به گزارش ایرنا، از آن جا كه بیش از 90 درصد آب مصرفی شُرب و صنعت و بیش از 70 درصد از آب مصرفی بخش كشاورزی چهارمحال و بختیاری از منابع زیرزمینی تامین می شود،این وابستگی به منابع زیر زمینی توام با تداوم هشت ساله كاهش بارشها،میزان منابع آبی این استان را از دو میلیارد مترمكعب در سال 84 به یك میلیارد مترمكعب در زمان كنونی رسانده است.
تغییر اقلیم و نوع بارشها از برف به باران بر منابع آبی استان بخصوص آبهای زیر زمینی موثر بوده، بگونه ای كه تغییرات كسری مخازن در دشتهای مختلف استان شدتی بین چهار تا 277 میلیون مترمكعب داشته و سطح آبهای زیرزمینی نیز در دشتهای مختلف بین 10متر تا 25 متر كاهش یافته است .
اكنون مخازن آبهای زیرزمینی استان بر اساس بارشهایی كه باید صورت می گرفت، بیش از 800 میلیون مترمكعب كسری دارد.
این در حالی است كه با تداوم خشكسالی و كم آبی، مسوولان ناگزیر به حفر چاه های بیشتر در سطح دشتها و آبخوانها شده اند كه این امر نیز منجر به تداوم كاهش سطح منابع آبهای زیرزمینی و كم آبی بیشتر در روستا و شهرها شده است.
به اعتقاد كارشناسان،كم آبی ها تا جایی ادامه می یابد كه منتج به حفر بیشتر چاه ها و كاهش بیشتر سطح آبخوانها شده و كمبود دوباره منابع آبی در مناطق شهری و روستایی را در پی دارد.
اقدام شركت آب و فاضلاب شهری استان برای حفر چاه در مرغزار شهركرد، نمونه ای از این دور تسلسل است كه نارضایتی كشاورزان منطقه را به دنبال داشته است.
این كشاورزان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان كاهش شدید منابع آبهای زیر زمینی دشت شهركرد و تبدیل شدن آن به یكی از كانونهای مولد ریزگرد در استان، جلوگیری از حفر هرگونه چاه و مقابله با نابودی بیشتر در این مرغزار را خواستار شدند.
كشاورزان و دامداران شهركرد،حفر بیش از 25 حلقه چاه برای مصارف شرب و كشاورزی را عامل اصلی خشكی این مرغزار می دانند و اظهار می دارند: میزان برداشت آب از سفره های زیر زمینی دشت شهركرد بیش از حد و ظرفیت آن است و چنانچه حفاری دیگری در آن انجام شود خشكی كامل و نابودی قریب الوقوع این دشت قطعی است.
بر اساس اعلام شركت آب منطقه ای، از میان 12 دشت آبرفتی چهارمحال و بختیاری 9دشت ممنوعه اعلام شده كه دشت شهركرد یكی از آنهاست.
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری نیز اظهار داشت:این اقدام با هدف جبران كمبود آب ساكنان شهركرد صورت گرفته است و آب این چاه ها به شهر یا استان دیگری منتقل نمی شود.
قدرت الله بیگلری، تعداد حفاریها در مرغزار شهركرد را سه حلقه چاه ذخیره و اضطراری عنوان كرد و افزود: آب چشمه كوهرنگ(آبی كه بخشی از نیاز مردم شهركرد را تامین می كند) بدلیل كُدورت بالا، هم اینك از مدار مصرف خارج شده است و برای تامین آب شُرب مردم شهركرد و آمادگی برای مقابله با بحران كمبود آب این شهر چاره ای جز حفر سه حلقه چاه جدید و اضطراری در این منطقه نیست .
وی با بیان اینكه حفر این چاه ها اقدامی كوتاه مدت است، گفت: بهره برداری از این چاه ها تنها تا تكمیل پروژه انتقال آب بِن - بروجن در دستور كار این شركت قرار دارد.
بیگلری قول مساعد داد تا با تكمیل و بهره برداری از این پروژه، تمام چاه های موجود در مرغزار شهركرد با هدف ذخیره سازی برای نسلهای آینده و بالا آمدن سطح سفره های زیر زمینی، پُلمپ و تعطیل شود.
پروژه انتقال آب بن-بروجن با هدف تامین آب آشامیدنی 14 شهر و 11 روستا با جمعیتی بیش از 400هزار نفر در استان در حال اجراست .
به گزارش ایرنا،شاید بتوان دلیل این دور تسلسل را كه جز كاهش منابع آبی،خشكی بیشتر دشتها و سرعت فزاینده كم آبی دستاورد دیگری ندارد، در بی توجهی برخی مسوولان به بهره برداری و استحصال آبهای سطحی یا نبود فرهنگ سازی كافی برای مصرف بهینه آب در گذشته دانست.
اكنون استانی كه به'بام ایران' شهرت دارد و تامین كننده 10 تا 11 درصد از منابع آبی كشور در سالهای گذشته بوده، برای تامین آب شُرب مردم خود نیازمند خشكاندن دشتها و گرفتن حیات از جان مرغزارهاست.
شهركرد مركز استان چهارمحال و بختیاری به عنوان بلندترین مركز استان در كشور، به 'بام ایران' مشهور است.
از: شكوفه سلیمانی
6027/8125
تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۱
شهركرد-ایرنا-تداوم هشت ساله خشكسالی در دشت و مرغزارهای چهارمحال و بختیاری، دور تسلسلی را در بسیاری از مناطق این استان بوجود آورده كه بر خشكی مداوم مرغزار ها و تداوم كم آبی ها دامن زده است.