به گزارش ایرنا گروه كشورهای بزرگ صنعتی جهان اولین بار در سال 1975بعد از نشست دوستانه ای بین 'والری ژیسكار دستن' رییس جمهوری پیشین فرانسه و 'هلموت كهل' صدراعظم سابق آلمان در پاریس با حضور شش كشور شكل گرفت كه كانادا نیز یك سال بعد به آن پیوست.
'بوریس یلتسین'رییس جمهوری سابق روسیه با دعوت 'تونی بلر' نخست وزیر پیشین انگلیس و 'بیل كلینتون' رییس جمهوری پیشین آمریكا رسما به نشست سال 1997 این گروه دعوت شد و با عضویت رسمی روسیه به این گروه در سال ،1998،اسم آن به طور رسمی به گروه هشت ( G8) تغییر كرد.
این روند تا سال 2014 ادامه داشت كه به دلیل بحران اوكراین و الحاق شبه جزیره كریمه به روسیه روابط غرب با مسكو رو به تیرگی گذاشت و سران این گروه در نشست مارس 2014 در لاهه هلند با كنارگذاشتن روسیه از گروه آن را دوباره به گروه هفت تبدیل و نشست برنامه ریزی شده در ژوئن 2014 در 'سوچی' روسیه را به بروكسل منتقل كردند.
بر اساس آمار و ارقام 'گزارش ثروت جهانی' شركت چندملیتی خدمات مالی 'سوئیس كریدیت/Swiss Credit' كشورهای صنعتی عضو گروه هفت شامل آلمان، انگلیس، كانادا، آمریكا، ژاپن، ایتالیا و فرانسه بیش از 64 درصد از ثروت خالص جهان را در اختیار دارند.
در چهل و یكمین نشست سران گروه هفت كه امروز و فردا (17 و 18 خرداد) در كاخ تاریخی 'المائو' در محدوده منطقه شهری 'كرون' بین شهرهای 'گارمیش- پارتن كرشن' و 'میتنوالد' ایالت باواریا آلمان برگزار می شود؛ اقتصاد جهانی و موضوعات مهم پیش روی این كشورها در حوزه سیاست خارجی، امنیت و خط مشی توسعه از جمله مهم ترین موضوعات در دستور كار است.
در زمینه اقتصاد، حمایت و تسهیل رشد اقتصادی و گفت وگوهای تجاری بین كشورهای عضو گروه هفت موضوع مورد بحث است. همچنین تغییرات اقلیمی، امنیت انرژی و توسعه بحث و بررسی می شود.
غیر از این موضوعات اقتصادی، بحران های اوكراین، یونان، سوریه، تروریسم داعش و تحریم علیه روسیه از دیگر موضوعات مطرح هستند، هر چند حوادثی كه روزهای اخیر در فیفا روی داد نیز احتمالا مطرح خواهد شد. دسته دیگر موضوعاتی هستند كه به دلیل ریاست آلمان بر گروه هفت و برگزاری آن در این كشور مطرح می شوند مانند توانمندسازی زنان، موضوعات بهداشت و درمان، آلودگی دریایی و كارآمدی انرژی.
سران كشورهای عضو گروه هفت قرار است فردا در نشستی با سران چند كشور آفریقایی از جمله روسای جمهوری نیجریه، لیبریا، سنگال، اتیوپی، تونس و عراق مبارزه با تروریسم، شیوه تحقق اهداف توسعه و بهداشت و درمان بعد از سال 2015 و رشد و توسعه مستمر در آفریقا را بررسی كنند.
دیپلمات های ارشد عضو كشورهای گروه هفت از مدت ها قبل در نشست های آمادگی پیش نویس توافق ها را آماده كرده اند كه بیانیه نهایی را به دست می دهد و 'آنگلا مركل' صدراعظم آلمان در بسیاری از این نشست ها حاضر بوده است.
*** نشست گروه هفت؛ زیر سایه انتقاد و اعتراض
اعتراضات به برگزاری نشست گروه هفت در شهر گارمیش پارتن كرشن در 10 كیلومتری كاخ المائو محل برگزاری نشست و درگیری معترضان با نیروهای پلیس همچنین به كارگیری 20 هزار نیروی امنیتی و انتظامی برای حفظ امنیت نشست از دو روز دشوار برای پلیس آلمان و صرف هزینه های زیاد برای این نشست خبر می دهد.
مهم ترین انتقاد معترضان و منتقدان آنها این است كه نشست گروه هفت كشور صنعتی جهان با هزینه كشورها و مردم عادی و كشورهای مهمی برگزار می شود كه در این نشست حاضر نیستند.
مركل این موضوع را كه برای نشست گروه هفت بیش از 200 میلیون یورو از پول مالیات دهندگان صرف شده رد كرده است. ضمن اینكه منتقدان می گویند این نشست به دلیل غیبت هند و چین بی نتیجه خواهد بود زیرا این دو كشور نیز در عرصه اقتصاد جهانی نقش مهمی دارند.
همچنین هزینه 200 میلیون یورویی شامل افرادی نیست كه هر یك از سران این كشورها با خود می آورند، مانند دو هزار نفری كه همراه با 'باراك اوباما' رییس جمهوری آمریكا در این نشست حاضر خواهند بود.
مركل كه پیش از این برای اطمینان از برگزاری درست و تعیین دقیق دستور العمل جلسه با سران كشورهای شركت كنند در واشنگتن، اوتاوا، لندن، پاریس، رم و توكیو دیدار كرده است به این انتقادات پاسخ داد و گفت: پیامدهای جهانی شدن در داخل و خارج از كشورها برای ما مهم است، زیرا می خواهیم این روند عادلانه پیش برود.
***نشست گروه هفت؛ زیر سایه قدرت اقتصادی آلمان
مركل در مصاحبه ای با شبكه خبری 'سی بی اس' با رد این موضوع كه آلمان در این نشست خواستار تبلیغ درمورد سیاست های مالی خود است، یادآور شد: غیر از من سران چندین كشور اروپایی دیگر نیز در نشست حاضر هستند و باید به این تعداد، سران صندوق جهانی پول و بانك جهانی را نیز اضافه كرد.
وی همچنین در مورد اعمال قدرت آلمان بر روند تغییر بازپرداخت بدهی های یونان نیز گفت: می خواهیم مذاكرات با یونان در مورد ادامه اعطای وام ها به این كشور به نتیجه برسد، یونان می خواهد در منطقه یورو بماند اما باید اصلاحات ضروری را انجام دهد تا در منطقه یورو بماند.
مركل افزود: موضوع تغییرات آب و هوا یكی از موضوعات مهم است اما یقینا تمركز در مورد اقتصاد جهانی و چالش های سیاست خارجی است. ما همچنین بهداشت جهانی و توانمندسازی زنان را بررسی می كنیم. كشورهای عضو گروه هفت مسبب تولید بخش زیادی از گاز دی اكسید كربن هستند؛ اما بدون همكاری كشورهایی مانند چین و هند نمی توانیم به هدف كاهش تولید گاز دی اكسید كربن برسیم.
صدراعظم آلمان در این مصاحبه همچنین با اشاره به غیبت روسیه در نشست گروه هفت آن را باعث تاسف دانست و گفت: اما به نظر من با اتفاقاتی كه افتاد، این عدم حضور اجتناب ناپذیر بود.
با وجود این وی به استمرار روابط غرب با روسیه تاكید كرد و گفت: مسكو نقش بسیار فعالی در زمینه انهدام تسلیحات شیمیایی سوریه ایفا كرد و از طرف دیگر در مذاكرات گروه 1+5 با ایران نیز به همین اندازه فعال است كه امیدوارم این مذاكرات به نتیجه برسد.
وزرای امور خارجه روسیه و آمریكا نیز در ماه مه (اردیبهشت) در سوچی دیدار كردند، درگیری های زیادی وجود دارد كه ما بدون روسیه نمی توانیم آنها را حل كنیم و راه های دیپلماتیك مناسبی برای همراه كردن روسیه در گفت وگو خواهیم یافت.
***نشست گروه هفت؛ فرصتی برای ترمیم روابط تیره برلین- واشنگتن
رسوایی همكاری سازمان اطلاعات همكاری خارجی آلمان (بی ان دی/BND) با آژانس امنیت ملی آمریكا (ان اس ای/NSA) برای جاسوسی از مقامات و شركت های اروپایی نیز به مخدوش كردن روابط دو طرف منجر شده است، شاید به همین دلیل مركل و اوباما تصمیم رفته اند امروز صبح و پیش از آغاز نشست در دیداری دوجانبه شركت كنند.
غیر از سران هفت كشور صنعتی دبیركل سازمان ملل متحد، رییس بانك جهانی، صندوق بین المللی پول، سازمان تجارت جهانی، سازمان امنیت و همكاری در اروپا نیز در این نشست حاضر خواهند بود.
** نشست گروه هفت؛ رایزنی سران درمورد توافق جامع هسته ای با ایران
در همین حال یك مقام مطلع دولت آلمان نیز پنج شنبه گذشته (14 خرداد) مذاكرات هسته ای ایران و دستیابی به توافق جامع نهایی را یكی از اصلی ترین موضوعات مورد بررسی در زمینه سیاست خارجی در نشست سران گروه هفت عنوان كرد.
این مقام ارشد دولت آلمان كه حاضر به افشای نام خود نشد،در پاسخ به این سوال كه آیا موضوع لغو تحریم های ایران نیز در دستور كار سران گروه هفت قرار دارد یا خیر،بدون اشاره به جزئیات مذاكرات گفت كه سران شركت كننده در اجلاس آلمان روند مذاكرات هسته ای ایران را به خوبی بررسی خواهند كرد.
اروپام**9157** 1701
تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۲
تهران-ایرنا- چهل و یكمین نشست سران گروه هفت امروز و فردا درحالی به میزبانی آلمان برگزار می شود كه انتقادات نسبت به هزینه های زیاد این نشست، همچنین غیبت كشورهای صاحب اقتصادهای نوظهور یعنی، روسیه، چین و هند در آن افزایش یافته است.