تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۸

تهران - ایرنا - باب المندب، تنگه ای مهم و نقطه اتصال قاره آسیا و آفریقا است و به رغم آغاز تجاوز عربستان و ائتلاف عربی - آمریكایی در ششم فروردین سال جاری به یمن، نیروهای انصارالله و ارتش این كشور توانسته اند ثبات و امنیت را در این تنگه برای كشتی های تجاری فراهم كنند.

باب المندب تنگه راهبردی است كه گفته می شود سالانه حدود 50 هزار كشتی كوچك و بزرگ از آن عبور می كند.

متجاوزان عربستانی و ائتلاف عربی - آمریكایی كه به منظور ناامنی در منطقه اقدام به تجاوز به یمن كردند، از همان ابتدا سعی داشتند تنگه باب المندب را به تصرف خود درآورند و با ایجاد ناامنی در این تنگه ، آن را به گردن نیروهای انصار الله بیندازند كه با اقتدار نیروهای مردمی یمن به نقشه شوم خود دست نیافتند و انصار الله توانست، امنیت كشتی های در حال گذر از باب المندب را با اقتدار برقرار كند.



** خصوصیات و مشخصات باب المندب

باب‌المندب تنگه آبی در قسمت جنوبی دریای سرخ به اقیانوس هند و در جنوب غرب یمن قرار دارد. این تنگه آبراهی بسیار راهبردی است كه كشتی‌های تجاری و مسافربری از دوران قدیم برای رفتن از اقیانوس هند به دریای سرخ و گذر از كانال سوئز برای ورود به دریای مدیترانه، از آن استفاده می كرده اند.

این آبراهه بسیار مهم در فاصلهٔ 36 كیلومتری ناحیهٔ جنوب روستای ذباب در كرانهٔ خلیج عدن قرار دارد ‌و حدود 84 كیلومتری از شهر ساحلی مخا فاصله دارد.

جزیره آتشفشانی مَیّون كه در غرب، آن را پِریم می‌نامند، باب المندب را به دو تنگه (تنگه بزرگ به عرض تقریبی 25 كیلومتر و عمق 311 متر و تنگه كوچك به عرض تقریبی 3 كیلومتر و عمق 31 متر) تقسیم می‌كند و كشتی‌های بزرگ معمولا از آبراهه بزرگتر عبور می كنند.

كوه‌های متعددی بر فراز این تنگه پراهمیت قرار دارند، این تنگه از ارتفاعات «جبال المندب» گذر می‌كند و ارتفاع این كوه در حدود 300 متر از سطح دریا است، سپس قله «شیخ سعید» قرار دارد و در دامنه این قله نیز روستایی به همین نام وجود دارد كه تعداد ساكنانش بیش از 60 نفر نیست.

در سمت مشرق تنگه باب المندب قله «منهلی» با ارتفاع حدود 310 متر و قله های «جبل مراد» و «العقد» قرار دارد. در كرانه تنگه باب‌المندب روستای المندب واقع شده كه جمعیتش در حدود 809 نفر است . در برخی از آثار و سنگ نبشته‌ها آمده ‌است كه تاریخ روستای المندب به دوران پادشاهی سبا و ذوریدان می‌رسد. همچنین در سمت جنوب روستای المندب، روستای دیگری به نام «بیت الفقیه» وجود دارد و دارای 839 نفر جمعیت است. ساكنان این روستا به ماهیگیری اشتغال دارند.



** اهداف عربستان از تجاوز به یمن

همانگونه كه رژیم متجاوز آل سعود بارها اعلام كرده، هدف اصلی آن از حمله به یمن، بازگرداندن عبدربه منصور هادی به قدرت در این كشور است، ولی آل سعود و آمریكا دورنگه داشتن جنبش مردمی انصارالله از باب المندب را از دیگر اهداف خود برشمرده اند و مقامات عربستان بارها اعلام كرده اند كه درصدد تصرف باب المندب هستند و شعار و ادعای خود را برقراری امنیت در این تنگه راهبردی اعلام كرده اند، شعاری كه به جای عربستانی ها ارتش یمن و انصارالله توانسته اند در عمل به آن تحقق بخشند.

انصارالله به رغم جنگ رسانه ای - تبلیغاتی عربستان و غرب ثابت كرده، نه تنها مخل امنیت یمن نیست، بلكه برقرار كننده ثبات و امنیت در این كشور، به ویژه در تنگه باب المندب است .

با وجود گذشت حدود 80 روز از تجاوز جنگنده های اتئلاف آمریكایی به سركردگی عربستان به یمن و به رغم كشته یا مجروح شدن حدود 10 هزار یمنی و نابودی زیرساخت ها و تمامی تاسیسات این كشور، این حملات نه تنها مقبولیت نیروهای انصار الله در یمن را كاهش نداده، بلكه روز به روز بر خاستگاه و مقبولیت این جنبش در یمن افزوده می شود، چرا كه تهاجم و مشكلات موجود در این كشور موجب تقویت وحدت در میان گروه ها و مردم مظلوم یمن كه خواستار استقلال و آزادی هستند، شده است.

نكته حایز اهمیت درباره جنبش انصارالله و نیروهای مردمی یمن این است كه آنها به رغم تحمل شرایط سخت، هیچگاه از اصول انسانی و بین المللی خارج نشده و بر عكس این سعودی ها و ائتلاف عربی - آمریكایی است كه به هیچ معاهده ای پایبند نیستند و بر تجاوز ننگین خود به یمن ادامه می دهند و ماشین آدم كشی را خاموش نمی كنند.

با قدری تامل در اوضاع یمن می توان به راحتی پی برد كه به رغم گذشت 81 روز از تهاجم عربستان و ائتلاف عربی - آمریكایی به این كشور، خاستگاه و حمایت های مردم یمن از انصارالله و انقلابیون موجب شده كه آنها هر روز پیشرفتهای زیادی در جنگ علیه گروهك تروریستی القاعده و نیروهای آل سعود بدست آورند.

سعودی‌ها و همپیمان آنها نیز به‌خوبی دریافته اند كه ادامه بیش از حد این جنگ آنها را به جنگی فرسایشی خواهد كشاند و نتیجه ای جز شكست برای این ائتلاف عربی - غربی به همراه نخواهد داشت.

بهترین گزینه ای كه فعلا برای مردم یمن مطرح است، مذاكرات یمنی - یمنی است كه روز دوشنبه (دو روز دیگر) در ژنو آغاز خواهد شد و می تواند سرآغاز نوینی در بحران این كشور باشد. نكته مهم در این مذاكرات، توجه گروه های یمنی به منافع ملی و دوری از ملاحظات غربی ها و عربستان در این نشست است، نشستی كه می تواند فصل نوینی در بحران این كشور باشد تا استقلال و عزت را برای مردم مظلوم این كشور با قطع دست آل سعود و غربی ها به ارمغان آورد.

از مجید جعفری

خاورم/1275**1651