تهران - ايرنا -دبير ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي معاونت علمي رياست جمهوري با تشريح برنامه‌هاي پيشنهادي سال جاري اين ستاد، تمامي محورهاي در نظر گرفته‌شده براي ستاد يادشده را در راستاي توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي عنوان كرد.

به گزارش ايرنا از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، دكتر محمد عصاره تاكيد كرد: برنامه‌هاي پيشنهادي ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي برگرفته از بندهاي الزام‌آور سند ملي گياهان دارويي و طب سنتي شوراي عالي انقلاب است.

وي حمايت از تجاري‌سازي محصولات، كالا و خدمات دانش‌بنيان را نخستين محور اجرايي اين ستاد خواند و افزود: اين محور توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي معاونت علمي، بر تجاري‌سازي فنون مربوط به كشت و صنعتي كردن گياهان دارويي، داروهاي گياهي، تدوين دانش فني و ارائه آن به شركت‌هاي دانش‌بنيان تاكيد دارد.

عصاره ادامه داد: همچنين گسترش ارتباط با تجار بين‌المللي به‌ويژه كشورهاي آسياي شرقي و آسياي ميانه براي صادرات محصولات دانش‌بنيان از جمله اهدافي است كه اين محور دنبال مي‌كند و افزايش فروش و سهم بازار براي محصولات گياهان دارويي، داروها و فرآورده‌هاي گياهي و طب سنتي در بازارهاي بين‌المللي از جمله برنامه‌هاي اين طرح است كه با فعاليت كارگروه تخصصي توسعه تجارت، صادرات و بازاريابي در ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي معاونت علمي به‌دست مي‌آيد.

دبير ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي معاونت علمي، دومين محور فعاليت‌هاي اين ستاد در سال جاري را حمايت فرادستگاهي از توسعه فناوري و نوآوري بيان كرد و گفت: اين محور براي بسترسازي مناسب در راستاي افزايش تعداد مراكز رشد مستقر در شهرك‌هاي علمي و تحقيقاتي و پارك‌هاي علم و فناوري در عرصه‌هاي گياهان دارويي، فرآورده‌هاي طبيعي و داروهاي گياهي برآمده است.

عصاره، حمايت فرادستگاهي از توسعه اقتصادي و صادرات را محور مهمي در برنامه‌هاي سال جاري عنوان كرد و افزود: تلاش و برنامه گسترده‌اي براي افزايش جهش‌دار در صادرات مواد گياهي، محصولات دانش‌بنيان، فرآورده‌هاي ثانويه و داروهاي انساني و دامي با منشا گياهي داريم.

عصاره، برنامه‌ريزي و تدوين بسته‌هاي عملياتي مرتبط با ترويج و فرهنگ‌سازي را يكي ديگر از محورهاي تعريف شده اين ستاد خواند و گفت: برگزاري جشنواره‌ها و نمايشگاه‌هاي گياهان دارويي، فرآورده‌هاي گياهي و طب سنتي از جمله برنامه‌هاي اين محور است.

دبير ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي معاونت علمي، حمايت از زيرساخت نهادي بر اساس تكاليف سند راهبرد گياهان دارويي و طب سنتي را ديگر محور اين ستاد عنوان كرد و گفت: درهمين راستا حمايت از شبكه‌سازي آزمايشگاهي در حوزه گياهان دارويي، كمك به تدوين شاخص‌هاي نظارت بر آزمايشگاه‌هاي عضو شبكه، اختصاص اعتبارات بر اساس نتايج ارزيابي و رتبه‌بندي و توسعه و تقويت كمي و كيفي شبكه ملي پژوهش و فناوري گياهان دارويي در دست اقدام است.

وي ايجاد سامانه مجازي خريد و فروش گياهان دارويي، داروهاي گياهي، مكمل‌ها و فرآورده‌هاي طبيعي را از جمله برنامه‌هاي حمايت از سامانه‌هاي ملي و زيرساخت‌هاي علمي خواند.

دبير ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي معاونت علمي، ديگر اهداف اين ستاد را حمايت از توسعه و تقويت R&D شركت‌هاي دانش‌بنيان و كمك به راه‌اندازي خطوط توليد و بسته‌بندي جديد بيان كرد.

وي تصوير و تكميل بانك‌هاي اطلاعات ملي را به عنوان برخي محورهاي پيشنهادي اين ستاد نام برد و گفت: برنامه‌هاي اين محور تهيه بانك اطلاعات گياهان دارويي مربوط به 22 كشور عضو اتحاديه همكاري‌هاي كشورهاي حاشيه اقيانوس هند، حاوي 24 عنوان درزمينه علوم و صنايع مربوط به گياهان دارويي، شركت‌هاي تجاري و توليدي، ساختارهاي آموزش و انتشارات فعال و تشكل‌هاي مردمي و دولتي است.

عصاره با اشاره به برنامه تدوين استانداردهاي ملي و منطقه‌اي گفت: اين محور به تدوين و انتشار استانداردهاي مواد مؤثره و اسانس گياهان دارويي و معطر كمك خواهد كرد و علاوه بر اين، حمايت فرابخشي از شناسايي پايش گياهان دارويي و معطر در راستاي پوشش كامل فلور ايران از ديگر برنامه‌هاي اين ستاد در سال 94 است.

وي برنامه‌هاي اين محور را آناليز تركيبات و تعيين هويت شيميايي تعدادي از گياهان دارويي و معطر ايران براي اسانس‌گيري و عصاره گيري، كاهش سطح برداشت رسمي و غيررسمي از عرصه‌هاي طبيعي و افزايش سطح زير كشت دارويي بيان كرد.

عصاره تاكيد كرد: تلاش ملي براي خودكفايي در اصلاح بذرهاي گياهان دارويي مهم در ايران، مطالعه گياهان دارويي بومي به‌جاي گياهان دارويي وارداتي و حمايت از اجراي كلان طرح ارزيابي سازگاري و همچنين عملكرد گياهان دارويي وارداتي نيز از ديگر برنامه‌هاي اين محور خوانده مي‌شود.

عصاره يادآور شد: حمايت از سياست‌هاي بين دستگاهي در راستاي افزايش توليد داروهاي گياهي و فرآورده‌هاي طبيعي، حمايت از مكتب پزشكي ايراني اسلامي با رويكرد بهره‌مندي از ميراث مكتوب در نظام سلامت و برنامه‌ريزي ستاد كشوري بر مبناي انجام تكاليف سند مصوب راهبرد ملي نيز از ديگر محورهاي سال جاري ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي معاونت علمي قرار داده مي‌شود.

علمي**1055**1599