تهران-ایرنا- فضاپیمای كاسینی سازمان فضایی آمریكا (ناسا) كه حدود 20 سال پیش از زمین به فضا پرتاب شد روز یكشنبه برای آخرین بار از نزدیكی هایپریون (Hyperion) قمر زحل عبور می كند.

به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی Space.com، فضاپیمای كاسینی با فاصله 19 هزار مایل دریایی از مقابل حلقه این قمر كه شكل نامنظمی دارد، عبور می كند.مایل دریایی یا میل دریایی یك واحد اندازه ‌گیری طول است. یك مایل دریایی معادل دقیقا ۱۸۵۲ متر تعریف می‌شود.

ناسا اعلام كرد: این مقابله كهكشانی حدود ساعت 9:30 روز یكشنبه به وقت شرق آمریكا رخ می دهد و تصاویر آن در فاصله زمانی میان 24 تا 48 ساعت بعد به زمین منتقل می شود.مهندسان امیدوارند كه كاسینی بتواند تصاویری با جزئیات بیش از پیش از سطح هایپریون تهیه كند،اما چرخش این قمر بیضی شكل غیر قابل پیش بینی است و این موضوع پیش بینی اینكه چه بخش هایی از این قمر در مقابل دوربین كاسینی قرار می گیرد را برای دانشمندان دشوار می سازد.

هایپریون كه برای اولین بار در سال 1848 كشف شد یكی از 150 قمر تخمینی زحل است اما به دلیل شكل نامنظم و ظاهر اسفنجی آن یكی از عجیب و غریب ترین قمرهای این سیاره به شمار می رود.

كاسینی در 10 سال گذشته چند بار از مقابل هایپرون عبور كرده است و نزدیكترین عبور آن 2005 بود كه تنها 314 مایل (505.33 كیلومتر) با این قمر فاصله داشت.

فضاپیمای كاسینی كه در اكتبر 1997 به همراه فضاپیمای هویگنس آژانس فضایی اروپا به فضا پرتاب شد، در سه سال آینده چند ماموریت مهمتر انجام خواهد داد.كاسینی وقتی در سال 1997 زمین را ترك كرد ، هفت سال بعد یعنی در سال 2004 به زحل رسید. از آن پس این فضاپیما در حال چرخش به دور سیاره زحل بوده است. كاسینی تمام وقت در حال ارسال تصاویر و اطلاعات جدید به زمین است. این فضاپیما تصاویر شگفت انگیزی از حلقه های زحل گرفته است.

كاسینی به دور زحل گشته و اطلاعاتی از آن به زمین مخابره می‌كند ولی هویگنس یك فضاپیمای كوچك بود كه از كاسینی به سمت قمر زحل یعنی تیتان فرستاده شد و اطلاعاتی از سطح آن كسب و به زمین مخابره كرد.

زُحَل یا كِیوان، پس از مشتری، دومین سیارهٔ بزرگ منظومه شمسی و ششمین سیاره دور از خورشید است. زحل یك گلوله گازی غول‌پیكر است كه با وجود حجم زیادش تنها ۹۵ برابر زمین جرم دارد. یك روز كامل در كیوان برابر ۱۰ ساعت و ۳۹ دقیقه در زمین و یك سال آن برابر ۲۹٫۵ برابر سال زمین است. در این سیاره نیز مانند زمین چهار فصل مشاهده می‌شود.

ستاره شناسی به نام گالیله 400 سال قبل اولین كسی بود كه حلقه های زحل را دید و این كشف را در سال 1610 میلادی با استفاده از تلسكوپ انجام داد.دانشمندان به طور قطع می گویند كه حلقه های زحل به ضخامت و قطر هزاران كیلومتر از یخ و سنگ تشكیل شده است. ازدیگر نكات جالب این است كه اگرچه زمین تنها یك ماه دارد ، اما كیوان دستكم 60 ماه دارد. زحل بسیار بزرگتر از زمین است به گونه ای كه بیش از 700 زمین می تواند در داخل آن جای بگیرد.

علمی(6)**2038**1599