تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۱

تهران- ايرنا- روزنامه آرمان در صفحه گزارش اجتماعي نوشت: در حالي تب استفاده از داروهاي لاغري روزبه‌روز فراگيرتر مي‌شود كه همواره مسئولان هشدارهايي درباره مصرف اين داروها و به‌ويژه مصرف داروهاي تقلبي مي‌دهند.

اين گزارش كه در روز شنبه شانزدهم خرداد 1394 خورشيدي به قلم زهرا سليماني انتشار يافته، مي افزايد: امروزه در دنيا تب لاغري و تناسب اندام خيلي‌ها را درگير كرده است كه اين نياز گاهي فردي است و گاهي در جريان ارتباط با ديگران و به‌دليل تاثيري كه افراد روي يكديگر مي‌گذارند به‌وجود آمده است. داروهاي لاغري مثل قارچ‌هايي كه هر جايي را براي رشد و نمو مناسب مي‌يابند، همه جا گسترده شده‌اند؛ از برخي داروخانه‌ها گرفته تا سوپرماركتي‌ها و از عطاري‌ها گرفته تا دستفروشان. در گزارش‌هاي منتشرشده از سوي پزشكي‌قانوني و اخبار منتشرشده در صفحه حوادث رسانه‌ها كم نيستند افرادي كه به‌دليل مصرف خودسرانه اين داروها جانشان را از دست مي‌دهند يا اينكه به عارضه‌هاي شديد و خفيف‌ دچار مي‌شوند.

دو سال پيش علي‌اكبر سياري، معاون بهداشت وزارت بهداشت از مصرف داروي كاهش وزن اكسي اليت (oxyelite) هشدار داد و گفت: «اين دارو موجب بروز 50 مورد نارسايي كبد مي‌شود و بايد هرچه زودتراز داروخانه‌ها جمع‌آوري شود». اگر قرار باشد فهرستي از داروهاي لاغري غيرمجاز، تقلبي و عارضه‌زا تهيه شود، اين فهرست طول و تفصيل زيادي خواهد داشت. داروهاي لاغري مشتري دارند و هرجا تقاضا وجود داشته باشد عرضه محصولات تقلبي و عارضه‌زا هم وجود دارد و دقيقا به همين دليل است كه نظارت‌ها در اين زمينه بايد افزايش يابد.

لاغري با دارو پايه علمي ندارد

يك متخصص تغذيه درباره تاثير داروهاي لاغري موجود در بازار به «آرمان» مي‌گويد: به هيچ عنوان لاغري را نبايد به عنوان يك مقوله قابل‌دسترس در طول يك روز و دو روز دانست بلكه لاغري با رژيم غذايي مناسب و ورزش موثر اتفاق مي‌افتد. مسعود كيمياگر مي‌افزايد: داروهاي موجود در بازار به‌عنوان چربي‌سوز هيچ تاثيري در لاغري ندارند آن هم به اين دليل كه از لحاظ علمي چيزي به‌عنوان چربي‌سوز وجود ندارد و هنوز دارويي كه بتواند چربي‌ها را بسوزاند، يافت نشده است. او تاكيد مي‌كند: تبليغات درباره محصولات لاغري در بازار به شكل موقت مي‌تواند تاثيراندكي داشته باشد و نظر مخاطبان را جلب كند اما اغلب داروهاي موجود با برندهاي لاغري نه‌تنها مفيد نيستند بلكه براي سلامتي كاملا مضرهستند. به گفته اين متخصص از لحاظ علمي داروهاي چربي‌سوز چندان مفيد نيستند و فقط قرص ونوستات تنها داروي بدون عارضه‌اي است كه به طور طبيعي منجر به كاهش 100 گرم چربي در پايان هفته مي‌شود و سازمان‌هاي بهداشتي جهان نيز آنها را تائيد كرده‌اند اما بايد توجه داشت كه فرد با خوردن اين دارو چربي اندكي از بدنش دفع مي‌شود و اثر آن فقط در حد كاهش 400 گرم وزن در ماه است و فرد مصرف‌كننده به همراه رژيم غذايي با استفاده از اين قرص كاهش وزن را خواهد داشت. كيمياگر مي‌افزايد: اين دارو به دليل اينكه باعث دفع چربي از داخل روده مي‌شود برخي افراد آن را به‌عنوان چربي‌سوز مي‌شناسند اما اين قرص چربي‌سوز نيست و فقط از طريق تاثير بر دستگاه گوارش باعث دفع سريع چربي‌ها مي‌شود و مابقي داروهاي گياهي يا شيميايي كه در بازار وجود دارد و هر روز نيز بر تعدد و تنوع آنها افزوده مي‌شود براي كاهش وزن هيچ تاثيري هم نخواهد داشت. اين متخصص تغذيه تصريح مي‌كند: بايد توجه داشت كه داروي ونوستات هم با عوارضي همچون دل درد، اسهال و... همراه است؛‌ به نظر من لاغري دارو ندارد و كاهش وزن فقط با رژيم غذايي مناسب و ورزش امكان‌پذير است. كيمياگر تصريح مي‌كند: متاسفانه افراد خواستار اين هستند كه سريع و بدون زحمت لاغر شوند، آنها بايد بدانند كه با اين طرز فكر نمي‌توانند به هدفشان برسند. او درباره تاثير ليپوساكشن و ديگرعمل‌هاي زيبايي كه با كاهش وزن افراد همراه است، مي‌گويد: اين عمل براي لاغري موضعي مناسب است، براي مثال فرد لاغر شده اما همچنان شكم چاقي دارد و براي كاهش چربي‌هاي موجود بايد اين عمل را انجام دهد اما عمل ليپوساكشن و ديگر عمل‌هاي لاغري را نبايد به‌عنوان لاغركننده قطعي در نظر داشت بلكه بايد رژيم غذايي مناسب را رعايت كرده و فقط به دليل كاهش چربي‌هاي موضعي نمي‌توان به اين عمل به عنوان درمان اميدوار بود. بايد توجه داشت كه بعد از عمل ليپوساكشن اولين نقاطي كه چربي به بدن برمي‌گردد همان نقاط مورد عمل خواهد بود و افراد بعد ازهرگونه عمل لاغري بايد از رژيم مناسب استفاده كنند.

خودنمايي دغدغه مردم شده است

يك جامعه‌شناس درباره بروز پديده لاغري و افزايش جراحي‌هاي لاغري و زيبايي در جامعه به «آرمان» مي‌گويد: در كشورهاي جهان سوم بيكاري از نرخ بالايي برخوردار است و افراد هم به‌دليل عدم اعتماد به نفس احساس كمبود دارند كه اين نارسايي ذهني باعث شده تغييرات اين‌چنيني را خواستار باشند. مصطفي اقليما مي‌افزايد: هم‌اكنون تنها تفريح برخي خودنمايي شده است و اينكه در جمع‌هاي خانوادگي يا دوستان بگويند كه لاغر يا چاق شده‌اند به يك ارزش كاذب در جامعه مبدل شده است. به گفته او ما شاهد اين اقدامات در همه اقشار جامعه هستيم. اين جامعه‌شناس تاكيد مي‌كند: بايد توجه داشت كه حتي در 30 سال پيش هم آگهي تبليغاتي درباره كاهش وزن وجود داشت اما افراد خودشان را به اين راحتي در معرض تغيير قرار نمي دادند اما در حال حاضر نه‌تنها اين ارزش‌هاي كاذب اغلب خانم‌ها را درگير كرده بلكه كم نيستند آقاياني كه به‌دنبال لاغري، جراحي زيبايي بيني و انواع عمل‌هاي زيبايي هستند، در اصل همه اين اقدامات به دليل بيكاري و عدم اعتماد به نفس در افراد است. به گفته او در كشورهاي پيشرفته داروهاي لاغري يا چاقي در داروخانه‌ها و مغازه‌ها عرضه نمي‌شود بلكه با خريدهاي اينترنتي و به‌طور مخفيانه مي‌توان به اين كالاها دست يافت آن هم به اين دليل كه اين داروها تائيد شده نيستند. اقليما تصريح مي‌كند: براي مثال چند سال پيش قرص منيزيم و زينك به عنوان قرص‌هاي افزايش‌دهنده قد به مبلغ 300 هزار تومان در داروخانه‌ها به فروش مي‌رسيد. با اينكه اين دارو به هيچ‌عنوان در افزايش قد تاثير نداشت و حتي قيمت آن هم در كل اروپا به مبلغ شش دلار بود؛ پاسخگويي جدي‌تر مي‌تواند از بروز اين آسيب‌ها به جامعه جلوگيري كند. نهادينه‌شدن قانون و احترام به آن در كنار نظارت جدي بر تخلفات مي‌تواند از آسيب‌هايي كه در جامعه وجود دارد تا حد زيادي بكاهد.

*منبع: روزنامه آرمان

**گروه اطلاع رساني**1893**9131