به گزارش روز سه شنبه روابط عمومي اين اداره كل، فرزين حقپرست گفت: كاشي هاي فيروزه اي و زرين فام محراب پس از مستند نگاري و مطالعات تاريخي با هدف شناسايي ساختار كاشي ها مورد مطالعه فني و آزمايشگاهي قرار گرفته است.
وي همچنين گفت: اقدامات حفاظتي بر روي كاشي ها به صورت پاكسازي رسوبات محيطي، نمك زدايي، تثبيت بدنه و استحكام بخشي لعابهاي سست و نيز قطعات شكسته در آزمايشگاه مرمت موزه آذربايجان انجام شده است.
وي با اشاره به قدمت تاريخي اين مسجد، يادآوري كرد: مسجد جامع سراب در سال 875 هجري قمري ساخته شده است و جزو مساجد بدون گلدسته و مناره به حساب ميآيد.
حق پرست ادامه داد: اين مسجد داراي يك شبستان بزرگ، يك صحن كوچك و دو در ورودي است و مسجد سه محراب دارد كه دو محراب داراي تزئينات بسيار ساده گچي بوده و محراب سوم محرابي بسيار نفيس از كاشي لعابدار و زرين فام بوده است.
وي هدف از نمايش قطعه هاي موجود اين محراب را ايجاد زمينه پژوهش دانست و اظهار كرد: با ارائه يك طرح حفاظتي ، قطعات كاشي هاي بزرگ و حجيم محراب بدون استفاده از هرگونه ملات، با رعايت اصل عدم دخالت و نيز بدون بازسازي قسمت هاي ناقص و با استفاده از اتصالات مكانيكي بر روي يك قاب پايه فلزي، نصب شده و بازيابي چيدمان قطعات محراب بر اساس آخرين مستندات صورت گرفته است.
حق پرست با اشاره به مشخصات فني اين محراب، اعلام كرد: ارتفاع محراب به صورت كلي 142 سانتي متر و عرض آن از گوشه لچكها 152 سانتيمتر است.
داخل محراب از كاشي يكپارچه با نقش اسليمي ، ختايي و لعاب فيروزه اي ساخته شده و هر دو لچكي از همان جنس است و كتيبه اي به عرض 30 سانتي متر از قطعات كاشي زرين فام با نقوش برجسته محراب را قاب گرفته است.
وي با بيان اينكه متاسفانه قسمت اعظم كتيبه آسيب ديده و تخريب شده است ، گفت: با توجه به قسمت هاي باقيمانده گمان مي رود كه يك روايت از تاريخ يا مكان ساخت و يا سازنده محراب باشد.
حق پرست دوره تاريخي محراب را با توجه به بررسي هاي انجام شده متعلق به دوره مياني زرين فام عنوان كرد.
7232/1756
تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۶
تبريز- ايرنا - مديركل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي از انتقال محراب مسجد جامع سراب به موزه آذربايجان خبر داد.