مشهد - ايرنا - معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: براساس آمار شاهنامه فردوسي پارسال بيش از 50 بار در كشور چاپ و 140 بار نيز بازنويسي شده است.

سيد عباس صالحي روز يكشنبه در مراسم پاياني پنجمين كنگره بين المللي شعر از توس تا نيشابور افزود: براساس آمار سال گذشته خانه كتاب 40 هزار نسخه از متن شاهنامه در كتب مختلف استفاده شده كه اين بدان معني است كه روزي 1200 نسخه به نام فردوسي رقم خورده است.

وي اظهار كرد: از جمهوري اسلامي ايران در دنيا به نام يك كشور فرهنگي ياد مي شود و در اين ميان ادبيات داراي جايگاهي بسيار ارزشمند است.

وي با بيان اينكه در تاريخ ادبيات ايران نام فردوسي و خيام به وضوح ديده مي شود گفت: نمي توان از ايران و ادبيات سخن گفت و ياد و خاطره فردوسي و عطار را گرامي نداشت زيرا اين دو شاعر هويت ايراني اسلامي را زنده كردند.

معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به اينكه ادبيات ايران مديون تلاش هاي فردوسي و خيام است اظهار كرد: فردوسي معيار شعر و ادب فارسي است و توانست ادبيات ايران را از چند پارگي نجات دهد و درس ميهن دوستي، اخلاق و حكمت اسلامي را به ما آموخت.

وي افزود: خيام سرحلقه اتصال ادبيات ايران در عرصه هاي مختلف بين المللي است و فردوسي و خيام هويت ايراني اسلامي را در تاريخ زنده نگه داشتند.

وي به شخصيت ارزشمند خيام در خارج از كشور اشاره كرد و گفت: اشعار خيام نيشابوري به زبان هاي مختلف دنيا ترجمه شده و هيچ شاعري در تاريخ ايران به اندازه خيام مورد استقبال شعراي بين المللي قرار نگرفته است.

صالحي ادامه داد: شاهنامه مانند خون در رگ هاي فرهنگ و هنر ايراني جاري است و فردوسي به عنوان كسي كه زبان پارسي را زنده نگه داشت و درس وطن دوستي و اخلاق را به ما داد و توانست اخلاق و حكمت ايراني و اسلامي را بر ما حاكم كند در جهان شناخته شده است.

وي به برخي ويژگي هاي خيام نيز اشاره كرد و گفت: ويژگي اصلي خيام اين بود كه توانست شعر فلسفي را در تاريخ ادبيات ايران احيا كند و دغدغه هايش را در شعر جاي دهد.

حكيم غياث الدين ابوالفتح عمربن ابراهيم خيام متولد 28 ارديبهشت 427 در نيشابور از رياضيدانان، ستاره شناسان و شاعران بنام ايران در دوره حكومت سلجوقيان است كه در سال 517 هجري چشم از جهان فروبست.

گرچه پايگاه علمي خيام برتر از جايگاه ادبي او است و حجة الحق لقب داشته ولي آوازه وي بيشتر به واسطه نگارش رباعياتي است كه شهرت جهاني دارد و به اغلب زبانهاي زنده دنيا ترجمه شده است.

افزون بر 100 رباعي از خيام برجاي مانده است.

يكي از برجسته ترين كارهاي علمي خيام 'اصلاح گاهشماري ايران' در زمان وزارت خواجه نظام الملك و دوره سلطنت ملكشاه سلجوقي است.

وي در رياضيات، علوم ادبي، ديني و تاريخي استاد بود.

نقش خيام در حل معادلات درجه سوم و مطالعاتش درباره اصل پنجم اقليدس نام او را به عنوان رياضيداني برجسته در تاريخ علم ثبت كرده است.

7498/ 6053 /1596