز سه اجلاس دیگر در استانهای وان و ایغدیر تركیه و آذربایجان غربی ایران بین استانداران برگزار شده بود.
آذربایجان غربی نزدیك به 550 كیلومتر مرز مشترك با تركیه دارد و تنها استان مرزی كشورمان با این كشور محسوب می شود.
آذربایجان غربی با سه میلیون و 200 هزار نفر جمعیت، 37 هزار كیلومتر مربع مساحت داشته و ظرفیت های بسیار قابل توجهی در حوزه های مهم اقتصادی و اجتماعی در كشور داراست.
این استان، دارای 17 شهرستان مختلف است كه شهرستانهای ارومیه، سلماس، خوی، چالدران و ماكو و بخشی از اشنویه با تركیه مرز مشترك دارند.
دارا بودن مرز با سه كشور تركیه، عراق و جمهوری خودمختار نخجوان به عنوان یكی از ویژگی های منحصر به فرد آذربایجان غربی در كشور به شمار می رود.
این استان تنها با كشور تركیه سه مرز رسمی مشترك دارد كه بازرگان - گور بولاغ، سرو - اسن دره و رازی - كاپی كوی را شامل می شوند.
در سال گذشته، افزون بر یك میلیون و 750 هزار تن كالا از گمرك های 9 گانه و 85 هزار تن كالا از بازارچه های مرزی پنجگانه آذربایجان غربی به دیگر كشورها به ویژه تركیه صادر شد كه نشان از نقش قابل توجه این استان در حوزه صادرات دارد.
ارزش این كالاهای صادراتی افزون بر 664 میلیون دلار بود.
كشور تركیه یكی از دو مقصد مهم محصولات صادراتی آذربایجان غربی به شمار می رود به طوری كه در صادرات از گمركات استان، افزون بر 43 درصد آنها به تركیه صادر شده و تمامی آنها از مرز زمینی بین دو كشور در آذربایجان غربی بود.
استان های وان، آغری، حكاری و ایغدیر در منطقه آناتولی شرقی كشور تركیه قرار دارند و بزرگترین آنها نیز استان وان به شمار می رود.
بزرگ ترین سهم منطقه آناتولی شرقی در رشد اقتصادی تركیه، در عرصه صادرات دام و محصولات دامی است. در سطح تركیه 21 درصد دام هایی از قبیل گوسفند و 25 درصد دام هایی از قبیل گاو در این منطقه پرورش می یابند.
این منطقه در عرصه معادن نقش مهمی در اقتصاد تركیه دارد. 50 درصد مس، 70 درصد كروم، 75 درصد آهن، 35 درصد منگنز و 75 درصد باریتین و همچنین مقدار قابل توجهی سنگ نمك استخراج شده در سطح تركیه، از این منطقه به دست می آید.
این منطقه از جهت بسترهای معدنی غنی است. این منطقه در تولید انرژی الكتریكی نیز نقش عمده ای بازی می كند. نیروگاه كبان به تنهایی 25 درصد از كل تولید انرژی تركیه را تامین می كند.
منابع جهانگردی منطقه آناتولی شرقی متشكل از آثار تاریخی و زیبایی های طبیعی است. ناكافی بودن امكانات حمل و نقل و نامساعد بودن آب و هوای منطقه مانع رشد توریسم در این منطقه شده اند.
مكان های زیادی در این منطقه ظرفیت گردشگرپذیری دارند كه در سال های اخیر سرمایه گذاری هایی برای آنها انجام شده كه مهمترین آنها دریاچه وان است.
این استانها در مجموع نزدیك به 41 هزار كیلومتر مربع مساحت دارند كه بزرگترین آنها وان با 19 هزار كیلومتر مربع و كوچكترین آنها نیز ایغدیر است كه سه هزار و 500 كیلومتر مربع مساحت دارد.
همچنین جمعیت این استانها نیز در مجموع به دو میلیون و 300 هزار نفر می رسد.
استان وان یك میلیون و 300 هزار نفر، آغری 550 هزار نفر، حكاری 251 هزار نفر و ایغدیر حدود 190 هزار نفر جمعیت دارند.
با توجه به این توانمندی ها و ظرفیت های استان آذربایجان غربی و استانهای چهارگانه مرزی كشور تركیه با ایران، می توان از آنها در راستای توسعه همكاری های مشترك بین دو كشور به خوبی بهره برد.
همكاری هایی كه طبق هدفگذاری های صورت گرفته باید در سالهای آینده به 30 میلیارد دلار برسد و ابزار این توسعه مراودات نیز از طریق پتانسیل های استان های مرزی تامین می شود.
با این اوصاف امید می رود كه برگزاری اجلاس مشترك بین مدیران ارشد استانهای آذربایجان غربی از ایران و وان، آغری، ایغدیر و حكاری بتواند ظرفیت های این استانها را بیشتر شناسانده و در راستای ارتقای مراودات تجاری، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و ورزشی مثمر ثمر باشد.
گزارش از : صابر چهرقانی
2077/2093/6008
تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۸
ارومیه - ایرنا - اجلاس استانداران آذربایجان غربی ایران و چهار استان وان، آغری، ایغدیر و حكاری تركیه طی دو روز (فردا و پس فردا) در شهرستان خوی برگزار می شود كه می توان آن را گامی موثر در راستای تبیین ظرفیت ها و نقش این استانها در گسترش مراودات بین دو كشور عنوان كرد.