تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۲

ایلام - ایرنا - ایلام، سرزمین آلام و دردها، سرزمین طلوع خورشید، سرزمین شهره به عروس زاگرس این روزها تن سوخته و خاكستریش آماج شعله های بی رحم زبانه آتش است.

به گزارش ایرنا، اینجا مردمانش با بلوط های زیبا انس و الفتی دیرین دارند و سایه سار خنك و دلنشین بلوط ها و بنه های پیر برای شان اصالت سرزمین شان است.

اینجا هر روز خورشید از پس كوه ها رو به بلوط های تناور سلام می دهد و آسمان به وسعت دل های مردمانش آبی و مهربان است.

این بلوط های كهن سال پناه مردمان این دیار در روزهای سخت آوارگی بودند و آنها را در گرما و سرمای روزهای جنگ و آوارگی سخاوتمندانه تكیه گاه و سایه سار بودند.

مردمان این سرزمین رویاهای خویش را نه در شهرهای بازی و زیبا بلكه در انداختن تابی بر شاخه های زیبای بلوط جستجو كردند و تنها مفر تفرج آنان این بلوط های زیبا و سرسبز بود.

در پی بی احتیاطی عوامل انسانی، اواخر هفته گذشته آتش بر دامن عروس زاگرس افتاد و بخش وسیعی از جنگل های دامنه كوه شلم غریبانه در آتش سوخت.

با وجود اینكه مسوولان منابع طبیعی پیش از این در خصوص روشن كردن آتش در مراتع و جنگل های استان به مردم بویژه گردشگران و طبیعت گردان هشدار داده بودند اما بواسطه سهل انگاری عوامل انسانی هر روز گوشه ای از دامن عروس زاگرس در آتش می سوزد.

با وجود اینكه زنان و مردان ایلامی از لحظات آغازین آتش سوزی اواخر هفته گذشته همپای گروه های امدادی، یگان حفاظت منابع طبیعی و محیط زیست، بسیج، شهرداری و آتش نشانی برای خاموش كردن آتش در محل حادثه حضور یافتند اما به علت خشك بودن علف ها و وزش باد، بخش وسیعی از جنگل های شلم طعمه آتش شد.

وقتی ستاد بحران وضعیت آتش سوزی در كوه شلم را بحرانی اعلام و از طریق رسانه ها ار مردم درخواست كمك كرد خیل زیادی از شهروندان با هر آنچه كه در توان داشتند شبانه راهی كوه شدند و سعی كردند كه آتش جنگلزارهای بلوط را خاموش كنند.

دیدن مردانی كه شجاعانه در دل شب برای خاموش كردن آتش به كوه شلم ایلام آمده بودند و حماسه مردانگی و غیرت خویش را همچون سال های دفاع مقدس این بار برای مهار آتش در جنگل های استان آفریدند، بیانگر علاقه و عشق آنان به این سرزمین و بلوط های دوست داشتنی اش بود.

این در حالی بود كه در همان روز آتش در گوشه گوشه جنگل های زاگرس در ایوان، هانیوان، ملكشاهی و مله پنجاب نیز همزمان زبانه كشید و بخش هایی از این كهنسال درختان زیبا طعمه حریق شدند.

هنوز زخم های شلم التیام نیافته بود كه فرماندار دهلران از وقوع آتش سوزی در سطح شش هكتار از اراضی جنگلی (دنه) در بخش زرین آباد این شهرستان خبر داد.

به گزارش ایرنا، روزهای گذشته بروز چند مورد آتش سوزی در مناطق جنگلی و مرتعی استان ایلام خسارت زیادی به منابع طبیعی و زیست گاه های حیات وحش زد.

بخش های وسیعی از منطقه جنگلی چغاسبز و ارتفاعات شلم مشرف بر شهر ایلام، منطقه پلنگ كنار در شهرستان ایوان، ارتفاعات روستای بلیین واقع در دهستان سیوان (میشخاص) و منطقه جنگلی مله پنجاب در روزهای گذشته دستخوش حریق شده بودند.

مدیر كل منابع طبیعی ایلام با ابراز تاسف از وقوع آتش سوزی های متعدد در هفته گذشته در جنگل های زاگرس گفت: نیروهای منابع طبیعی و محیط بانی پنج شهرستان تابعه استان در 24 ساعت اخیر برای كمك به اطفای حریق به محل حادثه آمده و در خاموش كردن و مهار آتش به سایر نیروهای امدادی كمك كردند.

خیراله آذر كردار در خصوص علت حادثه و میزان دقیق خسارت به عرصه های طبیعی ایلام گفت: به احتمال زیاد عامل انسانی و بی احتیاطی باعث بروز این حادثه است ضمن اینكه هنوز امكان بررسی دقیق میزان خسارت به عرصه ها مشخص نیست بنابراین در روزهای آینده و پس از خاموش شدن كامل آتش، در این خصوص اقدامات لازم را انجام می دهیم.

وی، از استقرار نیروهای منابع طبیعی و محیط بانی بعنوان دیده بان در محل حادثه خبر داد و گفت: استقرار این نیروها بمنظور مراقبت از سرایت آتش و سقوط كنده های نیم سوخته درختان خشك به پایین ارتفاعات در محل حضور دارند و این حضور تا خاموش شدن كامل آتش ادامه دارد.

توپوگرافی خشن منطقه، كوهستانی بودن، تاریكی، دسترسی سخت، وزش باد شدید و سختی مسیر از جمله موانعی بود كه مهار آتش را با مشكل مواجه كرده بود ولی با تلاش نیروهای امدادی، آتش نشانی، منابع طبیعی، سپاه، بسیج و گروه های مردمی و دوستداران محیط زیست پس از حدود 20 ساعت آتش بطور كامل مهار شد.

آذركردار اضافه كرد: بی توجهی و سهل انگاری افراد ممكن است منجر به آتش سوزی در جنگل ها شود كه باید افراد نسبت به آن توجه ویژه داشته و در زمان حضور در عرصه ها حافظ منابع طبیعی باشند.

مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری ایلام افزود: سال گذشته 34 مورد آتش سوزی در سطح جنگل های استان رخ داد كه 280 هكتار از كل جنگل های استان در اثر این آتش سوزی ها خسارت دید.

وی میانگین زمان رسیدن به مناطق مختلف جنگلی استان در صورت بروز آتش سوزی توسط عوامل امدادی را 20 دقیقه اعلام كرد و گفت: متاسفانه استان ایلام از تجهیزات و امكانات كافی برای مهار آتش برخوردار نیست.

آذركردار تاكید كرد: كوهستانی بودن مناطق جنگلی و راه های صعب العبور امكان دسترسی سریع برای مهار حریق را با مشكل مواجه می كند، این در حالیست كه وسعت جنگل های استان زیاد است و نمی توان برای هر هكتار آن محیط بان مستقر كرد.

وی اظهار كرد: در صورت عدم همكاری مردم در مهار آتش، صدها و هزاران هكتار از عرصه های جنگلی استان دچار حریق می شد.

مدیركل منابع طبیعی ایلام گفت: بیشترین عامل آتش سوزی در عرصه های جنگلی استان، مربوط به خطای انسانی است.

آذركردار با بیان اینكه حدود 50 هزار تا 60 هزار خانوار ایلامی در روزهای تعطیل وارد عرصه های طبیعی می شوند، افزود: امكان عمدی بودن این آتش سوزی ها وجود ندارد اما بطور قطع سهل انگاری و بی احتیاطی گردشگران باعث بروز حادثه شده است.

وی از همكاری و همراهی مردم فهیم و دوستدار طبیعت استان ایلام و تمامی دستگاه های اجرایی، انتظامی و امدادی كه در مهار آتش سوزی مشاركت داشتند، قدردانی كرد.

وی، علت بیشتر این آتش سوزی ها را بی احتیاطی و رعایت نكردن نكات ایمنی از سوی برخی افراد اعلام كرد و افزود: منابع طبیعی،حفظ جنگل ها و مراتع سرمایه ملی هستند و مراقبت و حفاظت از آنها وظیفه همگانی است.

مدیركل بحران استان نیز گفت: استان ایلام با جمعیت 570 هزار نفری دارای 640 هزار هكتار جنگل است و می توان گفت سرانه هر ایلامی از جنگل های بلوط 1،12 درصد است.

احمد كرمی اظهار كرد: باید علت وقوع و راه های جلوگیری از آتش سوزی جنگل ها، مراتع و خاموش كردن آنها را جستجو كرد و برای ممانعت از این حوادث برنامه ای جدی داشت.

وی ادامه داد: بدون شك با وقوع آتش سوزی ها علاوه بر از بین بردن درختان زیبای بلوط و جنگل های استان كه ریه ایلام محسوب می شوند و سالانه بیش از ده ها تن گرد و غبار را مهار می كنند، بسیار از گونه های مختلف جانوری و گیاهی نیز در معرض خطر قرار می گیرند.

كرمی اضافه كرد: حتی ممكن است در اثر این آتش سوزی ها برخی گونه های نادر منقرض شوند و به كلی از بین بروند.

به گزارش ایرنا، وقوع آتش سوزی های متعدد در جنگل های زاگرس تهدیدی جدی برای منابع طبیعی منطقه و كشور و یك زنگ خطر و هشدار برای مسوولان است تا تمهیدات لازم برای حفاظت از این موهبت های الهی را بیندیشند و علاج واقعه قبل از وقوع بكنند.

640 هزار هكتار معادل حدود 87 درصد مساحت استان ایلام را جنگل و مرتع تشكیل می دهد.

گزارش: ناهید ابراهیمی

7177/9002