تهران - ایرنا - رییس پژوهشكده غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به اینكه در اكثر موارد برای پركاری تیروئید، روش های پیشگیری وجود ندارد افزود: استعمال سیگار بروز بیماری را تشدید می كند.

به گزارش ایرنا از دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، دكتر فریدون عزیزی به مناسبت روز جهانی تیروئید (پنجم خرداد ماه) با اشاره به اینكه

افراد باید نمك را كم مصرف كنند گفت:مصرف حدود 3 تا 4 گرم نمك یددار در روز می تواند حدود 120 - 160میكروگرم ید وارد بدن كند كه برای عملكرد طبیعی غده تیروئید مطلوب است.

وی اظهار كرد:شایع ‌ترین علت اختلال عملكرد غده تیروئید، كمبود ید می باشد. این ماده برای تولید هورمون های تیروئید لازم و ضروری است و كمبود آن سبب كاهش تولید این هورمون ها و عوارض ناشی از آن می‌شود.

عزیزی بیان كرد: كمبود ید به خصوص در دوران جنینی و سال های اولیه زندگی سبب بروز عوارض غیرقابل جبرانی می شود. درصورت كمبود این ماده در دوران بارداری؛ غده تیروئید مادر و همچنین جنین به اندازه كافی هورمون تیروئید تولید نكرده و رشد سلول های مغزی جنین دچار اشكال می شود.

وی افزود:در ایران تا حدود 25 سال قبل، كمبود ید شدید، متوسط و یا خفیف در بخش‌ های مختلف كشور مشاهده می شد كه همراه با عقب افتادگی ذهنی و علایم كم كاری تیروئید به ویژه در مناطق كوهستانی بود و 68 درصد از كودكان و نوجوانان نیز دچار بزرگی غده تیروئید یا گواتر بودند كه خوشبختانه با تدابیر صورت گرفته امروز در اكثر مناطق كشور كمبود ید وجود ندارد.

رییس پژوهشكده غدد درون ریز و متابولیسم گفت: شایع ترین بیماری تیروئید؛ گواتر ساده (بدون كم كاری و پركاری) است. در این بیماری كه علت آن مشخص نیست و در چهار درصد مردان و در 6 درصد زنان دیده می‌شود؛ فقط غده تیروئید بزرگ می‌شود و روشی نیز برای جلوگیری از آن وجود ندارد.

وی ادامه داد: از دیگر بیماریهای شایع تیروئید می توان به بیماری خودایمنی تیروئید اشاره كرد كه در این بیماری از سلول های لنفوسیت(سلول های تك هسته ای خون) موادی در خون فرد ترشح می شود كه باعث تحریك تیروئید بیمار و پركاری آن می شود یا اكثر موارد باعث از بین رفتن فعالیت سلول ها و كم كاری تیروئید می شود.

عزیزی افزود: عوارض ناشی از كمبود ید در همه سنین از دوران جنینی تا پیری تاثیرگذار است ولی اشكالاتی كه ایجاد می كند بیشتر در دوران كودكی و جوانی است. البته در افراد مسن تر نیز گواتر بزرگ و گره دار مشكلاتی به وجود می آورد كه ممكن است نیازمند جراحی باشد و یا تبدیل به پركاری تیروئید شود.

وی گفت: پركاری تیروئید با تپش قلب، كاهش وزن، اضطراب، افزایش تعریق، عصبانیت، لرزش دست و بدن همراه است و در كم كاری تیروئید برعكس همه حركات بدن خفیف است كه خستگی، ضعف، پوست خشك، افزایش وزن، افسردگی، یبوست و احساس سرما از علایم مهم آن هستند.

وی ادامه داد: در مواردی كه كم كاری تیروئید مربوط به كمبود دریافت ید است، مصرف نمك یددار بهترین روش پیشگیری است و در مراحل خفیف كم كاری سلول های تیروئید را نیز درمان می‌كند.

رییس پژوهشكده غدد درون ریز و متابولیسم گفت: محصولات دریایی فقط ا موادی هستند كه (مانند نمك یددار) می توانند به اندازه كافی، ید وارد بدن كنند. ولی اگر افراد بخواهند ید مورد نیاز خود را از طریق ماهی یا میگو یا صدف (بدون جلبلك ها) تامین كنند باید حداقل روزانه 500-300 گرم محصولات دریایی مصرف كنند كه این امر غیرممكن است. بنابراین جز مصرف روزانه جلبك های دریایی، هیچ ماده غذایی دیگری نمی تواند مانند نمك ید دار، ید مورد نیاز بدن را تامین كند.

علمی (1) ** 1201 **1440