تهران- ایرنا- پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز موفق به ساخت نانوجاذبی شند كه قادربه جذب و اندازه گیری مقادیرناچیز فلزات سنگین درنمونه‌های غذایی كودك است.

به گزارش خبرنگارایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، دكتر ابراهیم قربانی كلهراز پژوهشگران این طرح گفت: این نانوجاذب سرعت و دقت بالایی داشته و ساخت آن كم هزینه است.

وی بیان كرد: فلزات سنگین آلوده‌كننده‌های سمی هستند كه بطور وسیع در فاضلاب‌های صنایع و حتی نمونه‌های محیطی و بیولوژیكی وجود دارند، بسیاری از این فلزات شدیدا سمی و خطرناك بوده و برای سلامتی انسان مضر هستند، در نتیجه اندازه‌گیری آن‌ها در مقادیر بسیار كم، برای شیمیدانان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

قربانی كلهراظهاركرد: در میان فلزات مختلف، آشكارسازی و اندازه‌گیری كادمیم (بواسطه بیماری‌های مرتبط با آن، از جمله سرطان پانكراس و پروستات) و سرب (به دلیل سمی و سرطان زا بودن) بسیار حائز اهمیت است، از طرفی فلز روی نیز گرچه در مقادیر بسیار كم برای بدن ضروری است، ولی مقادیر زیاد آن بدلیل ایجاد اختلالات گوارشی و سایر بیماری‌های مربوطه دارای اثرات سمی است، بنابراین تعیین این فلزات بخصوص در مواد غذائی كه محیط‌هایی بسیار پیچیده برای اندازه‌گیری هستند، مد نظرقرار گرفته شد.

وی ادامه داد: به منظور جداسازی انتخابی این فلزات از مواد غذائی و پیش تغلیظ آن‌ها، از نانوكامپوزیت چهارچوب آلی فلزی مغناطیسی (MOF) استفاده شده است، چهارچوب آلی فلزی مغناطیسی، فازهای جامد متخلخلی هستند كه حاوی حفره بوده و می‌توانند برخی گونه‌ها، از جمله یون‌های فلزات را در خود جای دهند، البته شكل و اندازه این حفره‌ها در جذب گزینش پذیر یون‌ها بسیار مؤثر است.

این پژوهشگر افزود: بر اساس نتایج مثبت حاصل شده، این نانوجاذب جهت ردیابی و اندازه‌گیری فلزات سنگین در صنایع مختلف نظیر صنایع غذایی، صنعت نفت و ... قابل كاربرد خواهد بود.

قربانی كلهر گفت: كاهش قیمت بررسی نمونه‌های غذایی و كاهش آلودگی ناشی از عدم مصرف حجم بالای حلال‌های سمی، بدلیل مساحت سطح زیاد و ظرفیت جذب بالای نانوكامپوزیت سنتز شده، از مهم‌ترین نتایج استفاده از این نانوجاذب خواهد بود.

وی یادآور شد: سادگی ساخت، سرعت بالا و میزان مصرف كم نانوجاذب‌های به كاررفته از دیگر مزیت‌های نتایج این طرح است، همچنین بدلیل وجود خاصیت مغناطیسی جاذب سنتز شده، جداسازی آسان و سریع یون‌های فلزی براحتی امكان پذیر است.

علمی (1) ** 9340**1599