اين پايگاه خبري به نقل از منابع خبري و فعالان يمني نوشت كه اطلاعات رسيده حاكي از آن است كه مسوولان گروه حوثي ها و هيات هايي كه طي هفته گذشته به عمان رفت و آمد كرده اند، با مقامات گروه ائتلاف در مورد پايان دادن به بحران يمن به توافق نزديك شده اند.
اين پايگاه خبري در باره جزئيات طرح توافقنامه احتمالي در عمان نوشت: پايان دادن به جنگ كنوني ، آغاز گفت وگوي سياسي با حضور همه طرفها و بدون استثناء كردن طرف ديگر، پذيرش تقسيم يمن به دو قسمت بجاي شش قسمت در چارچوب تشكيل يك دولت فدرالي، تشكيل ارتش و دور كردن علي عبدالله صالح از ايفاي هر نقش سياسي در اين كشور، از جمله محورهاي اين توافقنامه خواهد بود.
اين توافقنامه نتيجه تلاش سخت عمان و نقش محتاطانه و عاقلانه در عدم مشاركت در عمليات ائتلاف به رهبري عربستان در حمله به يمن انجام شده و قرار است در نشستي با حضور همه طرف هاي درگير از جمله جنبش انصارالله به امضا برسد.
محمد عبدالسلام سخنگوي رسمي جنبش مقاومت مردمي انصارالله يمن در اين ارتباط گفته است كه پيشنهادات و نظرات مختلف و فراواني وجود دارد كه در عمان با حضور طرف هاي منطقه اي و بين المللي و نيز موضوع جنگ در يمن در باره آنها بحث و تبادل نظر خواهد شد.
پايگاه خبري 24 همچنين افزود كه گزارش منابع خبري منطقه حاكي از آن است كه ظاهرا جنبش انصارالله با قطعنامه هاي شوراي امنيت از جمله عقب نشيني از شهرها و به زمين گذاشتن اسلحه و بازگرداندن صحنه سياسي به صنعا، موافق است.
ظاهرا اين توافقنامه شروطي مثل عفو عمومي براي گروه حوثي ها از سوي منصور هادي، خارج شدن علي عبدالله صالح از يمن و عزيمت به كشور ديگر، تعهد گروه حوثي ها به تبديل شدن به يك گروه سياسي و ايفاي نقش در صحنه سياسي آينده يمن را مطرح كرده است .
در اين توافقنامه بر بازنشستگي هر شخصيتي كه در شعله ور شدن جنگ كنوني در يمن دست داشته اعم از افسران عالي رتبه نظامي ارتش يا وابسته به ارتش ملي اين كشور تاكيد شده است و درخواست گروه حوثي ها مبني بر تقسيم يمن به دو منطقه بجاي شش منطقه و تحت يك نظام فدرالي نيز در اين توافقنامه مد نظر قرار خواهد گرفت.
طبق اين گزارش، در اين توافقنامه بر مفاد دوره انتقال قدرت پس از تسليم شهرها و برگزاري انتخابات و بازسازي شهرهاي يمن با حمايت كشورهاي خليج فارس و بين المللي تاكيد شده و نشست گفت وگوهاي ژنو نيز در مقدمه اجراي اين توافقنامه خواهد بود.
سياست هاي سلطان قابوس در عمان در سال هاي گذشته همواره بر عقلانيت و احتياط بنا شده و در كمتر جاهايي از ديگر رهبران عرب شوراي همكاري خليج فارس كه عمان نيز جزو شش شوراي همكاري مي باشد، تاثير پذيرفته است.
پس از فرار عبد ربه منصور هادي از صنعا به عدن، كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس و البته به درخواست و سفارش عربستان، سفارتشان را به عدن در جنوب يمن منتقل كردند، اما عمان به عنوان عضو اين شورا، كماكان سياستهاي مستقلي از رياض در يمن پيش گرفت و سفارت خود را در صنعا حفظ كرد.
سلطان قابوس بن سعيد پادشاه عمان اخيرا در نامه اي به ملك سلمان بن عبدالعزيز شاه عربستان، جنگ كنوني اين كشور عليه يمن را دام آمريكا براي عربستان و تجزيه آن دانست و خواستار توقف اين جنگ شد.
سلطان قاموس و ديگر مقامات كشور عمان كه در تنگه هرمز و در مسير مهمترين مركز عبور محموله هاي تجاري جهان قرار گرفته، همواره خود را متفاوت از ديگر اعضاي شوراي همكاري خليج فارس باور مي كنند و اين موضوع در جهت گيري ها و سياست هاي متعادل اين كشور ديده مي شود.
عماني ها بر خلاف سعودي ها، ايران را يك تهديد نمي بينند و به همين دليل است كه عمان از برنامه هاي عربستان براي ايجاد اتحاديه خليج فارس، دوري مي كند.
عمان تنها كشور عضو شواري همكاري خليج فارس نيست كه از سياست خارجي عربستان پيروي نمي كند. قطر و حتي امارات نيز در برخي مسايل منطقه اي با رياض هم نظر نبوده و و با اين كشور اختلاف دارند.
كريستفر ديويدسن نويسنده كتاب 'بعد از شيوخ: فروپاشي امرا و شيوخ خليج فارس' و استاد دانشگاه دورهام انگليس مي گويد، 'قابوس خود را در مسير امني قرار داده، به واسطه معاملات آمريكا در منطقه تبديل شده، روابط ايران را گرم مي كند و به صراحت مي گويد كه هيچ كاري با اتحاديه خليج فارسي كه عربستان حامي اش است، ندارد. وي باهوش ترين فرد در شوراي همكاري است'.
عربستان سعودي از تلاش عمان براي نزديكي روابط با ايران و همچنين از تصميم اين كشور در مخالفت آشكار با اتحادي صميمي تر در شوراي همكاري خليج فارس كه به دستيابي رياض به موضعي قدرتمندتر در منطقه كمك مي كند، نگران و ناراحت است، با اين وجود، موضع گيري بي طرفانه عمان نقش كليدي و يك ميانجي منطقه اي را براي اين كشور رقم زده است.
بن علوي وزير خارجه عمان اخيرا و در راستاي انتقاد از نقش هاي عجولانه و نابخردانه عربستان گفت: برخي مي خواهند زماني كه دچار بحران شدند، شوراي همكاري به مثابه سپري براي حفاظت از آنها عمل كند، اما اين كمكي به پيشرفت شوراي همكاري نمي كند، يا بايد طبق سياستي واقعي آن را توسعه دهيم و يا اينكه از آن خارج شويم.
سياست هاي منطقي دولت عمان همچنين موجب شد كه اين كشور در گفت وگوهاي هسته اي بين ايران و آمريكا نيز در مقطعي از زمان، نقش ميانجي را ايفا نمايد.
عمان اكنون نيز به دليل عدم مشاركت و همراهي با عربستان در جنگ عليه يمن، به عنوان يك واسطه مورد قبول براي حل بحران يمن بين جنبش مقاومت مردمي انصارالله و ديگر گروه هاي درگير با گروه ائتلاف به رهبري عربستان مطرح شده و تاحد زيادي نيز براي توافق بين آنها به موفقيت دست يافته كه در صورت دستيابي به موفقيت، مي تواند اهميت نقش كليدي و مثبت اين كشور در منطقه را دوچندان نمايد.
**خاورم**1653**1651
تاریخ انتشار: ۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۰
تهران - ايرنا - پايگاه خبري 24 امارات روز شنبه در گزارشي از احتمال توافق بين جنبش مقاومت مردمي انصارالله يمن با گروه اتئلاف تجاوز به اين كشور به رهبري عربستان براي حل بحران يمن خبر داد.