به گزارش ایرنا، طلا به معنی فلزی ارزشمند است كه تجلی ماندگاری، كمیابی و زیبایی است اما اصطلاح متناقض 'طلای كثیف' برای زباله، جالب و محصول قرن اخیر است.
زباله در دوره صنعتی و دوره ای كه بحث نگرانی از پایان پذیری زمین مطرح است، حكم طلا را دارد و گاهی حتی ارزشمندتر و سود مندتر از فلز زرد رنگ طلاست.
زباله را می توان برای همیشه نابود كرد یا آن را به چرخه تولید بازگرداند یا به آن زندگی دوباره داد و به حفظ طبیعت كمك كرد.
كار سختی هم نیست، فقط به جداسازی زباله از مبدا نیاز است و این كار هم فقط سه مرحله دارد:در مرحله اول بهتر است كمتر زباله تولید كنیم، آن هم زباله هایی كه از شیشه، كاغذ و نایلون تشكیل شده است.
مرحله دوم، تفكیك زباله هاست كه در این مرحله نیاز به دو تا كیسه یا سطل جداگانه داریم، یك كیسه برای زباله های خشك و دیگری برای زباله های تر.
موقع دور ریختن زباله، ته مانده غذاها، پوست میوه و زباله های فاسد شدنی را در كیسه یا سطل زباله جداگانه بیندازیم.
همچنین تمام كاغذها، پلاستیك و شیشه ها را باید در كیسه زباله خشك قرار دهیم .
برای جداسازی زباله های خشك هم به سه كیسه جداگانه نیاز داریم، كاغذها در یك كیسه، مواد پلاستیكی در كیسه دیگر و اجناس شیشه ای را هم در كیسه ی جداگانه ای بیندازیم.
مرحله سوم هم كار سختی نیست فقط موقع حضور پرسنل شهرداری، باید كیسه ها را دم درب منزل بگذاریم.
یك كارشناس امور شهری می گوید: تولید زباله انواع مختلف شامل زباله های شهری، بیمارستانی، صنعتی، كشاورزی و خانگی دارد كه هر كدام باید به شیوه درست و ساختارمند دفع شود.
حسن محمدی در گفت وگو با گزارشگر ایرنا اظهار داشت: اینطور نیست كه با خروج زباله از منزل یا شهر، آنها را از چرخه طبیعت حذف كرده باشیم.
به گفته وی، زباله حكم كیمیا را دارد كه می تواند طلا شود یا عامل و منشا آلودگی و بیماری باشد.
این كارشناس امور شهری افزود: هنوز در میان بسیاری از مردم، قراردادن زباله در سطل زباله امری تجملی است، با آنكه بواقع هزینه و زمان صرف آن نمی شود.
محمدی تصریح كرد: بدون تردید اولین قدم در كم كردن هزینه دفع پسماند و رسیدن به درآمد ناشی از بازیافت، تفكیك زباله های قابل بازیافت و غیرقابل بازیافت یا به اصلاح زباله های خشك و تر است.
به گفته وی، رسانه ها در تبلیغ و ترویج و نهادینه كردن عادت جداسازی زباله در منازل نقش بسیار مهمی دارند هرچند در این زمینه هم ضعیف عمل می شود.
محمدی افزود: ملی شدن فرهنگ جداسازی زباله های قابل بازیافت از غیرقابل بازیافت گام اول رسیدن به درآمد پایدار است.
مسوول خدمات شهری شهرداری شهركرد نیز گفت: روزانه 250 نیروی خدماتی و نظافتی شهرداری با 20 دستگاه ماشین آلات جمع آوری زباله در شهركرد حدود 128 تن زباله خانگی و پنج تن زباله بیمارستانی خنثی شده و بی خطر را جمع آوری، دفن و امحاء می كنند.
پژمان درخشان در گفت وگو با ایرنا، سرانه تولید زباله توسط هر شهروند شهركردی را روزانه 725 گرم عنوان كرد.
به گفته وی، تفیكیك زباله و مدیریت پسماند ابتدا به هر شهروند برمی گردد و این امر نیز نیازمند فرهنگ سازی است.
درخشان گفت: بدون تردید ترغیب شهروندان به جداسازی زباله های خود در صورتی عملاً امكانپذیر است كه ابزار لازم و بدون دردسر در اختیار شهروندان قرار بگیرد.
مسوول خدمات شهری شهرداری شهركرد افزود: طرح تفكیك زباله های خشك و تر در این شهر، تدوین و به شورای شهر ارسال شد كه بدلیل نداشتن صرفه اقتصادی تصویب نشد.
وی افزود: برای نهادینه كردن و فرهنگ سازی در باره یك موضوع شهری بخصوص تفكیك و بازیافت زباله ها توسط شهروندان نباید نگاه درآمدزایی داشت.
درخشان تصریح كرد: طرح پسماند و تفكیك زباله خشك و تر نیز به سازمان شهرداری و دهیاریهای كشور ارسال شد كه آن طرح نیز بدلیل نداشتن كارخانه بازیافت زباله در شهركرد تصویب نشد.
وی گفت: تا زمانی كه طرحی تصویب نشود و مطالعات و ارزیابی آن انجام نشود نمی توان كارخانه بازیافت زباله احداث كرد.
درخشان مدعی شد: دستگاه های دیزلی زباله خردكن در شهرهای كشور مشكلات زیست محیطی دارد و نیترات و سرب فراوان تولید می كند.
به گزارش ایرنا، براساس گفته های كارشناسان امور شهری و روستایی استانداری چهارمحال و بختیاری، سرانه تولید زباله در هر شهر استان متفاوت است و بدلیل نداشتن طرح جامع مدیریت شهری، آمار صحیح و دقیقی در این پیوند وجود ندارد.
به گفته این كارشناسان، هم اینك جمع آوری، دفع و امحاء زباله در شهرهای استان به جز شهركرد، به صورت سنتی انجام می شود.
مدیركل محیط زیست چهارمحال و بختیاری نیز در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: در چهارمحال و بختیاری، سالانه 264 هزار و 368 تن پسماند عادی تولید می شود.
شهرام احمدی فارسانی تأكید كرد: دفن اصولی و بهداشتی پسماندهای تولیدی در چهارمحال و بختیاری باید مهمترین برنامه مسوولان مربوطه باشد.
وی افزود: به همین منظور، تهیه و اجرای طرح جامع مدیریت پسماند، به عنوان یكی از مهمترین نیازهای جامعه در دستور كار مسوولان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
وی تصریح كرد: این طرح، اكنون برای شهرهای شهركرد، بروجن و فارسان تهیه شده است.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان افزود: برای دفن اصولی و بهداشتی این زباله ها باید اقدامات لازم و برنامه ریزی علمی صورت گیرد.
احمدی فارسانی گفت: در حال حاضر، تمام پسماندهای عادی(خانگی) نقاط مختلف چهارمحال و بختیاری، به صورت سنتی دفن می شود.
وی اظهار كرد: طرحهای طبیعت پاك زاگرس و بنیان انرژی مهرگان، به منظور تولید انرژی از زباله و بازیافت، در دستور كار مسوولان چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است.
به گفته احمدی فارسانی، سرانه تولید پسماند و زباله در روستاهای چهارمحال و بختیاری 600 گرم است.
وی افزود: سال گذشته 259 مورد پایش محل دفن زباله در استان انجام و 41 مكان یابی محل دفن پسماند نیز انجام شد.
وی ادامه داد: سال گذشته 154 اخطار برای شهرداریها و دهیاریها در زمینه دفع غیراصولی پسماند صادر شد كه از این تعداد 25 نفر از شهرداران و دهیاران به مراجع قضایی معرفی شدند.
به گزارش ایرنا،هم اكنون 18 تشكل زیست محیطی مردم نهاد در چهارمحال و بختیاری، به منظور دفن اصولی پسماندها و تلاش برای داشتن محیط زیست سالم، با اداره كل حفاظت محیط زیست استان همكاری می كنند.
چهارمحال و بختیاری 40 شهر و بیش از 900 روستا و آبادی دارد.
گزارش از: نرگس كریمی
7361/6027
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۳
شهركرد- ایرنا- هر روز و شب آن را دور می ریزیم و به آن می گوییم 'طلای كثیف'، در حالی كه این طلا، آنقدرها هم كثیف نیست و برای بازیافت آن عزم جدی آن هم از نوع نهادینه شدن فرهنگ نیاز است.