تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۳

دزفول - ایرنا - آتش سوزی در بیشه زارهای دزفول بر اثر خشكی هوا، افزایش دما یا سهل انگاری و در بعضی موارد به قصد سودجویی با هدف تصرف زمین برای توسعه كشاورزی در سال های اخیر روند صعودی داشته و موجب نگرانی دوستداران محیط زیست شده است.

به گزارش ایرنا با وجود هشدارهای مكرر اداره حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی، جهاد كشاورزی و حتی دستگاه قضایی مبنی بر ممنوعیت آتش زدن بقایای مزارع گندم همچنان شاهد این تخلف از سوی بسیاری از كشاورزان در منطقه شمال استان خوزستان هستیم.

تداوم این روند علاوه بر آسیب جدی به خاك موجب سرایت آتش به مراتع و بیشه های اطراف مزارع شده و خسارت های جبران ناپذیری وارد كرده است.

منابع موثق در دزفول وقوع آتش سوزی در بیشه زارهای منطقه بر اثر سرایت آتش از مزارع همجوار را اقدامی عمدی از سوی برخی كشاورزان سودجو با هدف توسعه اراضی كشاورزی عنوان كرده و خواستار برخورد جدی دستگاه قضایی با این تخلف زیست محیطی هستند.

به گفته رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دزفول در آخرین مورد آتش سوزی در بیشه های اطراف دزفول كه دوشنبه هفته گذشته به وقوع پیوست 25 هكتار جنگل و بیشه در بخش مركزی دزفول در منطقه 'زاویه ها' در آتش سوخت.

علی درخشانی فر افزود: ظهر دوشنبه در محل زاویه های احمد سلطان (خرسان) و عزیب در 18 كیلومتری شهر دزفول یك مورد آتش سوزی گسترده به وقوع پیوست كه با همكاری نیروهای آتش نشانی و شهرداری مهار شد.

وی افزود: به دلیل وجود بقایای آتش در لابلای بیشه زارها كه از دید پنهان شده بود و وزش باد شدید، عصر سه شنبه دوباره آتش شعله ور شد كه این آتش سوزی نیز مهار شد.

درخشانی علت این آتش سوزی را بیشتر خشكی هوا، شدت گرما، كمبود رطوبت بیشه زارها به علت خشكسالی اخیر و بی دقتی كشاورزان در آتش زدن كاه و كلش مزارع گندم عنوان كرد و گفت: بر خلاف اطلاعیه های فراوانی كه از تاریخ 15 فروردین ماه صادر و آتش زدن بقایای گندم ممنوع اعلام شده است باز هم شاهد این اقدام از سوی كشاورزان منطقه هستیم.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دزفول كل بیشه زارهای حوزه استحفاظی دزفول را بیش از پنج هزار هكتار عنوان كرد و گفت: این بیشه زارها در منطقه زاویه ها ،عجیروب و چغامیش واقع شده است.

وی در خصوص عمدی بودن آتش سوزی ها و تخریب جنگل ها و بیشه زارها برای استفاده كشاورزی اظهار كرد: به نظر نمی رسد آتش سوزی ها عمدی باشد و یكی از دلایل آتش سوزی های اخیر بی دقتی كشاورزان در آتش زدن بقایای مزارع گزارش شده است.

فرهاد قلی نژاد رییس اداره حفاظت محیط زیست دزفول نیز در این خصوص علت آتش سوزی روزهای اخیر در بیشه زارهای دزفول را آتش زدن بقایای مزارع گندم عنوان كرد و گفت: كارشناسان در حال بررسی میزان خسارت وارده هستند.

بخشدار مركزی دزفول نیز در این خصوص گفت: بر اساس تجربه سال های گذشته و بررسی كارشناسی علت برخی آتش سوزی ها در دزفول عمدی است اما عمدی بودن آتش سوزی اخیر تاكنون تایید نشده است.

غلامعلی سعادتی فرد افزود: بخشی از آتش سوزی صورت گرفته به دلیل غفلت دامداران در خاموش كردن آتش، بخشی به دلیل خشكی هوا و جرقه زدن و بخشی نیز به دلیل رعایت نكردن اصول ایمنی صورت گرفته است ضمن اینكه در برخی موارد نیز آتش سوزی ها به صورت طبیعی و به دلیل وجود پوشش گیاهی درختان و حرارت بالا اتفاق می افتد.

وی اظهار كرد: بیشتر آتش سوزی ها در بیشه زارهای منطقه در سال های اخیر به علت سرایت آتش از كاه و كلش مزارع آتش زده شده از سوی كشاورزان بوده كه كشاورزان به دلیل بهره برداری سریع تر از مزارع اقدام به آتش زدن بقایای مزارع می كنند.

بخشدار مركزی دزفول گفت:در سال های اخیر اقدامات زیادی برای آموزش كشاورزان از سوی اداره های مربوطه صورت گرفته و این آموزش در كاهش آتش زدن بقایای مزارع گندم در منطقه موثر بوده است.

وی گفت: پنج زاویه با نام های زاویه مشعلی،مرادی،حاجیان ،عزیب و احمد سلطان (خرسان) در شهرستان دزفول وجود دارد كه در فاصله 13 تا 18 كیلومتری شهر دزفول واقع شده است.

آتش زدن بقایای مزارع گندم در منطقه شمال خوزستان كه همزمان با آغاز برداشت گندم در منطقه از اردیبهشت ماه آغاز شده و همچنان رو به افزایش است موجب بروز مشكلات تنفسی برای بیماران و تشدید آلودگی هوای استان خوزستان شده است.

در شرایطی كه نفس استان خوزستان بر اثر تشدید پدیده گرد و غبار در سال های به شماره افتاده است آتش زدن بقایای مزارع گندم و جو در مناطق مختلف آلودگی هوای این استان را تشدید كرده و دستگاه های ذیربط همچنان تنها نظاره گر این اقدام مخرب زیست محیطی هستند.

شهرستان دزفول در شمال خوزستان دارای بیش از 371 هزار هكتار جنگل و مرتع است.

2077/7278/6068/6065