عبدالرضا مدرس زاده روز دوشنبه همزمان با روز ملی بزرگداشت خیام در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: خیام در اشعارش بی اعتباری دنیا و ناپایداری هستی موقت انسان را در زندگی اش به تصویر می كشاند.
وی افزود: خیام همواره در اشعارش هشدار می دهد كه انسان در دو نیستی گذشته و آینده قرار دارد و باید حال را غنمیت شمرده و از آن بهره مند شود.
مدیر گروه دكترای زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد كاشان تصریح كرد: رباعیات خیام عصاره روایات اسلامی است كه همواره به انسان سفارش كرده كه قدر عمر بی بازگشت خود را بداند و از كوتاهی آن عبرت و پند بگیرد.
مدرس زاده با بیان اینكه خیام در رباعیاتش حرف مردم را می زند، اظهار داشت: این شاعر بزرگ ایران بنابر حكم فقها و شرع، گناه حق الله و حق الناس را تفسیر كرده و بر اهمیت حق الناس تاكید می ورزد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان كرد: اهمیت خیام نیشابوری در این است كه تمدن غرب كه همواره تمدن اسلامی را متهم به كم كاری می كند وی را بعنوان یكی از نشانه های تاثیرگذار در جهان معرفی می نماید.
وی با اشاره به شهرت جهانی خیام نیشابوری گفت: خیام علاوه بر اینكه بعنوان یك ریاضیدان و منجم در دنیا شناخته می شود، اولین شاعری است كه بر كلمات شراب و می و میخانه تفسیر داشته كه این موضوع مورد استقبال تمدن غرب قرار گرفته است.
وی افزود: تصور غربی ها مبنی بر دائم الخمر بودن خیام باطل است، زیرا در این صورت هیچگاه این حكیم فیلسوف ایرانی به مرحله بالایی از تفكر و فرهنگ و فرهیختگی در دوران حیاتش نمی رسید.
مدرس زاده خاطرنشان كرد: متاسفانه برخی در ایران در معرفی خیام با غرب هم نوا شده اند كه این امر باید توسط محققین و علاقمندان به شعر و ادب پارسی آسیب شناسی شود.
ابوالفتح الدین عمربن ابراهیم نیشابوری مشهور به خیام از برجسته ترین حكما و ریاضی دانان جهان اسلام در 28 اردیبهشت ۴۲۷ هجری شمسی در نیشابور دیده به جهان گشود، خیام فیلسوف، ریاضیدان، ستارهشناس و رباعی سرای ایرانی در دوره سلجوقی است.
28 اردیبهشت ماه بزرگداشت حكیم عمر خیام است، همه ساله چنین روزی به عنوان روز بزرگداشت حكیم عمر خیام گرامی داشته می شود.
7565/6021/1352
تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۴
كاشان – ایرنا– قائم مقام انجمن بین المللی ترویج زبان و ادبیات فارسی گفت: زبان تند و تیز خیام در رباعیات، تازیانه ای بر زاهدان دروغین و ریاكار است.