به گزارش ایرنا، در دورانی كه وزارت نفت با معضل كمبود نقدینگی برای اجرای طرح های صنعت نفت مواجه است، با ابتكار دولت قرار است بزرگترین طرح پالایشی كشور به طور كامل توسط بخش خصوصی اجرا شود.
براین اساس، قرار است تولید روزانه یك میلیون بشكه میعانات گازی پارس جنوبی به طور كامل به فرآورده تبدیل و صادر شود. طبق برنامه ریزی انجام شده روزانه 480 هزار بشكه میعانات گازی به پالایشگاه های سیراف، 360 هزار بشكه به پالایشگاه ستاره خلیج فارس، 120 هزار بشكه به پتروشیمی نوری و 120 هزار بشكه به پالایشگاه دوم پارس تخصیص داده شود تا به فرآورده های مختلف تبدیل شوند.
طرح فراگیر پالایشی سیراف با سرمایه گذاری حدود 3 میلیارد دلار با هدف جلوگیری از خام فروشی میعانات گازی، ایجاد ارزش افزوده، اشتغالزایی و تضمین تولید حداكثری از میدان گازی پارس جنوبی طراحی شده است.
این طرح به عنوان نخستین مدل مشاركتی در طرحهای صنعت نفت در زمینی به مساحت تقریبی 300 هكتار در منطقه پارس 2 (كنگان)، بین فازهای 13 و 19 پارس جنوبی احداث خواهد شد.
** افزایش قدرت چانه زنی ایران در بازار صادرات فرآورده های نفتی
خام فروشی، باعث از دست رفتن منابع ملی شده و ارزش افزوده اندكی برای كشور به دنبال دارد، اما تبدیل آن به فرآورده های نفتی، بازار گسترده ای را پیش روی تولیدكنندگان داخلی گشوده و قدرت چانه زنی ایران در بازار جهانی انرژی را افزایش می دهد.
براین اساس، طرح سیراف نیز با هدف پایان دادن به خام فروشی طرح ریزی شده و قرار است با بهره برداری كامل از آنها، روزانه 24 هزار و 800 بشكه گاز مایع، 128 هزار بشكه نفتای سبك، 148 هزار بشكه نفتای سنگین، 29 هزار و 600 بشكه سوخت جت و 149 هزار و 600 بشكه گازوییل تولید شود.
علیرضا صادق آبادی مدیرعامل شركت زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف در این خصوص می گوید: تولید میعانات گازی در بازار آسیا حدود 2.5 میلیون بشكه در روز است كه از این مقدار، حدود یك میلیون بشكه صادر می شود و مابقی آن به فرآورده های مختلف تبدیل می شود، اما بازار فرآورده ها حدود 50 میلیون بشكه است.
وی خاطرنشان كرد: با تبدیل میعانات گازی به محصولاتی مانند نفتا، سوخت جت و گازوئیل در این طرح امكان فعالیت گسترده تر در بازار فرآورده های نفتی كه حدود 50 میلیون بشكه در روز است، فراهم می شود.
مدیرعامل شركت زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف، افزود: به عنوان مثال، بازار تقاضای بزرگی برای گاز مایع وجود دارد بنابراین بازاریابی برای محصولات تولید شده در این میدان گازی به راحتی امكان پذیر است.
صادق آبادی اضافه كرد: همچنین نفتایی كه قرار است در پالایشگاه های سیراف تولید شود یكی از خوراك های اصلی صنعت پتروشیمی را تشكیل می دهد و بنابراین می تواند كاربرد گسترده ای در این صنعت داشته باشد.
** مشاركت بخش خصوصی
در دورانی كه وزارت نفت با معضل كمبود نقدینگی برای اجرای طرح های صنعت نفت مواجه است، بزرگترین طرح پالایشی كشور به اجرا گذاشته شده و قرار است به طور كامل توسط بخش خصوصی اجرا شود.
در فراخوان عمومی این وزارتخانه برای حضور در طرح فراگیر پالایشی سیراف، ٥٠ شركت متقاضی اجرای آن شدند كه وزارت نفت اقدام به بررسی صلاحیت فنی، اجرایی و مالی آنها كرد و در نهایت هشت شركت انتخاب شدند.
شركتهای تاپیكو، پتروفرآیند كرخه، مشاركت فالكون نارگان سازه، رامپكو، ناموران، تناوب و انرژی امین كسری پس از بررسی سوابق و صلاحیت ها به عنوان مجری این طرح بزرگ ملی انتخاب شده اند.
برای فراهم كردن شرایط سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی این طرح 480 هزار بشكه ای به هشت پالایشگاه 60 هزار بشكه ای تقسیم شده تا بدین ترتیب هر یك از سرمایه گذاران با تامین 300 میلیون دلار امكان ورود به این پروژه را پیدا كند.
همچنین به گفته مدیرعامل شركت زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف، برای كاهش هزینه ها منطقه سیراف برای احداث انتخاب شد كه دارای ویژگی های ممتازی است.
تخمین زده می شود كه احداث این پالایشگاه ها در سیراف باعث كاهش 1.5 میلیارد دلاری هزینه ها شود. پالایشگاه های سیراف در جوار فازهای پارس جنوبی قرار گرفته اند بنابراین برای انتقال میعانات گازی به پالایشگاه سیراف نیاز به احداث خطوط لوله نیست.
نزدیكی به دریا، عدم نیاز به ذخیره سازی میعانات گازی و وجود آبگیر از جمله امتیازاتی است كه هزینه های اجرا را در این طرح كاهش قابل توجهی می دهد.
زمین محل احداث این طرح به مساحت حدود ٢٥٠ هكتار (حدود ٣٠ هكتار برای هر پالایشگاه میعانات گازی) در نظر گرفته شده و از طرف سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در سایت ٢ پارس جنوبی به صورت اجاره ٢٠ ساله به متقاضیان بخش خصوصی واگذار می شود و پس از انقضای زمان اجاره، با موافقت سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس قرارداد اجاره زمین قابل تمدید خواهد بود.
براساس محاسبات انجام شده، دوره زمانی بازگشت سرمایه در این طرح حدود 3.5 سال پیش بینی شده، به طوری كه با محاسبه نفت 80 دلاری سالانه به طور متوسط 26.5 درصد سودآوری در این طرح وجود خواهد داشت.
** توسعه صنایع پایین دستی در كشور
به گفته صادق آبادی، در فازهای بعدی توسعه این طرح، قرار است كه صنایع پایین دستی كه از ظرفیت اشتغالزایی و درآمدزایی بالایی دارند در این منطقه مستقر شوند.
وی می گوید: پیش بینی ما نسبت به آینده بازارهای بین المللی، افزایش تقاضا و رونق صنعت پلاستیك است؛ بنابراین، احتمال ورود مجموعه پالایشی سیراف به این حوزه در فاز بعدی وجود دارد. ورود به فاز بنزین سازی، آروماتیك سازی یا الفین سازی گزینه هایی است كه پیش روی ما قرار دارد؛ اما آنچه كه قطعی به نظر می رسد این است كه بخش خصوصی تصمیم دارد زیرساختهای این مجموعه را تقویت كند.
اقتصام(5)2022**1558
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۱
تهران - ایرنا - همزمان با آغاز عملیات اجرایی ساخت پالایشگاه های 480 هزار بشكه ای میعانات گازی سیراف، طرح وزارت نفت برای پایان دادن به خام فروشی میعانات گازی و منابع هیدروكربوری اعلام شد.