حسن بهشتی پور روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا با بیان اینكه مصوبه كنگره آمریكا تاثیری در اجرای توافق هسته ای ایران با گروه 1+5 ندارد، گفت: كنگره می خواهد ظرف بازه زمانی 30 روزه این توافق را بررسی و درباره آن اعلام نظر كند.
وی افزود: حداكثر تاثیری كه این مصوبه در اجرای توافق هسته ای احتمالی خواهد داشت بر روی 10 بند تحریم های كنگره است وگرنه درباره 15بند تحریم هایی كه رییس جمهوری آمریكا اعمال كرده است تاثیری ندارد و تنها رییس جمهوری است كه می تواند درباره آن تصمیم گیری كند.
این كارشناس مسائل سیاسی خاطرنشان كرد:مصوبه كنگره تاثیری در تحریم های شورای امنیت سازمان ملل و یا اتحادیه اروپا نخواهد داشت.
وی یادآور شد: اوباما با امضای این مصوبه كنگره آمریكا می خواهد با توجه در پیش بودن انتحابات سال آتی در آمریكا، جمهوری خواهان را هم در این توافق سهیم كند.
بهشتی پور اضافه كرد:علیرغم تبلیغاتی كه در داخل ایران درباره این مصوبه وجود دارد قرار نیست این مصوبه توافق هسته ای را رد كند و یا باعث توقف اجرای آن شود.
وی با بیان اینكه رییس جمهوری آمریكا است كه باید روندهای داخلی آمریكا را مدیریت كند، گفت: مصوبه ای كه اوباما امضا كرد بسیاری از پیش شرط های جمهوری خواهان مثل لزوم به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی هم از آن حذف شده است و همه این مسائل باید باهم مدنظر قرار گیرند.
كارشناس مسائیل سیاسی یادآور شد: آنچه برای ایران مهم است این است كه طرفش در این توافق احتمالی دولت ایالات متحده آمریكاست و او است كه باید مسائل را در داخل كشور خود حل و فصل كنند .
بهشتی پور یادآور شد: این مصوبه نهایتا به كنگره اجازه می دهد این توافق را ظرف بازه زمانی 30 روزه بررسی و درباره آن اعلام نظر كند. طرف ایرانی هم می تواند در اجرای تعهدات خود این بازه زمانی را لحاظ كند و اجرای تعهداتش را به بعد از بررسی كنگره موكول كند.
وی با بیان اینكه نظارت كنگره بر این توافق 30 روزه است و نه دائمی، گفت: تكلیف این مسائل تا تیرماه روشن می شود و طرف ایرانی در فرایند مذاكرات باید نسبت به این مسئله اظهار نظر كند.
این كارشناس مسائل سیاسی تصریح كرد: رییس جمهوری آمریكا مسئول مستقیم این توافق است و امكانات كافی برای تصمیم گیری در این باره را دارد و كنگره نمی تواند مانع جدی در مسیر اجرای توافق باشد و آنچه مهم است اینكه توافق شكل بگیرد یا نه.
وی خاطرنشان كرد:زمانی كه شورای امنیت سازمان ملل متحد،اتحادیه اروپا و كاخ سفید تحریم ها را لغو كنند، در صورتی كه كنگر آمریكا بخواهد در مقابل اجرای توافق هسته ای با ایران كارشكنی كند در انزوای كامل قرار می گیرد.
باراك اوباما رییس جمهوری آمریكا روز جمعه مصوبه كنگره این كشور در خصوص لزوم بازبینی توافق نهایی هسته ای با ایران توسط نهاد قانونگذاری آمریكا را امضا كرد. با قانونی شدن این طرح عملا كنگره آمریكا حق نظارت، تصویب و احتمالا رد توافق با ایران را خواهد داشت.
طبق این قانون، كنگره آمریكا در مدت تعیین شده 30 روزه متن توافق نهایی هسته ای ایران با گروه 1+5 را مورد بررسی قرار می دهد و در صورتی كه با آن مخالف باشد، می تواند این توافق را رد كند.
طرح این قانون ابتدا روز 17 اردیبهشت با اكثریت قاطع آراء در سنای آمریكا به تصویب رسید. 98 سناتور از 100 سناتور آمریكایی به این طرح رای مثبت دادند. مجلس نمایندگان مجلس آمریكا نیز 14 مه با اكثریت مطلق آراء این طرح را تصویب كرد.
پیشتر دولت و نمایندگان سنا و مجلس نمایندگان بر سر چگونگی حل و فصل مناقشه هسته ای ایران اختلاف نظر شدید داشتند اما در نهایت باراك اوباما با نظارت كنگره بر مذاكرات هسته ای ایران موافقت كرد.
این قانون، باراك اوباما را به مدت سی روز از تعلیق تحریم های كنگره منع می كند. در صورت مخالفت كنگره با این توافق و اجرای آن، باراك اوباما همچنان می تواند از رای وتو خود علیه این تصمیم استفاده كند.
سیام(4)**2021**1553
تاریخ انتشار: ۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۱
تهران - ایرنا - كارشناس مسائل سیاسی گفت: رییس جمهوری آمریكا با امضای مصوبه كنگره آمریكا درباره لزوم بازبینی توافق نهایی هسته ای با ایران می خواهد جمهوری خواهان را هم در توافق هسته ای احتمالی با ایران سهیم كند.