به گزارش روز يكشنبه ايرنا به نقل از رسانه هاي محلي تاجيكستان، افزون بر دو هزار سرباز و افسر نيروهاي سازمان پيمان امنيت جمعي قرار است به تدريج وارد تاجيكستان شوند تا در اين عمليات مشترك ضد تهديد امنيتي كه تا آخر اين هفته ادامه خواهد داشت شركت كنند.
به گزارش رسانه هاي محلي تاجيكستان، وزارت دفاع روسيه گفته است كه اين نيروها همراه با زرهپوش ها و جنگافزارهاي مورد نياز از طريق هواپيماي ال - 76 از فرودگاه «اوناوا-سيويرن» به تاجيكستان انتقال يافته اند.
در گذشته نيز نيروهاي نظامي روسيه در قلمرو تاجيكستان تمرين ها و رزمايش هاي نظامي برگزار مي كردند اما اين نيروها عمدتا سربازان و افسران پايگاه 201 روسيه مستقر در تاجيكستان بودند.
بر خلاف رزمايشهاي گذشته سازمان پيمان امنيت جمعي اين بار چنين تمرين نظامي را با هدف تعيين درجه آمادگي نيروهاي كشورهاي عضو در حالت اضطراري انجام مي دهد.
«الكساندر كنيزي اف» تحليلگر مسائل امنيتي آسياي مركزي به بخش تاجيكي راديو آزادي گفت: اين گونه تمرين ها و اعزام نيروهاي نظامي به تاجيكستان يك ' سنجش معمولي ' است.
وي افزود: تهديدهاي ناشي از گروههاي شورشي و تروريستي در نزديكي مرز تاجيكستان كاهش يافته است و ستيزه جويان اين گروهها به سمت مرزهاي افغانستان و تركمنستان رفته اند.
به اعتقاد اين تحليلگر، خطر حمله جنگجويان به خاك تاجيكستان وجود ندارد و در آينده نزديك هم به وجود نميآيد .
به گفته وي، رزمايش و تمرينهاي نظامي روسيه و هم پيمانانش در تاجيكستان
' نشاني از وضعيت ناامن منطقههاي مرزي تاجيكستان با افغانستان است و علت برگزاري چنين تمرينهايي در قلمرو تاجيكستان خطر احتمالي ناشي از افغانستان است.'
«كامياب جليلاف» تحليلگر مسائل امنيتي ميگويد كه اعزام نيروهاي چترباز و ضد تهديد امنيتي روسيه به قلمرو تاجيكستان دو پيام دارد: «اولا در شرايطي كه تهديدهاي نظامي از سوي افغانستان بيشتر ميشود با اين تمرينهاي ناگهاني ميخواهند ميزان آمادگي نيروهاي سازمان پيمان امنيت جمعي در مقابله با تهديدات امنيتي را بسنجند. از سوي ديگر اين يك نوع هشدار به گروه هاي شورشي و تروريستي است كه در صورت ضرورت، روسيه و نيروهاي سازمان امنيت جمعي حاضرند به كمك تاجيكستان بيايند.»
در شرايط گسترش درگيري ها و شورش هاي مسلحانه و تقويت گروه هاي افراطي در منطقههاي مرزي افغانستان با تاجيكستان با آنكه ساكنان به قدرت نيروهاي تاجيكستان اعتماد دارند اما حضور نيروهاي روسيه را يك «چتر امنيتي» اضافه ارزيابي ميكنند .
به گفته برخي تحليلگران، روسيه كه در سال 2005 از مرز تاجيكستان خارج شدهاست آرزوي بازگشت به اين مرزها را هميشه در سر داشته است از اينرو حوادث كوچك در مرز افغانستان و تاجيكستان را بزرگ نشان ميدهد تا بر ضروري بودن حضور خود در آن قلمروها تاكيد كند، اما تاجيكستان بارها گفتهاست كه مرزبانهاي اين كشور از عهده حفاظت از مرزهاي خود بر مي آيند.
در همين حال «فريدون محمدلي اف» سخنگوي وزارت دفاع تاجيكستان ميگويد كه نيروهاي اين كشور در تمرين هاي نظامي مشترك نمايندگان كشورهاي عضو پيمان امنيت جمعي شركت ميكنند.
وي افزود: اين تمرين هاي نظامي تا 21 ماه مي در ميدانهاي تمرين نظامي استان ختلان هم مرز با افغانستان برگزار مي شود.
ماه دسامبر سال گذشته در نشست سران كشورهاي عضو سپاد ( سازمان پيمان امنيت دسته جمعي )در مسكو رياست دوره اي اين سازمان در سال 2015 به تاجيكستان واگذار شد. به جز تاجيكستان، روسيه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان و قرقيزستان عضو اين سازمان امنيتي هستند.
از زمان تاسيس سازمان پيمان امنيت جمعي در سال 1992 تاكنون نيروهاي اين سازمان در حل هيچ يك از منازعات منطقه اي شركت نكرده است.
سال 2010 در جريان درگيريهاي قومي در قرقيزستان كه صدها نفر كشته بر جاي گذاشت اين سازمان موضع بيطرفانه اي اتخاذ كرد.
آساق**1663**1446
تاریخ انتشار: ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۶
تهران - ايرنا - روسيه نزديك به 500 سرباز نيروهاي هوابرد خود را براي شركت در رزمايش سازمان پيمان امنيت جمعي وارد تاجيكستان كرد.