تهران - ايرنا - پژوهشگران واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد اسلامي موفق به سنتز نوعي نانوذرات شده‌اند كه به دليل خواص ضدباكتريايي خود قابل استفاده در حوزه‌ پزشكي و داروسازي است.

به گزارش ايرنا از واحد علوم و تحقيقات، دانشجوي كارشناسي ارشد شيمي تجزيه و عضو باشگاه پژوهشگران جوان اين واحد دانشگاهي در رابطه با پژوهش خود گفت: انروفلاكساسين گونه‌اي آنتي بيوتيك ساخته‌ بشر است كه در برابر طيف وسيعي از باكتري‌هاي بيماري زا عملكرد درماني مناسبي دارد و جهت درمان عفونت‌هاي مختلف حيوانات مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

علي فخري افزود: مصرف بي رويه اين نوع آنتي بيوتيك در توليد گوشت طيور و دام، موجب مقاوم شدن ميكروب ها در طيور و دام در برابر استفاده از آنتي بيوتيك انروفلاكساسين شده است.

وي خاطرنشان كرد: از يك سو، مصرف اين آنتي بيوتيك جهت درمان بيماري هاي طيور و دام و يا به عنوان محرك رشد به دليل ايجاد مقاومت در باكتري ها در سال هاي اخير مورد توجه فراواني قرار گرفته است بنابراين، پسماند اين دارو در بدن طيور و دام مي تواند اثرات نامطلوبي بر سلامت انسانها به عنوان مصرف‎كنندگان اين محصولات، بر جاي بگذارد و از سوي ديگر، وجود پسماند اين نوع آنتي بيوتيك در آب شربي كه حاوي اين تركيب است منجر به سرطان هاي بد خيم و اختلالات گوارشي نظير عفونت معده، استفراغ و اسهال خوني خواهد شد.

پژوهشگر واحد علوم و تحقيقات ادامه داد: در اين كار تحقيقاتي تلاش شده تا نانوذرات سولفيد قلع به روشي ارزان و كارآمد سنتز شده و در واكنش جذب سطحي و واكنش تخريبي آنتي بيوتيك انروفلاكساسين تحت تابش منبع نور، به كار گرفته شود.

وي يادآور شد: در اين طرح همچنين ويژگي ضد باكتريايي اين نانوذرات بر روي باكتري‌هاي اشريشيا كلي و استافيلوكوكوس اورئوس مورد بررسي قرار گرفته است.

به گفته‌ مجري اين طرح، مي‌توان از اين نانوذرات در صنايع تصفيه پساب‌هاي صنعتي به خصوص صنايع داروسازي استفاده كرد و همچنين با توجه به اثر ضد باكتريايي كه اين نانوذرات از خود نشان داده‌اند، مي‌توانند در زمينه‌ پزشكي و داروسازي به عنوان مهاركننده، براي جلوگيري و متوقف كردن رشد باكتري‌ها به كار روند.

البته نانوذرات سولفيد قلع در توليد محصولاتي نظير رنگ‌ها، منسوجات و كرم‌هاي ضدآفتاب نيز كاربرد دارند.

فخري در توضيح روش سنتز استفاده شده در اين طرح عنوان كرد: براي توليد آزمايشگاهي اين نانوذرات از روش هيدروترمال استفاده شد كه طبق بررسي‌ها اين روش پايدار، كارآمد و همچنين از لحاظ هزينه كاملاً اقتصادي است.

وي افزود: اين نانوذرات به كمك روش‌هاي مختلفي از جمله XRD، SEM و TEM مورد ارزيابي قرار گرفتند و در ادامه عملكرد فوتوكاتاليستي اين نانوذرات در تخريب آنتي بيوتيك مدنظر، تحت تابش نور مرئي بررسي شد.

فخري بيان داشت: طبق نتايج متوسط قطر نانوذرات سنتز شده در حدود 23 نانومتر بوده است و با توجه به ارزيابي فعاليت جذب كنندگي و فوتوكاتاليزوري اين نانوذرات، مي‌توان دريافت كه نانوذرات سولفيد قلع قابليت خيلي بالايي در تخريب پسماندهاي دارويي و در نتيجه كنترل ميزان آلودگي حاصل از صنايع داروسازي دارند.

اين تحقيقات با همكاري علي فخري كارشناسي ارشد شيمي تجزيه از باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد علوم و تحقيقات و سجاد بهروزكارشناس ارشد زيست شناسي ميكروبيولوژي حاصل شده است و نتايج آن در نشريه علمي Solar Energy (جلد 117، شماره 1، سال 2015، صفحات 187 تا 191) به چاپ رسيده است.

علمي**1055**1440