به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا ، سید حسن هاشمی روز یكشنبه در همایش هفته بدون دخانیات (4 تا 10 خرداد) اظهار امیدواری كرد كه مجلس نهم در سال پایانی فعالیتش، یك تصمیم سلامت محور یعنی افزایش مالیات سیگار به تصمیمات قبلی خود اضافه كند.
وی با بیان این كه بیش از 60 هزار مرگ در سال در ایران به دلیل مصرف مواد دخانی است، خاطرنشان كرد: برخی افراد عنوان میكنند كه افزایش مالیات سیگار موجب قاچاق سیگار میشود در حالی كه این روش، روشی علمی و بینالمللی است كه بسیاری از كشورها آن را تجربه كرده و موفق بودهاند و سازمان جهانی بهداشت نیز آن را پیشنهاد داده است.
وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی ادامه داد: متاسفانه در كشور ، كمتر از 10 درصد از قانون مترقی مبارزه با دخانیات اجرا میشود.
هاشمی تصریح كرد: در كشور، از قانون بسیار صحبت میشود اما قانون گریزترین ، خود ما هستیم و مردم هم در این زمینه به بزرگترها تاسی میكنند و هنگامی كه میبینند بالادستیها اهمیتی به اجرای قانون نمیدهند، آنان نیز قانونگریز میشوند.
وی اضافه كرد: قانونگریزی به جای این كه موجب نكوهش و تقبیح شود، موجب اقتدار میشود.
وی یادآور شد: بیش از 12 سال پیش قانون ممنوعیت استعمال دخانیات در محیط های سربسته تصویب شد اما اجرا نشد.
وزیر بهداشت گفت: بارها درباره ممنوعیت استعمال سیگار سخن گفته شده و بیشتر همایش های در ارتباط با دخانیات نیز برای آرامش خودمان بوده و اتفاق خاصی در جامعه رخ نداده است.
هاشمی تصریح كرد: جامعه ما تا آن اندازه سیاسی شده است كه از بدیهیاتی مانند عوارض مهلك دخانیات ، غافل شده است و این مساله گرفتاری های جامعه را سال به سال، افزایش می دهد.
وی ادامه داد:دخانیات، مقدمه ای برای بروز بسیاری از آسیب های اجتماعی است؛ در دنیا، كارهای بزرگی برای مبارزه با سیگار انجام شده كه موفقیت های چشمگیری بدست آمده است.
وی اضافه كرد: طی یك و نیم سال گذشته بارها از دخانیات صحبت كرده ایم و این مسایل را آنقدر تكرار می كنیم تا به مطالبه عمومی تبدیل و اثربخش شود.
وزیر بهداشت با اشاره به شعار امسال سازمان جهانی بهداشت مبنی بر اعمال مالیات بر خرده فروشی سیگار، گفت: هر چه ما می گوییم كه افزایش مالیات سیگار، یك روش علمی به شمار می آید و در 70 كشور جهان، موجب كاهش مصرف دخانیات شده است اما برخی دوستان می فرمایند كه این مساله در كشور ما متفاوت است و اگر مالیات اضافه شود ، قاچاق سیگار نیز افزایش می یابد.
هاشمی افزود: این در حالی است كه قاچاق می تواند در رابطه با موضوعات دیگر نیز رخ دهد اما چرا این اتفاق نمی افتد؟! اگر ما باور كنیم كه مصرف دخانیات، بلای جامعه ما است آنگاه ورود و توزیع آن نیز در جامعه حتما كاهش می یابد.
وزیر بهداشت ، خاطرنشان كرد: سال گذشته با همكاری كارشناسان بین المللی، طرحی را به مجلس پیشنهاد كردیم كه اگر ظرف پنج سال، مالیات بر عرضه سیگار را به 50 درصد برسانیم ، 11 هزار میلیارد تومان به خزانه دولت واریز می شود؛ این رقم را نمی خواهیم با كشورهای همسایه كه مالیات آنها 80 درصد قیمت سیگار است، مقایسه كنیم.
وی ادامه داد: اگر وزارت بهداشت در گذشته طمعی به این مالیات داشت (كه به حق بوده است ) اما امروز ما می گوییم با افزایش مالیات سیگار، سالانه حداقل دو هزار و 500 میلیارد تومان دریافتی خواهید داشت كه می توان در حوزه های مختلف آن را هزینه كرد.
وزیر بهداشت اضافه كرد: هرچند وزارت بهداشت می تواند به این دریافتی ها چشم داشته باشد زیرا مصرف مواد دخانی موجب افزایش بیماری ها می شود. همانگونه كه می گوییم عده ای ماشین دارند و عده ای ندارند و یارانه بنزین نباید فقط به آنان كه اتومبیل دارند اختصاص یابد، یارانه سلامت نیز باید به همه افراد (بیمار یا فاقد بیماری) اختصاص یابد؛ 90 درصد سرطان های ریه به دلیل مصرف سیگار است.
هاشمی گفت: درمان سرطان ریه، هزینه های سرسام آوری دارد؛ بیماری های ریوی ، چهارمین علت مرگ و میر در كشور است؛ فقط یك قلم داروی فرد مبتلا به سرطان ریه بالغ بر یك میلیارد تومان است؛ اینجا هم (به خاطر سوبسیدهای سلامت)
ظلم می كنیم.
وی تصریح كرد: متاسفانه افزایش مالیات بر خرده فروشی سیگار در مجلس شورای اسلامی، رای نیاورد؛ نمی خواهیم بگوییم دولت موافق بود؛ معتقد هستیم دولت و مجلس، هر دو خطا كردند.
وی تاكید كرد: سلامت مردم در گروی تصمیمات كارشناسی است؛ كارشناسان فن براین باورند كه مالیات بر قیمت خرده فروشی سیگار حتما باید افزایش یابد در غیر اینصورت، من به عنوان مسوول بهداشت كشور، كاری غیر از موعظه كردن - كه البته آن هم اثربخشی خود را دارد -، نخواهم داشت؛ برای مبارزه با مصرف دخانیات حتما باید الزامات آن وجود داشته باشد.
وزیر بهداشت با تاكید بر ضرورت افزایش مالیات سیگار گفت: مجلس شورای اسلامی باید در این زمینه تصمیم بگیرد و حتی اگر دولت پیشنهادی در این زمینه نداشته باشند؛ نمایندگان مجلس -كه باید از منافع مردم دفاع كنند- در قالب طرح می توانند افزایش مالیات سیگار را پیشنهاد دهند همچنانكه هر ساله 10 درصد تغییر در بودجه ایجاد می شود.
هاشمی افزود: اعمال مالیات بر عرضه سیگار می تواند در كاهش مصرف دخانیات، بسیار كمك كننده باشد اما در این زمینه با برخی دوستان، اختلاف نظر وجود دارد و انتظار است كه مساله افزایش قاچاق سیگار، بهانه ای برای افزوده نشدن مالیات سیگار نباشد.
وی ادامه داد: در كنار تلاش های دولت و مجلس، خانواده ها به ویژه جوانان باید مراقبت های لازم در زمینه مصرف نكردن دخانیات را انجام دهند ؛ امید است اگر ما به عنوان سیاستگذاران در كاهش مصرف دخانیات در كشور كوتاهی كردیم ، خود خانواده ها برای زندگی سالم، تلاش و مراقبت كنند.
وزیر بهداشت در ادامه سخنان خود به برگزاری جلسه ستاد كشوری كنترل دخانیات اشاره كرد و گفت: آخرین جلسه این ستاد ، تقریبا 6 ماه پیش برگزار شد.
هاشمی یادآور شد: بدون اعمال و رعایت قانون توسط دستگاه های مجری، كار خاصی نمی توان در زمینه كنترل مصرف دخانیات انجام داد.
اجتمام ** 9185 ** د . الف**1776
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۷
تهران - ایرنا - وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواست تا نسبت به افزایش مالیات بر قیمت سیگار اقدام كنند.