دزفول - ایرنا - رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دزفول در استان خوزستان گفت: در اقدامات اخیر كشاورزی آسیبی به تپه باستانی چغامیش دزفول وارد نشده است.

تپه های باستانی چغامیش دزفول با قدمت پنج هزار سال پیش از میلاد، گنجینه اطلاعات كامل از دوران های متعلق به هفتمین هزاره پیش از میلاد تا شكوفایی كامل تمدن شوش است.

یكی از تپه های پیرامون اثر باستانی چغامیش در اطراف شهر دزفول اخیرا توسط یكی از كشاورزان تخریب و تسطیح شد.

غلامعلی باغبان كوچك روز چهارشنبه در محل تپه چغامیش در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینكه تپه اصلی چغامیش بدون آسیب و تخریب پا برجاست، افزود: تپه تخریب شده با فاصله بیش از 500 متر از تپه اصلی قرار دارد و ارتفاع آن نیم متر از سطح زمین است كه بدون استعلام از اداره میراث فرهنگی و بدون طی مراحل قانونی در چند روز اخیر توسط یكی از كشاورزان تخریب و تسطیح شد.

وی اظهار داشت: تپه تخریب شده در محوطه گسترده چغامیش و تپه های اقماری آن واقع شده، اما فاقد ارزش تاریخی است.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دزفول از توقف عملیات تسطیح و خاكبرداری در تپه مذكور خبر داد و گفت:به منظور بررسی كارشناسی ، از ادامه عملیات تسطیح و خاكبرداری در تپه مذكور جلوگیری شده تا مراحل قانونی آن طی شود.

وی همچنین درخصوص پراكندگی سفال در محوطه چغامیش گفت: طبق قانون پراكنش سفال ، سفال هایی كه روی تپه های باستانی هستند در طول زمان بر اثر عوامل طبیعی و انسانی تا كیلومترها پراكنده می شوند و وجود سفال در یك محل دلیل بر تاریخی و باستانی بودن آن تپه نیست.

باغبان همچنین هرگونه تخریب و تسطیح اراضی در محوطه باستانی چغامیش را ممنوع اعلام كرد و گفت: كشاورزان باید دقت كنند به حریم آثار باستانی خسارت وارد نكنند.

رییس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری دزفول از كشاورزانی كه اراضی آنها در محدوده یا مجاور محوطه باستانی چغامیش است خواست قبل از هرگونه عملیات تسطیح از اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری دزفول استعلام كنند.

108 گل نوشته تاریخی چغامیش اوایل اردیبهشت ماه از آمریكا به ایران منتقل شد.

گل نوشته های تاریخی چغامیش شامل اطلاعات مردم درخصوص تجارت و بازرگانی دوران پیش از تاریخ است كه به صورت لوح در ابعاد كوچك حدود 10 سانتی متر در پنج سانتی متر می باشد.

در حفاری هایی كه توسط ایران و موسسه شرق شناسی دانشگاه شیكاگو در دهه 50 در تپه های چغامیش انجام شد 264 گل نوشته آجری كشف شد كه تعدادی از آنها برای پژوهش دراختیار موسسه شرق شناسی دانشگاه شیكاگو قرار گرفت و با تلاش سازمان میراث فرهنگی 108 گل نوشته به ایران بازگردانده شد.

چغامیش را باید نخستین منطقه در ایران دانست كه خط و كتاب، در آنجا پیدا شده كه قدمت آن به هشت هزار سال پیش می رسد.

سایت باستانی چغامیش واقع در دشت خوزستان و در كنار رودخانه دز در دوران خود دارای خانه های خشتی بوده و در این منطقه فعالیت های كشاورزی ، بازرگانی و اقتصادی صورت می گرفت.

در این تپه ها آثار یك شهر باستانی ساخته شده از خشت های پخته متعلق به عصر پیدایش خط مشاهده شده است.

6068