پكن - ایرنا - در پی هشدار ناوهای چینی به هواپیماهای جاسوسی آمریكا بر فراز دریای جنوبی و عقب نشینی محسوس آمریكا از مواضع قبلی خود، واشنگتن از قصد خود در به چالش كشیدن چین در گام های بعدی خبر داده است.

به گزارش ایرنا، چالش دو كشور از زمانی آغاز شد كه هواپیماهای جاسوسی آمریكا بر فراز دریای جنوبی چین به پرواز در آمدند و برای نخستین بار تصاویری از جزایر شنی در حال ساخت چین در این منطقه را منتشر كردند.

متعاقب آن پنتاگون، وزارت دفاع آمریكا اعلام كرد كه قصد دارد كشتی های جنگی و هواپیماهای جاسوسی خود را به جزایر تحت اختیار چین در دریای جنوبی نزدیك كند تا به اصلاح امنیت كشتیرانی در این منطقه تضمین شود.

چین معتقد است حضور كشتی های جنگی آمریكا همراه با تجهیزات جاسوسی در دریای جنوبی كه تحت قلمرو پكن است، شرایط و ثبات منطقه را به خطر می اندازد.

اگرچه تاكنون كشتی های جنگی آمریكا به این منطقه نزدیك نشده اند اما پنتاگون خاطرنشان كرده است باید چین را محك زد و ما برای این كار در گام بعدی و به چالش كشیدن این كشور آماده ایم.

این در شرایطی است كه چین هشدار داده است برای دفاع از حق حاكمیت خود در این جزیره حتی به سلاح هسته ای هم متوسل خواهد شد.

روزنامه گلوبال تایمز چین روز جمعه در گزارشی به این موضوع اشاره كرده و خواستار آن شده است آمریكا بیشتر از این به روابط با چین لطمه نزند.

به دنبال هشدار نیروی دریایی چین به هواپیمای آمریكایی كه بر فراز این جزایر پرواز می كرد، روابط دو كشور پرتنش شده و رسانه های گروهی چین امروز (جمعه) به شدت به آمریكا تاخته اند.

فعلا اما پنتاگون ظاهرا هشدارهای چین را جدی گرفته و اعلام كرده است وارد حریم 12 مایل دریایی نزدیك این جزایر نخواهد شد اما گام بعدی را در آینده اعلام خواهد كرد.

یكی از برنامه های آمریكا اعزام ناو جنگی به این منطقه است، افزون بر این هنوز پنتاگون در باره ورود به این منطقه حساس كه محل رویارویی با چین است موضعگیری نكرده است.

ناظران بر این باورند كه ورود آمریكا به منطقه حساس ممكن است به مناقشه با چین تبدیل شود و كلا كشتیرانی آزاد در این دریا به خطر بیافتد و یك بحران جهانی شكل بگیرد.

«هونگ لی» سخنگوی وزارت خارجه چین گفت كه ما امیدواریم كشورها به حق حاكمیت ما در دریای جنوبی و جزایر متعلق به چین در این منطقه احترام بگذارند.

نشریه «فارین پالیسی» نیز اخیرا به آمریكا هشدار داد كه مراقب تحركات خود در دریای جنوبی باشد.

این نشریه خاطر نشان كرده است كه «شی جین پینگ» یك رهبر مقتدر است كه به هیچ وجه در مقابل تحركات آمریكا ساكت نخواهد ماند و آمریكا نباید فكر كند چین مانند گذشته در مقابل فشارهای نظامی این كشور عقب نشینی می كند.

همزمان با تحولات در این منطقه چین برای آنكه نشان دهد در مقابل نظامی گری ژاپن ساكت نمی نشیند در دریای شرقی هم قدرت نمایی می كند.

رزمایش نیروی هوایی چین برای نخستین بار از امروز آغاز شده است و بمب افكن های «اچ 6» چین بر فراز مناطق نزدیك به جزایر دیائویو در دریای شرقی كه مورد منازعه این كشور با ژاپن است به پرواز درآمده اند.

ژاپن از مانور نیروی هوایی چین بر فراز تنگه «میاكو» ابراز نگرانی كرده و رسانه های این كشور گزارش داده اند كه این تنگه می‌تواند محل رویارویی نظامی آینده دو كشور باشد.

همزمانی این رزمایش با هشدارهای نیروی دریایی چین به آمریكا در دریای جنوبی، نشان از اقتدارگرایی نظامی چین برای حراست از مناطقی دارد كه این كشور جزو قلمرو خود می داند و برای آن خط قرمز رسم كرده است.

آساق*1597