هادي خانيكي روز چهارشنبه در كنفرانس ملي، دانشجويي جامعه شناسي توسعه در دانشگاه فردوسي مشهد افزود: اين انسداد يعني گروههاي اجتماعي، نخبگان، جامعه و حكومت به دلايل مختلف تاريخي، فرهنگي و اجتماعي با هم در فضاهاي بسته به سر مي برند.
وي يادآورشد: يكي از تاسيساتي كه مي تواند اين فضا را باز كند رسانه ها و وسايل ارتباط جمعي هستند كه اگر در خدمت گفت و گو قرار بگيرند مي توانند به رشد نهادهاي مدني و تخصصي كمك كنند و فاصله بين نهادهاي مختلف را كم نمايند.
به گفته خانيكي به طور كلي ارتباطات وقتي مي تواند در تحقق توسعه، نقش آفريني كند كه بتواند در خدمت گفت و گو قرار بگيرد.
او افزود: حتي امروز اقتصاددانان توسعه نيز به همين نتيجه رسيده اند به طور مثال 'آمارتياسن' به اين دليل برنده نوبل شد كه از حوزه اقتصاد به مسايل غير اقتصادي رسيد و حتي نام كتابش 'توسعه به مثابه آزادي' است و توسعه را در تعريف جديدش حق مدار و مبتني بر حق و مشاركت مي داند.
استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبايي گفت:رسانه ها نه تواناي مطلقند و نه ناتوان مطلق و نه جايگزين نهادهاي مدني سياسي، حكومت و جامعه مي شوند بلكه تنها عرصه اي هستند كه مي توانند جامعه را باز كنند و به سمت گفت و گوي بيشتر پيش ببرند و يا اين كه فروبستگي جامعه را تقويت كنند.
خانيكي افزود:رسانه ها هم مي توانند نقشهاي مثبت و هم منفي بازي كنند اما در جايي كه نهادهاي مدني و اجتماعات علمي، سياسي و فرهنگي قوي وجود نداشته باشد رسانه ها نمي توانند اين خلا را پر كنند چون رسانه، رسانه است و نبايد اضافه بار بر او تحميل كرد ولو اين كه رسانه هاي جديد و شبكه هاي مجازي را به جاي رسانه هاي قبلي قرار دهيم.
وي گفت: مساله توسعه ما توسعه ملي است و ما به پايان خط نرسيده ايم يعني ايران نه مجمع الجزاير بدبختيها و سياهي ها است و نه در آستانه حل هم مشكلات قرار دارد.
او با اشاره به تحقيقي كه در ابتداي دهه 50 شمسي در پژوهشكده علوم ارتباطي و توسعه ملي ايران صورت گرفته است و نتايج آن دو سه ماه پيش از پيروزي انقلاب توسط دكتر مجيد تهرانيان با عنوان 'بحران كنوني چه نيست' تهيه شده است افزود: در اين مطالعه سه باور مطرح شده كه هنوز نيز قابل طرح و تامل است.
كنفرانس ملي دانشجويي جامعه شناسي توسعه طي روزهاي 21 تا 23 ارديبهشت ماه كنوني در محل دانشكده ادبيات و علوم انساني دكتر شريعتي دانشگاه فردوسي مشهد برگزار شد.
در اين چارچوب طي شش پنل و يك كارگاه، مفهوم توسعه از ابعاد جامعه شناسي، علوم ارتباطات اجتماعي، علوم سياسي و فلسفه بررسي و بازخواني شد.
مباني و مفاهيم توسعه، توسعه فرهنگي و مفهوم توسعه فرهنگي در ايران، مفهوم و مدل بومي توسعه اجتماعي در ايران، حاشيه نشيني و مدل توسعه شهري، توسعه علمي چالشها و فرصتها و نقش رسانه ها در توسعه ملي عناوين شش پنل اين كنفرانس بود.
كارگاه كنفرانس نيز كه ويژه دانشجويان تحصيلات تكميلي بود با عنوان 'امكان پذيري توسعه فرهنگي در ايران' توسط دكتر تقي آزاد ارمكي اداره گرديد.
در اين كنفرانس سه روزه استادان و صاحب نظراني چون دكتر تقي آزاد ارمكي، دكتر سعيد معيدفر، دكتر هادي خانيكي، دكتر عباس منوچهري و دكتر عليرضا بهشتي شركت داشتند.
1922/1211 /1596
تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۹
مشهد- ايرنا- استاد دانشگاه علامه طباطبايي تهران گفت: مساله توسعه در ايران نوعي انسداد و اختلال گفت و گو در سطوح مختلف است.