تهران - ايرنا - قرقيزستان مي گويد طرحي را آماده كرده است كه در صورت موافقت تاجيكستان 10 كيلومتر ديگر از منطقه مرزي مورد اختلاف اين دو كشور آسياي ميانه، مشخص و علامت گذاري خواهد شد.

به گزارش روز دوشنبه ايرنا به نقل از رسانه هاي قرقيزستان، اين 10 كيلومتر در منطقه «آق چيچيك» در مرز ناحيه ليلك استان «بادكند» قرقيزستان با ناحيه «كان بادام» استان سغد تاجيكستان واقع شده است.

«قربانباي اسكندرف»، نماينده ويژه حكومت قرقيزستان در مسئله تعيين و علامت گذاري مرز‌هاي اين كشور به رسانه هاي محلي گفت: در مورد اين 10 كيلومتر، در نشست اخير كمسيون بين دولتي بررسي مسائل مرزي توافق به دست آمده بود كه اكنون به شكل سند از جانب بيشكك به اين كمسيون ارائه مي‌شود.

وي گفت در اين محدوده اختلاف نظر تنها بر سر يك كيلومتر و بر سر يك چشمه بود كه با جلب نظر مقامات محلي بر سر اين چشمه هم به توافق رسيديم.

قربانباي اسكندرف گفت تاكنون از 908 كيلومتر مرز تاجيكستان و قرقيزستان 567 كيلومتر مشخص و از اين ميزان نيز 519 كيلومتر در سطح كمسيون بين دولتي تصويب،تعيين و علامت گذاري شده ‌است.

وي گفت:‌ در ماههاي اخير پيشرفت‌هاي قابل ملاحظه اي در مورد رفع اختلافات مرزي دو كشور ديده مي‌شود و هر دو طرف عزم زيادي براي اين موضوع از خود نشان مي‌دهند.

بحث تعيين و علامت گذاري مرز بين تاجيكستان و قرقيزستان از زمان فروپاشي اتحاد جماهير شوروي در سال 1991 ادامه دارد.

نماينده ويژه قرقيزستان مي گويد كه تاجيكستان در مذاكرات مرزي به اسناد دوران تقسيمات مرزي آسياي مركزي در سال‌هاي 1927-1924تكيه مي‌كند، ولي قزقيزستان اسناد سال‌هاي 1959-1958 و سال 1989 را قبول دارد.

وي گفت: ‌متاسفانه كميسيون مرزي در آغاز روند تعيين و علامت گذاري مرزي دو كشور سند مشخصي را انتخاب نكرد و بر همين اساس مشكل اختلافات مرزي همچنان باقي مانده است و به همين خاطر دو طرف خسارات زيادي در اين مورد متحمل شده اند و نزاع هاي متعددي بين ساكنان نواحي مرزي رخ داده است.

تاجيكستان و قرقيزستان در مقايسه با ديگر كشورهاي آسياي مركزي به دليل نداشتن ذخيره‌هاي بزرگ نفت و گاز و كمبود دسترسي به نيروي برق در بيشتر بحث‌هاي داغ منطقه از جمله در مسائل آب و برق ديدگاه مشترك دارند.اما روابط اين دو كشور را مسائل مرزي خدشه دار كرده‌ است.

بحث‌مربوط به مسائل مرزي بين دوشنبه و بيشكك به ويژه در يك سال و نيم گذشته اوج گرفته و باعث چندين ماجرا از جمله درگيري‌هاي مسلحانه بين ساكنان دو طرف در مناطق ليلك و بادكند قرقيزستان با نواحي اسفره و باباجان غفورف تاجيكستان شده است.

قرقيزستان در ابتداي سال 2014 در پي يك نزاع ، مرز‌هايش با تاجيكستان را براي سه ماه بست و سفيرش را از دوشنبه فرا خواند.

تنها در سال 2014 در مرز قرقيزستان با تاجيكستان 30 در‌گيري رخ داد و در اين تنش‌هاي مرزي در سال گذشته در مجموع سه شهروند تاجيكستان از جمله يك افسر نيرو‌هاي مرزباني كشته و از هر دو طرف حدود 20 نفر زخمي شدند.

مذاكرات هيئت‌هاي دو طرف در سطح معاونان وزير توانست آتش تنش‌ها را تا حدي فرو نشاند و يك آرامي نسبي را در مرز تاجيكستان و قرقيزستان برقرار كند .

با وجود اين آرامش نسبي‌ اما در پي ماجرا‌هاي مرزي سال 2014 حجم تجارت بين تاجيكستان و قرقيزستان به شدت كاهش يافت و اين روند امسال هم ادامه دارد. بنا به آمار رسمي در دو ماه اول سال جاري ميلادي تاجيكستان و قرقيزستان چهار ميليون و 191 هزار دلار تبادل كالا داشته‌اند. از اين ميزان حدود چهار ميليون دلار را صادرات كالاهاي قرقيزستان به تاجيكستان تشكيل مي‌دهد و تاجيكستان در اين مدت (ماه‌هاي ژانويه و فوريه) به اين كشور همسايه به ميزان 376 هزار دلار كالا فروخته‌است.

به عقيده كار‌شناسان اين ميزان تبادل كالا جوابگوي ظرفيت‌هاي دو كشور همسايه نيست كه بيش از 900 كيلومتر مرز مشترك دارند.

سابقه درگيري ميان ساكنان نواحي دو سوي مرز مشترك تاجيكستان و قرقيزستان بر سر استفاده از راه ها و آب رودخانه ها در اين منطقه همواره وجود داشته است.

سال 1991 اتحاد جماهير شوروي ازهم پاشيد و امپراطوري روسيه به عنوان قدرت مركزي و كنترل كننده به كناري رفت اما اكنون اين جمهوري ها با كوهي از مشكلات بجا مانده از شوروي سابق از جمله اختلافات مرزي دست و پنجه نرم مي كنند.

اين سرزمين شامل تاجيكستان، ازبكستان، قرقيزستان، تركمنستان و قزاقستان به خاطر مشكلات مرزي، روابطشان همواره دستخوش تغييراتي شده است و اين موضوع بهانه اي براي دخالت مغرضانه قدرت هاي منطقه اي و فرامنطقه اي در آسياي مركزي شده است.

اختلافات و مرزبندي هاي داخلي و محلي اين جمهوري ها در دوران اتحاد جماهير شوروري ، اكنون بعد از گذشت 22 سال از استقلاشان همچنان لاينحل مانده است.

آساق**1663**1446