بندرعباس - ایرنا - كاربران اینترنت در هرمزگان مدتهاست از كُندی سرعت و قطع گاه و بیگاه آن در عذاب هستند و ابراز نارضایتی های عمومی و رسانه ای نیز تاكنون هیچ اثری نداشته اما یكی از نكات عجیب در این ماجرا، قربانی شدن مداوم این كاربران در جنگ تیغه های بولدوزر و فیبر نوری است.

كاربر مشغول ارسال خبر، عملیات بانكی، خرید اینترنتی كالا، دانلود مقاله از پایگاه های معتبر علمی، گفت وگوی تصویری با دوستان خود یا مرور اخبار روز جامعه است كه به ناگهان با قطعی اینترنت روبه رو می شود از آنجایی كه بارها برای این موضوع به خدمات دهندگان اینترنتی تماس گرفته و شنیده مشكل از زیرساخت و استانی است دیگر پیگیر موضوع نمی شود چون می داند نتیجه ای نگرفته و باید به انتظار بنشیند.

این حكایت هر هفته و هر ماه ایتنرنت در استانی است كه به عنوان مركز ورود و خروج كالا در كشور شناخته می شود و بزرگترین بندر تجاری ایران در آن واقع شده است.

مسوولان علت قطعی اینترنت را حفاری های مجاز و غیر مجاز در مسیر عبور فیبر نوری اعلام می كنند كه البته گاهی در استان هرمزگان و گاهی در استان های دیگر روی می دهد.

برخی از كاربران اینترنت در هرمزگان می گویند: كُندی و قطعی اینترنت آن قدر تكرار شده كه اگر روزی اینترنت اختلالی نداشته باشد باید جشن گرفت.

مسوول امور رسانه منطقه شش عملیات انتقال گاز كشور در خصوص اختلال های اینترنتی می گوید: با توجه به وابستگی بسیاری از فعالیت های شغلی و روابط متقابل انسان ها به اینترنت زمانی كه این شاهراه ارتباطی قطع می شود اعصاب انسان به هم می ریزد.

اسماعیل زنگنه ادامه می دهد: اختلال های اینترنتی از بُعد اقتصادی برای شركت ها و پیمانكاران خساراتی به همراه دارد زیرا ممكن است موجب لغو قراردادهای كاری، نارضایتی مشتریان و از دست رفتن فرصت های مالی برای فعالان اقتصادی شود.

مسوول سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی هرمزگان نیز در این خصوص می گوید: به مرور در حال تطبیق دادن خود و عادت كردن با شرایط نامناسب ارتباطات اینترنتی هستم.

مرتضی نعمت اللهی اختلال های اینترنتی را با كلافگی ناشی از نبود برق در اوج گرمای بندرعباس مقایسه كرده و ادامه می دهد: امروزه بسیاری از فعالیت ها به اینترنت وابسته شده كه قطع آن می تواند خسارت هایی به افراد و سازمان ها وارد كند.

یك روزنامه نگار نیز می گوید: هیچ مرجعی پاسخگوی وضعیت نامناسب اینترنت استان نیست و مسوولان خود را نه به مردم و نه به رسانه ها پاسخگو نمی دانند.

علی نظری خاطر نشان می كند: یك خط اینترنت با سرعت معین را بین 10 نفر به اشتراك می گذارند و پاسخگوی كیفیت پایین آن نیز نیستند.

یك دانشجوی دانشكده كشتی سازی دانشگاه امیركبیر نیز در این خصوص می گوید: دانشجو برای انجام تحقیق ها و استفاده از مطالب علمی موجود در پایگاه های علمی و دانشگاهی به اینترنت نیاز دارد ولی با وضعیت موجود اینترنت هرمزگان تهیه این مقاله ها و مطالب با كُندی انجام می شود.

اسحاق عسكری ادامه داد: بسیاری از فعالیت های اداری دانشجویان مانند ثبت نام و انتخاب واحد و تعیین كلاس نیز به صورت اینترنتی انجام می شود كه اختلال در این شبكه ارتباطی گاه موجب فرصت سوزی های غیرقابل جبرانی می شود.

مدیر كل تنظیم مقررات وارتباطات رادیویی جنوب شرق كشور در خصوص اختلال های اینترنتی در هرمزگان می گوید: گاهی علت قطعی ها حفاری هایی است كه توسط پیمانكاران شركت های مختلف انجام می شود.

محسن قاسمی ادامه می دهد: این امر موجب وارد شدن خسارت های زیادی به شبكه زیرساخت های ارتباطی شبكه دیتا در كشور و استان هرمزگان می شود.

وی اضافه می كند: برای آنكه بتوان از تكرار چنین مواردی جلوگیری كرد باید قانونی جهت دریافت خسارت ناشی از قطع ترافیك دیتا در كشور تهیه شود زیرا اكنون چنین قانونی وجود ندارد.

وی اشاره می كند: مبنای محاسبه خسارت هایی كه از قطعی اینترنت به اپراتورها و كاربران وارد می شود بابد بر مبنای ترافیك از دست رفته باشد در صورتی كه اكنون خسارت های فیزیكی محاسبه می شود.

رییس شركت ارتباطات زیرساخت هرمزگان نیز وجود اختلال های اینترنت در استان را تایید كرده و می گوید: دو ماه از سال گذشته و در این مدت دو مورد قطعی فیبر نوری در استان گزارش شده كه علت آن حفاری شركت های پیمانكار در حریم فیبر نوری بوده است.

حسین محمدی پور افزود: شركت ارتباطات زیر ساخت، نقشه مسیرهای فیبرنوری را در اختیار اداره و نهادهایی كه پروژه های عمرانی استان را اجرا می كنند قرار داده ولی در برخی مواقع پیمانكاران توجهی به حریم فیبرنوری نمی كنند.

وی ادامه می دهد: حتی اگر نقشه مسیرهای فیبر نوری وجود نداشته نباشد، تیرك های شناسایی مسیر عبور خط فیبر نوری مشخص است و می توان بر اساس آنها از حریم این خطوط ارتباطی فاصله گرفت.

وی ابراز می كند: از سوی دیگر گشت های فیبر نوری شركت ارتباطات زیرساخت با حضور در منطقه عملیاتی شركت ها و نهادها به آنها در مورد خطر قطع فیبر نوری هشدار می دهند.

محمدی پور خاطر نشان می كند: مدتی پیش فیبر نوری مسیر بندرعباس میناب به دلیل توجه نكردن به حریم آن و نادیده گرفتن هشدارها توسط یكی از پیمانكاران راه و شهرسازی قطع شد كه اینترنت بخشی از استان را با اختلال مواجه كرد.

وی یادآور شد: در زمان حاضر هزینه خسارت های فیزیكی از كسانی كه فیبر نوری را قطع می كنند دریافت می شود ولی قانونی برای دریافت خسارت قطعی ترافیك وجود ندارد.

به گفته وی اگر چنین قانونی وجود داشته باشد كسی جرات قطع كردن خط فیبر نوری را نخواهد داشت زیرا در آن صورت باید خسارت میلیاردی بپردازد.

رییس شركت ارتباطات زیرساخت در هرمزگان ادامه داد: میزان ریالی خسارت ترافیك از دست رفته به دلیل قطعی مسیر فیبر نوری را می توان با محاسبه مدت زمان قطعی و ظرفیت مسیر محاسبه كرد.

محمدی پور یادآور شد: به شركت ها، اداره ها و مراكزی كه دارای حجم بالای ترافیك دیتا هستند مانند بندر شهید رجایی از چند مسیر ارتباط دهی می شوند تا هنگام قطعی یك مسیر از مسیرهای دیگر به شبكه اینترنت یا اینترانت دسترسی داشته باشند.

یك كارشناس حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز در این خصوص می گوید: شبكه اینترنت كشور و استان به صورت یك رینگ (چرخه)است كه هر استان، شهر و منطقه از چند مسیر به اینترنت و شبكه دیتا متصل می شود.

مهدی پرَانداخ اضافه می كند: بروز قطعی اینترنت در هر منطقه استان به این بستگی دارد كه از كدام مسیر این مشكل ایجاد شده است و هر چند بخشی از ترافیك دیتا بازسازی می شود اما 30 تا 40 درصد آن از دست می رود.

این بازنشسته شركت ارتباطات زیر ساخت یادآور شد: میزان خسارت های وارده زیرساخت های ارتباطی به صورت فیزیكی (هزینه خرید فیبر نوری و نصب وسایل آسیب دیده) برآورد می شود.

مدیر ساخت و توسعه راه های اداره كل راه و شهرسازی هرمزگان نیز در این باره می گوید: هر شركت و اداره دولتی كه بخواهد عملیات عمرانی در بین راه ها انجام دهد باید از این اداره كل مجوز گرفته و تعهد نامه محضری دهد كه هنگام اعلام اداره كل راه و شهرسازی نسبت به جابه جایی تاسیسات خود اقدام می كند.

علی علیزاده ادامه می دهد: این اداره كل هنگامی كه پروژه عمرانی در حریم فیبر نوری قرار می گیرد از شركت ارتباطات زیرساخت و مخابرات استان می خواهد نسبت به جابه جایی خط فیبر نوری اقدام كنند كه در غیر این صورت خود باید جبران كننده خسارت ها وارده باشد.

به نظر می رسد تا زمانی كه هماهنگی لازم بین اداره های انجام دهنده خدمات عمرانی با شركت ارتباطات زیر ساخت هرمزگان به عنوان متولی توسعه زیرساخت های اینترنت در استان ایجاد نشود كاربران اینترنت همچنان باید شاهد اختلال هایی باشند كه وقت و هزینه های آنها را به هدر می دهد و نبود قانونی در خصوص دریافت خسارت ترافیك از دست رفته نیز مزید بر علت شده است.

در این بین كاربران بیش از همه ضرر می كنند، زیرا شركت های خدمات دهند اینترنت نسبت به جبران مدت زمان از دست رفته آنها خود را متعهد نمی دانند.

حجت الاسلام حسن نعیم آبادی به عنوان یك كارشناس دینی در این باره توضیح داد: از نظر شرعی شركت های ارائه دهنده اینترنت باید بر اساس قرارداد تنظیم شده ارزش مدت زمان قطعی اینترنت را محاسبه كرده و ارزش آن را به كاربر بپردازند یا اینكه مدت از دست رفته را جبران كنند.

به نظر نمی رسد جنگ بین تیغه های تیز بولدُزر و فیبرنوری پایانی داشته باشد ولی باید تدبیری اندیشیده شود كه خسارت های ناشی از قطعی فیبرنوری به گونه ای برای كاربران اینترنت جبران گردد تا مرهمی باشد بر زخم كاربران اینترنت به عنوان قربانیان این جنگ بدون پایان.



گزارش از : عزت الله معمارباشی خبرنگار بندرعباس

2077/8145/2045