به گزارش ایرنا، فریدون الهیاری روز دوشنبه در نشست خبری به مناسبت 28 اردیبهشت روز جهانی موزه و آغاز هفته میراث فرهنگی در ایران افزود: استان اصفهان با 20 هزار اثر و جاذبه تاریخی ثبت شده، نیاز به بودجه زیادی برای حفاظت بناها دارد.
وی افزود: در سال 93 با آنكه دولت شرایط مالی مناسب نداشت بودجه اختصاص یافته به این بخش بخصوص برای مرمت نسبت به 10 سال گذشته بی سابقه بود و افزایش زمینه درآمد زایی در استانها با اختصاص درآمد كسب شده در هر استان به خودش فراهم شد.
الهیاری درآمد سال گذشته میراث فرهنگی استان اصفهان را هفت میلیارد تومان اعلام كرد و گفت: پیش بینی می شود كه امسال این رقم به 12 میلیارد تومان برسد و با توجه به وعده اعتبار 40 میلیارد تومانی درسفر ریاست جمهوری برای استان اصفهان در سالهای 94- 95 امیدواریم شرایط مالی بهبود یابد.
** تعامل مثبت شهرداری های استان با میراث فرهنگی
الهیاری گفت: شهرداری های 100 شهر استان اصفهان تعامل خوبی با میراث فرهنگی دارند و در حوزه میراث فرهنگی نقش سازنده ای ایفا می كنند كه به برنامه ریزی ها و توجه شوراهای اسلامی این شهرها برمی گردد.
وی ادامه داد: محافظت از بافت تاریخی در استان توسط شهرداری ها انجام می شود اما باید در این زمینه به توانمندی های فنی و كارشناسی در حفظ بنا توجه كرد.
** ضرورت بازنگری در حفاظت و ثبت آثار تاریخی
وی درخصوص تخریب خانه های تاریخی گفت: میراث فرهنگی باید هر اثری را كه ارزش تاریخی دارد بشدت مراقبت كند و در این زمینه مردم هم مراقب اند و هر گونه اتفاق در بناها و میراث فرهنگی را اطلاع می دهند.
الهیاری اظهار كرد: تعداد خانه های با ارزش تاریخی در اصفهان كه ستاره دار هستند( ثبت شده) زیاد است اما گاهی این ستاره ها دقیق نیست و كمیته ویژه ای برای بررسی خانه های تاریخی باید تشكیل شود زیرا برخی باید ستاره دار شوند ولی مورد حفاظت قرار نگرفته اند و برخی نباید ستاره دار باشند و محافظت می شوند.
وی تاكید كرد: باید راهكارهایی را دنبال كنیم كه آثار تاریخی ثبت شوند، اما درجه بندی و نقایص نیز باید مورد توجه و نظارت مستقیم میراث فرهنگی باشد.
**وجود 110 كارگاه مرمت در استان اصفهان
مدیر كل میراث فرهنگی اصفهان همچنین از وجود 110 كارگاه مرمت در استان خبر داد و گفت: كارگاهها با توجه به اولویت بناها و نیاز مرمتی آنها استقرار پیدا كرده اند و در جاهایی كه محدودیت اعتبار داریم استحكام بخشی می كنیم و اجازه نمی دهیم بنایی تخریب شود.
الهیاری یكی از برنامه های اداره كل میراث فرهنگی اصفهان در سال 94 را تشكیل انجمن میراث فرهنگی در 12 شهر استان اعلام كرد و گفت: این انجمن با حمایت میراث فرهنگی، شوراها و دهیاری ها می توانند از میراث حفاظت كنند.
وی اظهار كرد: مدیریت پایگاههای جهانی در استان بصورت هیات امنایی است و هیات امنای مجموعه تاریخی میدان امام (ره) با 11 عضو تشكیل شده و اعضا با حكم مستقیم ریاست سازمان میراث فرهنگی كشور منصوب شده اند.
وی گفت: روستای ابیانه پایگاه استانی بود كه امسال به پایگاه ملی تبدیل شد و شهر زواره و بافت تاریخی نیز از دیگر مراكزی است كه میراث فرهنگی باید با ایجاد پایگاه از آن محافظت كند.
الهیاری گفت: روستای ابیانه در نوبت ثبت جهانی است و سه قنات تاریخی 'وزوان'، مزدآباد در بخش میمه و مون در شهرستان اردستان نیز در پرونده ثبت جهانی یونسكو قرار گرفته است و در تیر ماه كارشناسان یونسكو برای بازدید به اصفهان سفر خواهند كرد كه در این سفر روستای ابیانه در اولویت است.
**دالانی با ارزش معماری در پروژه مترو اصفهان
وی با اشاره به دالانی كه با ارزش معماری متفاوت در پروژ مترو اصفهان دیده شده است، گفت: این سازه دارای ارزش معماری متفاوت با سازه قبلی است زیرا سازه قبلی كه مهر و آبان سال گذشته پیدا شد آبراهه ای بود كه ارزش معماری نداشت و این موضوع مورد تایید آزمایشگاه هم قرار گرفت با این وجود سازه را مستند نگاری كردیم.
وی ادامه داد: در این پروژه، كار ما اطلاع رسانی درست و مراقبت از چیزهایی كه پیدا شده و جلب اعتماد مردم است و باید در فضای فنی و كارشناسی تصمیم گیری كنیم.
وی افزود: اخیرا دالانی پیدا شده كه طبق اظهار نظرها آبراهه است ودارای استحكام و ارزش معماری متفاوت با سازه قبلی است اما قرار ما توقف عملیات پروژه مترو نیست و در جلسه بررسی این موضوع كارشناسان راهكارهای متفاوت ارائه دادند تا سازه حفظ و با تغییرات جزیی نقشه ایستگاه پروژه ادامه یابد.
وی افزود: قسمتی از این آبراهه در طول زمان شخم زده و بخشی با ساخت برج جهان نما و بخشی هم در عملیات های عمرانی شهری از بین رفته است.
الهیاری گفت: باید دلسوزانه به دغدغه مسائل شهری توجه و تصمیم گیری كرد و راهكارها را ارائه داد.
** اصفهان شهر تاریخی اما بدون موزه
مدیر كل میراث فرهنگی اصفهان گفت: موزه و موزه داری برای ما اهمیت دارد و اصفهان كه شهری تاریخی شناخته شده در سطح دنیاست، باید موزه داشته باشد.
وی گفت: برای جبران این خلا جدی، كارخانه ریسباف با پیگیری های استاندار به یك موزه بزرگ تبدیل می شود.
وی گفت: اكنون در استان 40 موزه داریم كه بخشی متعلق به میراث است از جمله چهلستون و موزه هنرهای تزئینی و بخشی بصورت مشاركتی و تعدادی بصورت خصوصی مدیریت می شود.
الهیاری با اشاره به موج موزه ها و فراگیر شدن آن در شهرها گفت: امروز هر جا می رویم موزه مردم شناسی دایر شده كه این اهمیت موزه را از بین می برد و باید به سمت موزه های تخصصی برویم.
وی از افتتاح سه موزه برنج در شهرستان لنجان، موزه تاریخ و فرهنگ در شهرستان فریدن و داران و مردم شناسی در سمیرم در هفته میراث فرهنگی خبر داد.
**استمرار داربست در میدان امام (ره) پذیرفتنی نیست
الهیاری با تاكید بر اینكه طولانی شدن وجود داربست در اطراف بناهای تاریخی پذیرفتنی نیست، گفت: بیش از 10 سال از برپایی داربست های میدان امام(ره) می گذرد.
وی ادامه داد: گنبد مسجد امام 16 ترك ( قسمت) دارد كه سال گذشته 2 ترك و سال 93سه ترك مرمت شد و 11 ترك دیگر باقی مانده است و طبق قرارداد با پیمانكار سال 94شش ترك و سال 95 پنج ترك باقی مانده باید مرمت شود.
وی در خصوص نم و رطوبت مسجد امام نیز گفت: در گذشته بصورت اورژانسی كارهایی انجام شده و ساماندهی سیستم فاضلاب و تاسیسات و بیرون بردن سرویس بهداشتی نیز با همكاری شهرداری انجام خواهد شد.
وی افزود: امور این مسجد یكی از پروژه های بزرگ است و كاشی های سردر و بخش داخلی آن نیز مرمت خواهد شد.
** خشكسالی اثر خوبی بر بناهای تاریخی ندارد
الهیاری در ادامه با اشاره به ایجاد برخی شكاف ها در بناها و ساختمانها و نشست سطح زمین گفت: كار خیلی مهمی كه قرار است در این زمینه اتفاق بیفتد سفر پروفسور ایگر استاد مرمت و متخصص حفظ سازه های بنای تاریخی از كشور آلمان به ایران است.
وی افزود: قرار است این استاد برجسته با حضور در یكی از سایت های تاریخی عملیات استحكام بخشی را انجام دهد كه با تعامل و نگاه ویژه سازمان میراث فرهنگی این عملیات ویژه در میدان امام انجام و مشكل این میدان حل می شود.
وی درخصوص حفاظت از كاخ موزه چهلستون وعالی قاپو بزرگترین سازه چوبی دنیا نیز گفت: این بناها برای حفاظت از آفت موریانه ها دو روز در سال در آخر خرداد ماه سمپاشی می شود.
7141/ 6508
تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۰
اصفهان-ایرنا- مدیر كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان گفت: وضع بودجه این سازمان مطلوب نیست، اما بخشی از كاستی های میراث فرهنگی به كمبود بودجه برنمی گردد.