تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۲

تهران - ايرنا- روزنامه جمهوري اسلامي در يادداشتي نوشت: از زماني كه محمد مرسي رئيس‌جمهور پيشين مصر در نخستين سفر خارجي‌اش پس از تصدي اين پست در سال 2012 (91ش) ميهمان سعودي‌ها شد و پيشاني ملك عبدالله پادشاه پيشين عربستان را غرق در بوسه كرد تا به زعم خود گام نخست مملكت‌داري را با فريب خصم ديرينش محكم برداشته باشد زمان چنداني نگذشته است. كمتر از دو سال زمان نياز بود تا برنده و بازنده اين اقدام تبليغي مشخص شود.

اين يادداشت در ادامه مي افزايد: عبدالفتاح السيسي وزير دفاع مرسي به عنوان جانشين وي يكسال پس از او همان جايي از پيشاني شاه سعودي را غرقه بوسه كرد كه رئيس‌جمهور پيشين مصر غرقه بوسه كرده بود. نتيجه آنكه مرسي نماينده جماعت اخوان المسلمين از قدرت خلع و جاي وي را ژنرال السيسي نماينده نهاد نظامي مصر فتح كرد با اين تفاوت كه بلافاصله هم ملك عبدالله و هم السيسي نام مرسي و گروه متبوعش را در ليست سازمانهاي تروريستي قرار دادند و تلاش كردند درسه صحنه داخلي و منطقه‌اي و بين‌المللي هرچه بيشتر جماعت اخوان المسلمين را تحت انزواي شديد قرار دهند.

در واقع بازي فريبكارانه بوسه باران مرسي و ملك عبدالله را سعودي‌هاي وهابي بردند چون‌كه اخواني‌ها خصم ديرنشان را دست كم گرفته و بيش از اندازه از زمينه‌ها و سرمايه‌هاي اجتماعي خود فاصله گرفتند و به غير تكيه كردند.

از سابقه خصومت تاريخي سعودي‌هاي وهابي با اخواني‌هاي مصري و غيرمصري الي ماشاءالله اسناد و مدارك وجود دارد. بعد از روابط تقريبا خوب حسن البنا با موسسان آل سعود تقريبا رابطه اخواني‌ها و سعودي‌ها داراي فراز و فرود بسياري است و هيچ گاه اخواني‌ها ثبات مناسبي در رابطه سعودي‌ها با خود نديده‌اند كه به برخي از اين موارد اشاره مي‌شود:

1- مخالفت سعودي‌ها با درخواست حسن البناء موسس اخوان براي ايجاد تشكيلاتي درعربستان جهت انتشار ايده اخواني

2- در قضيه يمن، اخواني‌ها از كودتايي عليه حكومت اماميه حمايت كردند كه سعودي‌ها از آن پشتيباني داشتند

3- مخالفت اخواني‌ها درهمراهي با سعودي‌ها عليه انقلاب اسلامي ايران

4- مخالفت اخواني‌ها با پيشنهاد عربستان سعودي مبني بر كمك گرفتن از نيروهاي آمريكايي براي رهايي كويت از اشغال صدام

5- و بعد از آن رصد و اطلاع رساني از وضعيت شاخه‌هاي جهاني اخوان و گزارش به نهادهاي نظامي مصري در دوران حكومت حسني مبارك رئيس‌جمهور مخلوع براي سركوب اخوان

از شاخص‌ترين جنبش‌هاي اين سازمان جهاني مي‌توان به اخوان مصر، ‌جنبش حماس در فلسطين،‌ حماس در عراق، النهضه در تونس و جماعت اسلامي در لبنان اشاره كرد.

در پي پيروزي اخواني‌ها در انتخابات مجلس و رياست جمهوري مصر به سال 2012 (91ش) نخستين كشوري كه تمامي امكانات خود را در اختيار دولت جديد به رياست اخوان قرار داد عربستان سعودي بود و اين در حالي بود كه قطر به عنوان خصم اصلي سعودي‌ها پروژه اخواني در منطقه را حمايت مي‌كرد. عربستان در اين رقابت مصر را صحنه بازي خود مي‌دانست و ميلياردها دلار به دولت تازه تاسيس محمد مرسي اختصاص داد.

به گزارش خبرگزاري فارس پس از سقوط دولت اخوان در ژوئن 2013(92ش) اين نقش سعودي بلافاصله تغيير يافت و ميلياردها دلار از سوي عربستان و امارات به سمت جرياناتي روانه شد كه اخواني‌ها از آنها تحت نام كودتاچيان ياد مي‌كردند يعني نظامي‌هاي مصر.

به طرفه العيني سعودي‌ها بوسه باران مرسي بر پيشاني ملك عبدالله را به فراموشي سپردند و اخوان المسلمين را در اوايل سال 2014 در ليست گروهها و سازمانهاي تروريستي خود در كنار داعش و القاعده قرار دادند. روند شماتت عليه اخواني‌ها ادامه يافت تا اينكه نهاد قضايي جديد مصر حكم حبس 20 ساله مرسي و ساير رهبران اخوان را صادر كرد وهيچ صدايي از سعودي‌ها در نيامد.

اين رفتار سعودي‌ها همچنين براي صدور حكم اعدامي كه اخيرا عليه محمد مرسي، محمد بديع و خيرت الشاطر از رهبران بلند پايه اخوان صادر شد نيز تكرار شد. از سازمان عفو بين الملل تا دبير كل سازمان ملل همه به اين حكم واكنش نشان دادند ليكن سعودي‌ها هرگز به روي مبارك نياوردند چرا؟ چون تاريخ مصرف اخوان براي پروژه‌هاي سياسي و امنيتي سعودي‌ها در منطقه گذشته است. چون پول پترو دلارهاي سعودي است كه در نهايت موفق به صدور حكم اعدام آقاي مرسي و همراهانش شده است.

بي شك پشت پرده نه تنها سقوط سازمان اخوان المسلمين درمصر كه افول نقش قطر در تحولات منطقه‌اي نيز سعودي‌ها بوده‌اند. اين امر بيش و پيش از هرجرياني بايد هشداري باشد براي گروه اخواني اصلاح در يمن كه سعودي‌ها با حيله گري از آنها براي نابودي يمن استفاده مي‌كنند ضمن اينكه مي‌تواند زنگ هشدار براي شاخه سياسي جنبش حماس فلسطين باشد كه اخيرا سعودي‌ها براي آنها نيز خوابهايي ديده‌اند.

علاوه بر اخوان مصر ساير شاخه‌هاي اين سازمان جهاني همچون حماس در فلسطين،‌ اخوان در عراق، النهضه در تونس و جماعت اسلامي در لبنان نيز در شعاع طراحي‌هاي وهابيون سعودي براي نابودي انديشه اخواني قرار گرفته‌اند.

* بي شك پشت پرده نه تنها سقوط سازمان اخوان المسلمين درمصر كه افول نقش قطر در تحولات منطقه‌اي نيز سعودي‌ها بوده‌اند. اين امر بيش و پيش از هرجرياني بايد هشداري باشد براي گروه اخواني اصلاح در يمن كه سعودي‌ها با حيله گري از آنها براي نابودي يمن استفاده مي‌كنند ضمن اينكه مي‌تواند زنگ هشدار براي شاخه سياسي جنبش حماس فلسطين باشد كه اخيرا سعودي‌ها براي آنها نيز خوابهايي ديده‌اند.

* منبع: روزنامه جمهوري اسلامي

** اول** 1337