دوشنبه- ایرنا- وزیر كشور تاجیكستان در دیدار با همتای ایرانی خود تاكید كرد كه كشورش در همه زمینه ها بویژه آموختن خط فارسی به كمك ایران نیاز دارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، رمضان رحیم زاده عصر شنبه در پایان اجلاس دو روزه وزیران كشورهای عضو سازمان همكاری های شانگهای در محل وزارت كشور با عبدالرضا رحمانی فضلی همتای ایرانی خود دیدار و گفت وگو كرد.

وی، مهمترین بحران كنونی جهان را تروریسم و افراط گرایی دانست و ابراز امیدواری كرد كه با همكاری های منطقه ای، هرچه زودتر راه حلی برای رفع این مشكلات اتخاذ شود.

رحیم زاده در ادامه به ابراز نگرانی امام علی رحمان رئیس جمهوری اشاره كرد از اینكه بخشی از مردم كشورش كم سواد و بی سواد بوده و در دام مبلغان سلفی و افراط گرایی ها افتاده و اكنون درگیر فعالیت های تروریستی هستند.

وزیر كشور تاجیكستان همچنین با یادآوری نیاز نیروهای امنیتی، پلیس و مرزبانی تاجیكستان به آموزش و تجربه آموزی، از ایران درخواست كمك كرد.

رحیم زاده افزود: پلیس تاجیكستان در تمام زمینه ها بویژه در بخش آموختن خط فارسی نیاز به كمك ایران دارد و امیدواریم در این زمینه هرچه سریعتر برنامه ها و تفاهم نامه ها عملیاتی شوند.

وی به برنامه های ماهواره ای از جمله شبكه «وصال حق» كه درصدد ایجاد فتنه در این كشور هستند اشاره و از ایران درخواست كرد برای مقابله با پخش برنامه های این شبكه سلفی به تاجیكستان كمك كند.

** گزینه نظامی تنها راه حل مبارزه با تروریسم نیست

وزیر كشور ایران نیز در این دیدار با یادآوری اینكه در 6 ماه اخیر دو بار به تاجیكستان سفر كرده است، گفت: به طور حتم سفر مقام های دو كشور سبب گسترش روابط خواهد شد.

وی افزود: در فاصله دو سفر خود به تاجیكستان پیگیر توافق های انجام شده میان دو كشور بوده رئیس جمهوری ایران نیز تاكید داشتند كه توافقات باید حتماً عملی شود.

رحمانی فضلی به برگزاری مانور در تاجیكستان برای مقابله با اقدامات تروریستی اشاره و خاطرنشان كرد: باید توجه داشت كه راه حل تروریسم فقط نظامی نیست زیرا كسانی كه جذب گروه های تروریستی می شوند ایدئولوژی و فهم نادرستی از دین دارند.

وی افزود: سركردگان تروریستها از فقر مردم سوء استفاده كرده و با شعارهای دروغین آنها را فریب می دهند بنابراین در كنار امكانات و عملیات نظامی و بالا بردن سطح اطلاعات باید به گونه ای برخورد شود كه مردم احساس كنند دولت ها با آنها هستند؛ ضمن آنكه باید به مردم آگاهی داد تا فریب نخورند.

وزیر كشور ایران ادامه داد: هرقدر به گروه های اسلامی معتدل كه در چارچوب قانون، عقل و شرع فعالیت می كنند میدان برای فعالیت داده شود، در آن صورت دامنه فعالیت گروه های افراطی نیز محدود خواهد شد؛ همچنین هر میزان تلاش كنیم جوانان را به سوی اسلام واقعی جذب كنیم، آنها به سمت اسلام انحرافی و افراط گرایی نخواهند رفت.

رحمانی فضلی به تجربه ایران در مبارزه با تروریسم و افراط گرایی اشاره و خاطرنشان كرد: وظیفه می دانیم به برادران مسلمان خود كه چنین آفتی به آنها وارد شده است كمك كنیم.

وی با تاكید بر اینكه تروریسم یك مساله بین المللی است نه منطقه ای، دلیل آن را متمركز شدن غرب و آمریكا روی منطقه خاورمیانه بیان كرد و افزود: آمریكا و متحدانش برای بهره برداری از ترویستها از آنها حمایت سیاسی، اطلاعاتی، تجهیزاتی و تبلیغاتی می كنند.

وی با بیان اینكه در منطقه نیز برخی كشورهای مرتجع همراه با غرب و آمریكا هستند، افزود: به طور حتم این كشورها در آینده پشیمان خواهند شد زیرا دامنه فعالیت های تروریستی به سرزمین آنها نیز خواهد رسید.

وی تاكید كرد كه مبارزه با تروریسم باید توسط مردم و دولت های منطقه باشد و خود این كشورها بتوانند راه حل ارایه داده و امنیت را برقرار سازند.

وی از دیگر معضلات مهم دیگر در منطقه را مواد مخدر برشمرد و گفت: این معضل امروزه به موضوع تروریسم و امنیت پیوند خورده است زیرا بخشی از منابع مالی تروریستها از طریق قاچاق مواد مخدر تامین می شود بنابراین مبارزه با آن باید جدی گرفته شود.

وی گفت كه جمهوری اسلامی ایران آماده همكاری و انتقال تجارب و اطلاعات خود به مسئولان تاجیكستان درباره مبارزه با مواد مخدر است.

رحمانی فضلی در ادامه با بیان اینكه جمهوری اسلامی ایران با تاجیكستان اشتراكات فرهنگی، زبانی، دینی و تاریخی بسیاری دارد، افزود: به قول مقام معظم رهبری، دو كشور قوم و خویش هستیم و امیدواریم این رفت و آمدها باعث تقویت همكاریها شود.

وی درباره شبكه های ماهواره ای از جمله «وصال حق» گفت: این رسانه های مربوط به عناصر سلفی و وهابی در تلاشند با اقدامات و برنامه های تبلیغی، اقدام به جذب نیرو برای آموزش تروریستها كنند.

وی به برخورد شدید با گروه های تروریستی سلفی و وهابی تاكید كرد و گفت: فعالیت اسلامی كسانی كه در قالب حزب و منطبق با ساز و كار قانونی كشور است باید تقویت شود زیرا مانع رشد افراط گرایی می شوند.

وزیر كشور ایران همچنین در بخش دیگری از سخنان خود افزود: تبلیغات در ایران برای سرمایه گذاری در تاجیكستان انجام می شود اما از شما انتظار داریم امنیت سرمایه گذاری را تامین كنید.

رحمانی فضلی از طرف تاجیكستانی خود خواست تدبیری اندیشیده شود تا زندانیان ایرانی دوران محكومیت خود را در ایران سپری كنند.

وزیر كشور تاجیكستان نیز با تاكید بر اینكه كشورهای منطقه با همكاری یكدیگر مشكلات را حل و فصل كنند، افزود: در آینده موضوع تبادل زندانیان را بررسی و تلاش خواهیم كرد راه حلی برای آن پیدا كنیم.

آساق*1*312** 2023