تهران - ايرنا - سازمان خواربار و كشاورزي ملل متحد (فائو) از اعلام آمادگي خود براي توسعه همكاري با وزارت جهادكشاورزي در مقابله با تخريب اراضي و مناطق جنگلي ناشي از چالش هاي تغييرات اقليمي و كمبود آب، در قالب برنامه يكپارچه كشوري به شيوه اي پايدار و با مشاركت جوامع محلي خبر داد.

به گزارش ايرنا از سازمان خواربار و كشاورزي ملل متحد(فائو)، سرج ناكوزي نماينده فائو در ايران در بازديد از استان كرمان و حضور در شهرستان ريگان به به عنوان يكي از سايت هاي پروژه احياي اراضي جنگلي و تخريب شده كه توسط فائو، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور و با حمايت مالي تسهيلات جهاني محيط زيست (جف) در حال انجام است، بر نتايج ارزشمند حاصل از انجام اين پروژه در احياي اراضي جنگلي و تخريب شده تحت تاثير فرسايش بادي و خاك هاي شور تاكيد كرد.

وي تصريح كرد: اين پروژه نمونه اي از همكاري موثري است كه دستآوردهاي آن نه تنها حفاظت از منابع ارزشمند طبيعي را به همراه داشته، بلكه عاملي براي ارتقاء معيشت جوامع محلي نيز به شمار مي آيد.

نماينده فائو گفت: تكميل دانش و قابليت هاي موجود در دفتر امور بيابان، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور با تجارب فني فائو عملا منجر به تسريع مقابله با چالش هاي اقتصادي و زيست محيطي شده كه جوامع روستايي ريگان را هدف قرار داده است.

وي افزود: اين همكاري دقيقا نمونه ايده آل مشاركت فائو در ايران است كه تجارب فني بين المللي در حمايت از سازمان هاي ملي جهت پر كردن خلاءهاي ظرفيتي بكار گرفته مي شود، به گونه اي كه ما را قادر مي سازد با موفقيت به راه حل هاي پايدار در بلندمدت دست يابيم.

ناكوزي در نشستي جداگانه با عليرضا رزم حسيني استاندار كرمان چالش هاي فراروي اين استان در بخش هاي فرسايش خاك، احياي اراضي جنگلي، مقابله با بيابان زايي، بهبود معيشت جوامع روستايي و مواجهه با مسئله كمبود آب مورد بحث و بررسي قرار داد.

نماينده فائو با مطلع ساختن استاندار كرمان از ابتكار منطقه اي كمبود آب در منطقه خاورميانه و شمال آفريقا توسط سازمان خواربار و كشاورزي ملل متحد، گفت: اين اقدام در چارچوب درخواست كشورهاي عضو جهت مديريت منابع آب صورت گرفته چرا كه در ايران نيز حدود 92 درصد از منابع آب كشور در بخش كشاورزي مصرف مي شود.

براساس اين گزارش، پروژه احياي اراضي جنگلي و تخريب شده با تاكيد بر اراضي تحت تاثير فرسايش بادي و خاك هاي شور با بودجه اي معادل 11 ميليون دلار به احياي تنوع زيستي و ظرفيت اراضي جنگلي تخريب شده مي پردازد، به طوري كه مقامات محلي و جوامع روستايي را براي تامين محصولات و خدمات مورد نياز جهت معيشت پايدار همراه با داشتن امنيت غذايي در عين مقابله با بيابان زايي ياري مي كند.

در حال حاضر فرسايش خاك شامل فرسايش بادي و آبي يكي از مهمترين عناصر تخريب اراضي در ايران محسوب مي شود.

از مجموع مساحت كشور، 75 ميليون هكتار از اراضي در معرض فرسايش آبي و 20 ميليون هكتار در معرض فرسايش بادي قرار گرفته اند و پنچ ميليون هكتار ديگر نيز توسط انواع مواد شيمايي و يا فعاليت هاي فيزيكي تخريب مي شوند. در نتيجه اين فرآيند بيش از دو ميليون هكتار از اراضي كشور از حاصلخيزي خارج شده اند و متقابلا بخش هاي گسترده اي از اراضي با سطح بالايي از شوري خاك رو به رو شده اند.

شوري خاك يكي از عوامل محدود كننده توسعه كشاورزي در ايران به شمار مي آيد. اين پديده در مناطق خشك و نيمه خشك به مراتب شديدتر است، 34 ميليون هكتار از اين اراضي با سطح بالاي شوري خاك مواجه هستند كه از اين ميزان 4.1 ميليون هكتار را اراضي تحت آبياري تشكيل مي دهد. 50 درصد از اراضي تحت آبياري در ايران به طور مستقيم يا غيرمستقيم وابسته به منابع آب هاي زير زميني از جمله چشمه ها مي باشند.

شايان ذكر است، در حال حاضر سالانه نيم ميليون هكتار از خاك كشور به دليل شوري و يا غرقابي شدن از بين مي رود. كمبود فزاينده منابع آب نيز باعث حفر چاه هاي عميق تر و نتيجتا استخراج آب با سطح بالاتر شوري شده است. ضرر ناشي از شوري و تخريب خاك در ايران ساليانه حدود يك ميليارد دلار تخمين زده شده است.

فائو به عنوان سازمان پيشرو فني جهاني در حوزه جنگلداري و مديريت پايدار اراضي آمادگي دارد تا با دولت جمهوري اسلامي ايران براي مقابله با چالش هاي مذكور وارد عمل شود.

اقتصام(1)9186**1558