به گزارش خبرنگار ایرنا، دكتر علی اكبر ولایتی كه روز شنبه به منظور شركت در اولین اجلاس سازمان های غیردولتی و مطالعاتی كشورهای عضو «سیكا» و ملاقات با برخی از مقامات این كشور و همچنین بازدید از مراكز فعال در حوزه های مطالعاتی، پژوهشی، اقتصادی وارد چین شد.
وی در گفت وگو با خبرنگاران ایرانی حاضر در پكن اظهار داشت: سازمان سیكا كه ابتدا با هدف «امنیت منطقه» فعالیت خود را شروع كرد، اكنون اهداف بلندتر و جامع تری را دنبال می كند و برقراری امنیت در كل آسیا را به عنوان اهداف اصلی خود قرار داده است.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل ادامه داد: موضوع امنیت آسیا اولین بار توسط كشور قزاقستان مطرح شد و پیشنهاد این كشور برای این مهم تنها بخشی از منطقه قاره آسیا را شامل می شد.
ولایتی با اشاره به اهمیت امنیت قاره آسیا برای تمامی كشورهای حاضر در آن و انجام مطالعات و بررسی های دقیق در این زمینه ، ادامه داد: مهم بودن این موضوع حتی باعث شد چین با كامل تر كردن طرح قزاقستان، موضوع «امنیت منطقه» را به «توسعه امنیت آسیا» تغییر دهد و برقراری آن را برای كل قاره آسیا خواستار شود.
وی اضافه كرد: چین هم اكنون نگاهی وسیع تر و گسترده تر نسبت به این اجلاس دارد و با برگزاری اجلاس سیكا در فواصل مختلف و در سطح سران، وزرای خارجه، و سازمان های غیردولتی و پژوهشی عملكردی قابل قبول داشته است.
وی یادآور شد: در این نشست دو روزه، قرار است شركت كنندگان دیدگاههای خود را در رابطه با موضع امنیت آسیا و همكاری های قاره ای به شكلی فراگیرتر مطرح و در همه زمینه ها اعم از اقتصادی، سیاسی، اجتماعی به بحث و تبادل نظر بپردازند.
ولایتی همچنین از ایران به عنوان یكی از اعضای اصلی سازمان سیكا نام برد كه در برقراری امنیت و همكاری های اقتصادی و سیاسی در این قاره كهن می تواند نقشی مهم و تعیین كننده داشته باشد.
ولایتی در ادامه به جایگاه روابط دو كشور ایران و چین و ارتقاء آن به سطح راهبردی و استراتژیك هم اشاره و یاداور شد: بنده در سال 1361 و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ، به طور رسمی به این كشور سفر نمودم و تلاش برای ایجاد روابط و همكاری های گسترده را آغاز نمودیم و در مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص مصلحت نظام هم در حوزه های مطالعاتی و پژوهشی اقدامات مختلفی را به منظور ارائه راهكارهای مناسب برای ارتقاء سطح روابط، برنامه ریزی و ملاقات های مختلفی نیز بین دو طرف و به ویژه در سطوح مراكز مطالعاتی و پژوهشی به انجام رسید و باید تلاش كرد كه در این زمینه و ارتقا بیش از پیش روابط در همه حوزه ها گام های جدی تری برداشته شود.
به گزارش ایرنا، ایده برگزاری اولین اجلاس سالانه سازمان های غیردولتی و مطالعاتی كشورهای عضو «سیكا» سال گذشته و در جریان برگزاری اجلاس سران سیكا در شانگهای از سوی «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین مطرح و با استقبال كشورهای شركت كننده روبرو شد.
به همین منظور این اجلاس با عنوان «تعامل و تدابیر اعتمادسازی در آسیا» از روز دوشنبه هفته جاری (4 خرداد) به مدت دو روز در شهر پكن برگزار می شود.
نهاد ریاست جمهوری چین میزبان این اجلاس است و براساس برنامه اعلام شده، دكتر «علی اكبر ولایتی» رییس مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در آن سخنرانی خواهد داشت.
«شی جین پینگ» رئیس جمهور نیز از دیگر سخنرانان اصلی این مراسم است كه سخنرانی خود را با موضوع «مفاهیم امنیت در آسیا» ایراد می كند.
حدود 200 نفر از اعضای دولت های عضو، سیاستمداران، مسئولان نهادهای غیر دولتی و مطالعاتی ، سفرای خارجی مقیم چین و همچنین كارشناسان بین المللی در نشست دو روزه پكن حضور خواهند داشت.
طرح ایجاد نشست سران تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا (سیكا) در اكتبر سال 1992 میلادی در چهل و هفتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد از سوی «نورسلطان نظربایف» رییس جمهوری قزاقستان به منظور ارتقای روابط دو جانبه و همكاری میان كشورهای آسیایی با هدف ایجاد ثبات و برقراری امنیت در منطقه مطرح و این سازمان در سال 1996 به طور رسمی تشكیل شد.
نشست سران سیكا هر 4 سال یك بار و اجلاس وزرای خارجه هر 2 سال یك بار برگزار میشود.
گفتنی است، سازمان سیكا در حال حاضر 22 عضو دارد و در برگیرنده 12 عضو ناظر مشتمل بر سازمان های بین المللی همچون سازمان ملل متحد، سازمان امنیت و همكاری در اروپا، اتحادیه عرب و تعدادی از كشورها از جمله مالزی، اندونزی، ویتنام، ژاپن، اوكراین و آمریكا است.
اولین و دومین اجلاس سران سیكا در سالهای 2002 و 2006 در شهر آلماتی پایتخت قزاقستان و اجلاس سوم در سال 2010 در استانبول تركیه برگزار شد.
ریاست اجلاس سیكا از سال 2014 تا 2016 در اختیار چین است.
ایران، قزاقستان، افغانستان، پاكستان، كره جنوبی، چین، روسیه، هند، فلسطین، مغولستان، قرقیزستان، ازبكستان، تاجیكستان، جمهوری آذربایجان و تایلند از جمله اعضای سازمان سیكا هستند.
آساق*1597
تاریخ انتشار: ۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۷
پكن - ایرنا - رئیس مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینكه سازمان سیكا، «برقراری امنیت آسیا» را اولویت اصلی فعالیت خود قرار داده، از جمهوری اسلامی ایران به عنوان یكی از اعضا فعال و موثر این سازمان در پیشبرد اهداف آن نام برد.