به گزارش ايرنا، حيدر ابراهيمي فر روز شنبه در نشست خبري به مناسبت روز جهاني بيابانزدايي و اطفاي حريق مراتع و جنگل ها در اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان البرز، افزود: از اين تعداد پايگاه، 10 پايگاه اصلي و 22 پايگاه فرعي راه اندازي و تجهيز مي شوند و نيروهاي آموزش ديده كه قابليت اطفاي حريق در جنگل ها را دارند در اين پايگاه ها سازماندهي مي شوند.
وي با اشاره به اينكه هم اكنون پنج پايگاه در غرب و شمال كشور فعال هستند، اظهار داشت: حفاظت از جنگل ها جزو وظايف اصلي ما است و يكي از مشكلات اصلي درحوزه جنگل ها و مراتع پديده آتش سوزي است كه هم عامل طبيعي وهم انساني دارد.
ابراهيمي فر اظهار داشت: زماني مي توانيم در اطفا حريق و حفاظت از جنگل ها و مراتع موفق باشيم كه اين پديده به بحران تبديل نشود، زيرا ممكن است با بحراني شدن آن موفق به مهار آن نشويم و مديريت ريسك در فعاليت هاي ما بسيار حائز اهميت است.
وي متوسط هر آتش سوزي در عرصه ها را بالغ بر 10 هكتار دانست و گفت: يكي از مشكلات اساسي در چندسال اخير تغيير اقليم است كه منجر به گرم شدن زمين و ايجاد پديده ريزگردها شده است و آتش سوزي مراتع و جنگل ها نيز همبستگي مستقيم با تغيير اقليم دارد.
ابراهيمي فر، بي احتياطي رهگذران، شكارچيان، دامداران و گردشگران را از مهمترين عوامل اين آتش سوزي ها دانست كه با ايجاد يك آتش كوچك يك فاجعه را ايجاد مي كنند و ممكن است كنترل آن روزها و يا هفته ها زمان ببرد.
وي آتش سوزي هاي ايجاد شده در اين مناطق را به صورت سطحي، تاجي و زيرزميني عنوان كرد و افزود: اغلب آتش سوزي ها در طبيعت (70 تا 80 درصد) به صورت سطحي بوده كه منجر به كف سوزي جنگل ها و علوفه مرتعي مي شود و تا سال بعد از آن نيز احياء مي شوند.
معاون فرمانده يگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور، عمده جنگل هايي را كه آتش سوزي در آن ها ايجاد مي شود و به سختي نيز مهار مي شوند را جنگل هاي سوزني برگ دانست و بيان كرد: يكي از راه هاي كنترل اين آتش سوزي ها استفاده از گونه هاي بومي و پهن برگ هاست.
وي آگاهي رساني به مردم توسط رسانه ها در بحث پيشگيري از حريق را از ديگر عوامل كنترل اين آتش سوزي ها برشمرد و گفت: تك تك آحاد جامعه بايد موارد لازم كنترلي را رعايت كنند و اين امر بايستي از داخل خانواده ها آغاز شود.
وي آتش سوزي را پديده اي شناخته شده دانست كه براي مقابله با آن در جنگل ها و مراتع بحث پيشگيري، پيش آگاهي، كشف حريق و استفاده از گونه هاي مقاوم بومي صورت گيرد.
ابراهيمي فر مردم و عشاير را بهترين ديده بانان براي كنترل حريق و آگاهي رساني به عوامل حفاظتي معرفي كرد و افزود: در سراسر كشور 300 تيم مردمي براي مهار آتش سوزي ها تشكيل شده و همچنين از ظرفيت دهياري ها و شهرداري ها نيز در اين ميان استفاده مي شود.
**استفاده از پهبادها و هواپيماهاي تك و دوسرنشين براي مهار آتش
معاون فرمانده يگان حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور در ادامه به كنترل و اطفا حريق در مناطق صعب العبور اشاره كرد و بيان داشت: 99 درصد اطفا حريق توسط نيروي انساني انجام مي شود ولي در مناطق صعب العبور براي كشف و مديريت اطفا حريق از پهباد، هواپيماهاي تك سرنشين و دوسرنشين و بالگرد استفاده مي شود.
وي همچنين به نيروي انساني فعال در عرصه هاي حفاظتي اشاره كرد و افزود: هم اكنون دو هزار نيروي رسمي، پيماني و قراردادي و هزار نفر نيروي روزمزد در سازمان جنگل ها براي حفاظت از 135 ميليون هكتار عرصه هاي ملي فعاليت مي كنند.
ابراهيمي فر تعداد نيروها نسبت به عرصه ها را بسيار كم دانست و اظهار داشت: به همين منظور آموزش هاي لازم كنترلي و حفاظتي به مجريان و بهره برداران شامل دامداران، كشاورزان، عشاير و تعاوني هاي جنگلي روستايي ارايه مي شود.
وي گفت: در 10 درصد از حريق ها، وضعيت به حدي بحراني مي شود كه تمام قواي لشكري و كشوري و شهرداري ها به كمك سازمان جنگل ها و منابع طبيعي مي آيند.
**25 نفر نيروي اطفا حريق براي حفاظت از عرصه هاي ملي در استان البرز فعال هستند
فرمانده يگان حفاظت اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان البرز نيز در اين نشست به فعال بودن چهار تيم اطفا حريق در شهرستان هاي استان البرز اشاره كرد و گفت: در كل 26 نفر نيروي اطفا حريق در اين استان فعال هستند.
سرهنگ اردشير جابري افزود: مناطق حفاظت شده طالقان و البرز جنوبي (جاده كرج- چالوس) از مناطق تمركز براي اطفا حريق هستند.
وي ادامه داد: با توجه به صعب العبور بودن اين مناطق بايستي امكانات و تجهيزات و آمادگي نيروها در بالاترين ميزان باشد.
جابري در ادامه به مانور اطفا حريقي كه پنج شنبه گذشته در مراتع روستاي نوجان واقع در جاده چالوس انجام شد، اشاره كرد و بيان داشت: با انجام اين مانور هماهنگي بين دستگاه هاي مربوطه مورد ارزيابي قرار گرفت و پس از اتمام آن نقاط ضعف و قوت كار در جلسه اي بررسي خواهد شد.
وي يادآور شد: به منظوراستفاده ازظرفيت ها استان هاي هم جوار در زمان وقوع بحران حريق در مراتع وجنگل ها، يگان حفاظت اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان قزوين نيز حضور داشتند.
استان البرز داراي حدود 517 هزار هكتار مساحت است كه از اين ميزان 370 هزار هكتار را اراضي مرتعي و 15 هزار هكتار را اراضي جنگلي طبيعي و دست كاشت تشكيل مي دهد.ك/2
6156/1535
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۲
كرج- ايرنا- معاون فرمانده يگان حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور از راه اندازي 32 پايگاه اطفاي حريق در عرصه هاي ملي ملي سراسر كشور خبرداد.